Skip to main content

Ιταλία: 2 θάνατοι και 32 κρούσματα μέχρι στιγμής από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τι αναφέρει το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας

Η Ιταλία έχει επιβεβαιώσει 2 θανάτους και τουλάχιστον 32 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου το 2025, εν μέσω αύξησης των περιστατικών στη νότια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Τα περισσότερα ιταλικά κρούσματα έως τώρα έχουν εντοπιστεί στην επαρχία της Λατίνα, στην περιφέρεια Λάτσιο, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης.

Το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS) κατέγραψε τα κρούσματα στην εβδομαδιαία του έκθεση την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι «η επιδημιολογική τάση είναι όμοια με αυτή των προηγούμενων ετών», αν και «η γεωγραφική κατανομή εμφανίζεται αρκετά διαφορετική».

Ο ιός, που προκαλεί υψηλό πυρετό και εξανθήματα, έχει επίσης εντοπιστεί στις περιοχές Πιεμόντε, Βένετο, Εμίλια-Ρομάνια και Καμπανία. Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι: ένας στην πόλη Φόντι και ένας στην επαρχία Νοβάρα.

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ενδημικός στη χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια», δήλωσε η Άννα Τερέζα Παλαμάρα, διευθύντρια του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων του ISS, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσής του.

«Ας θυμόμαστε ότι το 80% των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι ασυμπτωματικά και ότι ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών είναι μεγαλύτερος για τα πιο ευάλωτα άτομα», πρόσθεσε η Παλαμάρα.

Η περιφέρεια Λάτσιο επιβεβαίωσε την Πέμπτη 12 νέα κρούσματα, έπειτα από εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων “Λατσάρο Σπαλαντσάνι” στη Ρώμη.

Πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω των τσιμπημάτων μολυσμένων κουνουπιών, κυρίως κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία έχουν αναφέρει φέτος ανθρώπινα κρούσματα.

Σύμφωνα με το ISS, ο ιός του Δυτικού Νείλου ανήκει στην οικογένεια Flaviviridae και απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία West Nile της Ουγκάντα.

Ο κύριος «ξενιστής» του ιού είναι άγρια πτηνά και κουνούπια, κυρίως του γένους Culex, με τα τσιμπήματά τους να αποτελούν τη βασική οδό μετάδοσης στον άνθρωπο.

Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Με πληροφορίες από Euronews