Σφοδρές ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε τομέα των συνόρων της Ταϊλάνδης με την Καμπότζη, περιοχή η οποία διεκδικείται από τα δυο κράτη, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών που επέρριψαν αμφότερες την ευθύνη στην άλλη πλευρά.
Κατά τις ανταλλαγές πυρών, τουλάχιστον δυο πολίτες της Ταϊλάνδης έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε πλήγματα πυροβολικού από την πλευρά της Καμπότζης, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Επιπλέον, περίπου 40.000 άμαχοι, κάτοικοι 86 παραμεθόριων χωριών της Ταϊλάνδης, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος στην περιοχή Καμπτσιάνγκ της επαρχίας Σουρίν.
Οι εξελίξεις σηματοδοτούν την κλιμάκωση μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ των δύο βασιλείων της νοτιοανατολικής Ασίας και έρχονται μετά από εβδομάδες υποβόσκουσας έντασης.
Αλληλοκατηγορίες
Σε ανακοίνωσή τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης ανέφεραν πως στρατιώτες της Καμπότζης άνοιξαν πυρ πρώτες στη διεκδικούμενη περιοχή κοντά σε χώρο λατρείας γνωστό με την ονομασία Τα Μοάν Τομ, που βρίσκεται περίπου 360 χλμ. από την πρωτεύουσα της χώρας, Μπανγκόκ, νωρίς την Πέμπτη. Ανέφεραν ακόμη ότι ο στρατός της Καμπότζης ανέπτυξε drone επιτήρησης και κατόπιν στοιχεία του με βαριά όπλα. Εκπρόσωπος του στρατού της Ταϊλάνδης κατηγόρησε ακόμα την Καμπότζη για χρήση πολλών όπλων, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών πυραύλων.
Επίσης, αξιωματικός του στρατού της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι η Μπανγκόκ ετοιμάζεται να αναπτύξει για να επιχειρήσουν στην περιοχή έξι μαχητικά τύπου F-16.
Στην άλλη πλευρά, το υπουργείο Άμυνας της Καμπότζης ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά που δέχθηκαν από τον ταϊλανδικό στρατό σε νόμιμη άμυνα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Καμπότζης δήλωσε επίσης ότι υπήρξε μια απρόκλητη εισβολή ταϊλανδέζικων στρατευμάτων και οι δυνάμεις της χώρας του απάντησαν καθώς βρίσκονταν σε αυτοάμυνα.
Τι προηγήθηκε
Η σύγκρουση σημειώθηκε αφότου η Ταϊλάνδη ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Καμπότζη την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι θα απελάσει τον απεσταλμένο της Καμπότζης στην Μπανγκόκ, αφού και δεύτερος Ταϊλανδός στρατιώτης μέσα σε μια εβδομάδα έχασε άκρο από έκρηξη νάρκης ξηράς στην αμφισβητούμενη περιοχή.
Η Ταϊλάνδη υποστηρίζει ότι οι νάρκες είχαν τοποθετηθεί προσφάτως στην περιοχή, κάτι που η Καμπότζη έχει χαρακτηρίσει αβάσιμους ισχυρισμούς. Η Καμπότζη έχει πολλές νάρκες που έχουν απομείνει από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από δεκαετίες, οι οποίες ανέρχονται σε εκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης διέταξε επίσης το κλείσιμο όλων των συνοριακών σημείων ελέγχου που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Δεύτερου Στρατού της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα.
Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά τον Μάιο, όταν ένας στρατιώτης από την Καμπότζη σκοτώθηκε σε ένοπλη αντιπαράθεση σε ένα από τα πολλά μικρά κομμάτια γης που και οι δύο χώρες διεκδικούν ως δικό τους έδαφος.
Τα εθνικιστικά αισθήματα και στις δύο πλευρές έχουν οξύνει περαιτέρω την κατάσταση.
Η κατάσταση πήρε άλλη τροπή όταν η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, τέθηκε σε διαθεσιμότητα την 1η Ιουλίου για να διερευνηθεί ο τρόπος που χειρίστηκε τη συνοριακή διαμάχη.
Η Σιναουάτρα δέχθηκε πιέσεις να παραιτηθεί λόγω της διαρροής πληροφοριών σχετικά με την πολιτικά ευαίσθητη τηλεφωνική συνομιλία της με τον πρώην ηγέτη της Καμπότζης, Χουν Σεν, σχετικά με την συνοριακή διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών και την εκτόνωση των κλιμακούμενων εντάσεων στα σύνορα με την Καμπότζη.
Το ηχητικό που διέρρευσε εξόργισε ιδιαίτερα τους συντηρητικούς νομοθέτες, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι υποχωρεί στον συνομιλητή της και υπονομεύει τον στρατό της Ταϊλάνδης καθώς ακούγεραι να επικρίνει έναν διοικητή του στρατού της χώρας της. Σημειώνεται ότι στην Ταϊλάνδη ο στρατός έχει σημαντική επιρροή.