Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Εξηγήσεις ζητά από τον Ζελένσκι για τον νέο νόμο κατά της διαφθοράς

REUTERS/Alina Smutko

Είναι η πρώτη φορά που αντιδρά τόσο έντονα η ΕΕ και σκληραίνει τον τόνο της απέναντι στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου με την Ρωσία

Τις «έντονες ανησυχίες» της για το νέο νόμο που αποδυναμώνει την ανεξαρτησία δύο υπηρεσιών καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας εξέφρασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ζητώντας παράλληλα «εξηγήσεις» για την αιφνιδιαστική κίνηση του Ουκρανού Προέδρου.

«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν μετέφερε τις έντονες ανησυχίες της για τις συνέπειες των τροποποιήσεων και ζήτησε από την ουκρανική κυβέρνηση εξηγήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η οποία εγκρίθηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο και επικυρώθηκε από τον Ζελένσκι, οι δύο υπηρεσίες (το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς NABU και η Ειδική Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς SAPO) τίθενται υπό την άμεση εποπτεία του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος είναι πολιτικά διορισμένος και όχι εκλεγμένος.

Ο γενικός εισαγγελέας θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει υποθέσεις που χειρίζονται η NABU και η SAPO και να τις αναθέτει σε άλλους κρατικούς φορείς, γεγονός που σύμφωνα με τους επικριτές ενέχει τον κίνδυνο να εξουσιοδοτήσει την εκτελεστική εξουσία να επηρεάζει τις έρευνες, ιδίως τις έρευνες υψηλού προφίλ.

Έντονη ευρωπαϊκή κριτική στο Κίεβο για πρώτη φορά

Η άμεση παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί νέα κλιμάκωση στην απροσδόκητη σύγκρουση μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας που η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ασκεί τόσο ρητή κριτική στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Την Τρίτη, η Μάρτα Κος, η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Διεύρυνση, εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία της σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Κίεβο από το να προχωρήσει με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε από το κοινοβούλιο με μια ταχύτητα που φάνηκε να αιφνιδιάζει τις Βρυξέλλες.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί κεντρικό στοιχείο για τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται θεμελιώδους σημασίας για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανοικοδόμησή της.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την επικύρωση του νέου νόμου αλλά και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη κριτική ο Ζελένσκι ανέφερε ότι «η υποδομή κατά της διαφθοράς θα λειτουργήσει, μόνο χωρίς ρωσική επιρροή γι’ αυτό θα πρέπει να καθαρίσει από αυτήν. Και θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη».

Πηγή: Euronews