Skip to main content

Η ΕΕ αναζητά τρίτες χώρες για «κέντρα απέλασης» παράτυπων μεταναστών

(REUTERS/Nicolas Economou)

Οι 27 υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θέλουν «αυστηρότερη προσέγγιση» στο θέμα των «κέντρων απελάσεων» εκτός ΕΕ

«Κέντρα απέλασης» εκτός ΕΕ για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών, αναζητούν οι χώρες-μέλη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν χθες στην Κοπεγχάγη, οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης των 27, παρουσία του Αυστριακού  Επίτροπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι 27 υπουργοί υποστήριξαν την «αυστηρότερη προσέγγιση» στο θέμα των «κέντρων απελάσεων» εκτός ΕΕ, τονίζουν διπλωματικές πηγές στην Κοπεγχάγη.

«Στα «κέντρα επιστροφής» θα απελαύνονται αιτούντες άσυλο των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί και οι οποίοι δεν μπορούν να απελαθούν στη χώρα προέλευσής τους. Αντίθετα, θα αποστέλλονται σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα στο μέλλον», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

«Οι 27 θέλουν να αναθέσουν σε εξωτερικούς συνεργάτες την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και να βασίζονται σε κέντρα απέλασης σε τρίτες χώρες», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που γνωρίζουν τι ακριβώς συζητήθηκε στην πρωτεύουσα της Δανίας, που έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ. «Υπάρχουν χώρες που έχουν ήδη εκτεταμένα σχέδια για να οργανώσουν κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ντόμπριντ μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στην Κοπεγχάγη. «Δεν θέλω να αποκλείσω την πιθανότητα η Γερμανία να ενταχθεί σε αυτό το σχέδιο», πρόσθεσε.

Πρωτοστατεί η Γερμανία

Η Γερμανία πρωτοστατεί στην επιβολή μια πολύ πιο αυστηρής γραμμής στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Ντόμπριντ, οι απελάσεις των ατόμων που υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα από αυτά τα κέντρα εκτός ΕΕ θα πρέπει να οργανωθούν πιο αποτελεσματικά. «Αυτό απαιτεί χώρες εταίρους, κατά προτίμηση κοντά στις χώρες προέλευσης, οι οποίες, με τις συμφωνίες μας, θα μπορούν στη συνέχεια να δέχονται πίσω τους αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν και να τους φιλοξενούν κοντά στην πατρίδα τους», εξήγησε ο Ντόμπριντ.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη βελτίωση του ευρωπαϊκού συστήματος επιστροφών. Μεταξύ των επιλογών που συζητούνται, πέρα από τη δημιουργία κέντρων απέλασης εκτός ΕΕ, είναι και η ενίσχυση του οργανισμού προστασίας των συνόρων Frontex.

Δύσκολη η εύρεση «εταίρων»

Αν υπάρξει τελική συμφωνία, «η ιδέα των λεγόμενων κέντρων επιστροφής ή κέντρων απέλασης εκτός ΕΕ, θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά πολύ σύντομα», προσθέτουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

«Η έμφαση θα δοθεί στην πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, στον τρόπο απέλασης των αιτούντων άσυλο μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις θα απορρίπτονται, αλλά και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος διακίνησης ανθρώπων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

«Αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις», προειδοποιούν πάντως Ευρωπαίοι διπλωμάτες, εξηγώντας ότι η ΕΕ πρέπει να καταλήξει σε συμφωνίες με τρίτες χώρες που θα ήταν πρόθυμες να δημιουργήσουν «κόμβους επιστροφής» στο έδαφός τους.

Η Λιβύη το «αγκάθι»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνήψε πρόσφατα αρκετές συμφωνίες για τη μετανάστευση με κράτη της Βόρειας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων της Τυνησίας, του Μαρόκου και της Αιγύπτου. Αυτές οι  χώρες έχουν ενισχύσει τους συνοριακούς τους ελέγχους, έχουν εμποδίσει τους ανθρώπους που επιδιώκουν να διαφύγουν από τη Μεσόγειο και έχουν καταπολεμήσει τους λαθρέμπορους και τους διακινητές. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Αλλά ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, όπως και ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης, Θανάσης Πλεύρης, βίωσαν πρόσφατα πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό με τη Λιβύη, καθώς η  αντιπροσωπεία της ΕΕ χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητη» στη Βεγγάζη.

«Μακριά από εμάς»

Ο Επίτροπος Μπρούνερ προτείνει πάντως ταχύτερες απελάσεις από την ΕΕ. «Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μπορούν να απελαύνουν τους αιτούντες άσυλο πιο εύκολα σε χώρα εκτός ΕΕ, ακόμη και αν οι μετανάστες δεν έχουν καμία σχέση – όπως οικογένεια – εκεί», τονίζει ο Αυστριακός Επίτροπος.

Ωστόσο παραμένει εντελώς απροσδιόριστο πώς θα  παρακολουθεί η ΕΕ την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κέντρα απέλασης. Πρακτικά, όσοι απελαύνονται από την Ευρώπη θα μεταφέρονται στα κέντρα επιστροφής – πιθανώς υπό συνθήκες φυλακής και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Αλλά το κύριο πράγμα είναι ότι θα βρίσκονται εκτός ΕΕ…

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σύνοδος της Κοπεγχάγης έδειξε ότι το πολιτικό κλίμα έχει μεταβληθεί σημαντικά υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων κατά των παράτυπων μεταναστών . «Βλέπουμε πλέον ότι πολλές χώρες έχουν αλλάξει τη θέση τους – για παράδειγμα, η γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, Κάρε Ντίμπβαντ και προσθέτει: «Η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει την επιρροή και τη δύναμή της πίσω από αυτές τις νέες και …καινοτόμες λύσεις».