Skip to main content

Γαλλία: Κατηγορούμενη για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας η υπουργός Πολιτισμού, Ρασιντά Ντατί

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ρασιντά Ντατί, πρόκειται να δικαστεί για φερόμενη διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας κατά την περίοδο που ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Η Ντατί, 59 ετών, η οποία ήλπιζε να είναι υποψήφια για τη δημαρχία του Παρισιού στις δημοτικές εκλογές της άνοιξης, κατηγορήθηκε το 2019 με την υποψία ότι άσκησε πιέσεις υπέρ του ομίλου αυτοκινητοβιομηχανίας Renault-Nissan ενώ ήταν ευρωβουλευτής. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και έχει επανειλημμένως προσπαθήσει — χωρίς επιτυχία — να τις ακυρώσει.

Η Ντατί κατηγορείται ότι αποδέχθηκε 900.000 ευρώ σε δικηγορικές αμοιβές μεταξύ 2010 και 2012 από θυγατρική της Renault-Nissan με έδρα την Ολλανδία, χωρίς ωστόσο να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η έρευνα προσπαθεί να διαπιστώσει αν στην πραγματικότητα ασκούσε λόμπινγκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της αυτοκινητοβιομηχανίας — μια δραστηριότητα που απαγορεύεται.

Ποια είναι η Ρασιντά Ντατί

Η Ντατί, πρώην υπουργός επί της προεδρίας του δεξιού Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού πέρυσι, σε μια αιφνιδιαστική επιστροφή στην κυβέρνηση κατά τη δεύτερη θητεία του Εμανουέλ Μακρόν.

Διατελεί επίσης δήμαρχος του 7ου διαμερίσματος του Παρισιού, όπου έχει ασκήσει δριμεία κριτική στη σοσιαλίστρια δήμαρχο της πόλης, Αν Ινταλγκό.

Διετέλεσε ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2019.

Η Ντατί έγινε η πρώτη μουσουλμάνα γυναίκα που ανέλαβε σημαντικό κυβερνητικό αξίωμα το 2007, όταν διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης.

Η ίδια έχει δηλώσει ότι η ανατροφή της σε λαϊκή συνοικία στα περίχωρα της πόλης Σαλόν-συρ-Σον, στη Βουργουνδία, της έδωσε καλύτερη κατανόηση των αναγκών του γαλλικού λαού από πολλούς άλλους πολιτικούς.

Το 2007, ο Σαρκοζί είχε πει ότι ο διορισμός της Ντατί έστειλε το μήνυμα «σε όλα τα παιδιά της Γαλλίας ότι με αξία και προσπάθεια όλα είναι δυνατά».

Όταν η Ντατί επανήλθε στην κυβέρνηση πέρυσι, είχε ήδη κατηγορηθεί στην υπόθεση Renault-Nissan. Έχει αρνηθεί κάθε παρανομία.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, είχε δηλώσει τότε ότι η εκκρεμής δικαστική έρευνα αποτελεί πρόβλημα, προσθέτοντας ότι στέλνει «λάθος μήνυμα» και έρχεται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του Μακρόν για μια «υποδειγματική» δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian.

Εξελίξεις στην υπόθεση του διεθνώς καταζητούμενου Γκοσν

Οι Γάλλοι ανακριτές έχουν επίσης διατάξει να δικαστεί στην ίδια υπόθεση ο Κάρλος Γκοσν, πρώην ισχυρός άνδρας του ομίλου Renault-Nissan, σύμφωνα με δικαστική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Ο Γκοσν, που ζει πλέον στο Λίβανο, έχει επίσης αρνηθεί τις κατηγορίες.

Μια ακρόαση στις 29 Σεπτεμβρίου θα καθορίσει την ημερομηνία της δίκης. Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση ανέφερε στο AFP ότι η δίκη μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά τις δημοτικές εκλογές του Παρισιού, που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Γκοσν, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, συνελήφθη στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο του 2018 με την υποψία οικονομικών ατασθαλιών και στη συνέχεια αποπέμφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan με ομόφωνη απόφαση.

Στα τέλη του επόμενου έτους, παραβίασε τους όρους της εγγύησης και δραπέτευσε θεαματικά από την Ιαπωνία κρυμμένος σε κιβώτιο ηχητικού εξοπλισμού, καταλήγοντας στη Βηρυτό, όπου παραμένει διεθνώς καταζητούμενος.

Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Γαλλία έχουν ζητήσει τη σύλληψή του.