Skip to main content

Διεθνής Αμνηστία: Ζητεί έρευνα για «έγκλημα πολέμου» για το πλήγμα του Ισραήλ στην φυλακή- σύμβολο καταπίεσης στο Ιράν

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

H αεροπορική επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν τον Ιούνιο συμπεριελάμβανε πλήγματα σε σύμβολα του καθεστώτος. Ένα από αυτά είναι η διαβόητη φυλακή Εβίν, στην Τεχεράνη.

Η φυλακή αποτέλεσε στόχο των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 23 Ιουνίου, στοιχίζοντας την ζωή σε τουλάχιστον 79 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλούς κρατούμενους, συγγενείς τους και μέλη του προσωπικού, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό της ιρανικής δικαστικής εξουσίας. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως βομβάρδισαν τη φυλακή αυτή.

Σήμερα η Διεθνής Αμνηστία καλεί να διενεργηθεί έρευνα για «έγκλημα πολέμου» για τους βομβαρδισμούς της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ που έβαλαν στο στόχαστρο τη φυλακή Εβίν, κατά τη διάρκεια του πολέμου 12 ημερών ανάμεσα στις δυο χώρες, ορκισμένους εχθρούς.

«Τα εσκεμμένα αεροπορικά πλήγματα του ισραηλινού στρατού (…) αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και πρέπει να γίνουν αντικείμενο ποινικής έρευνας για εγκλήματα πολέμου», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε πολλά αεροπορικά πλήγματα στη φυλακή Εβίν, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες άμαχους και προκαλώντας ζημιές και καταστροφές ευρείας κλίμακας σε τουλάχιστον έξι τομείς του κτιριακού συγκροτήματός της», συνεχίζει η ΜΚΟ, που βάσισε την έκθεσή της σε βίντεο, τα οποία επαλήθευσε, δορυφορικές φωτογραφίες και μαρτυρίες που συγκέντρωσε.

«Μια φυλακή ή ένας χώρος κράτησης θεωρείται πολιτική υποδομή και δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να δείχνει ότι η φυλακή Εβίν ήταν νόμιμος στρατιωτικός στόχος», υπογραμμίζει ακόμη.

H μαύρη καρδιά του καθεστώτος

Η Εβίν είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σωφρονιστικό κατάστημα. Είναι σύμβολο καταστολής, όργανο εκβιασμού και μηχανή πολιτικής τρομοκράτησης. Βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών Αλμπορζ και φιλοξενεί χιλιάδες κρατούμενους, ανάμεσά τους δημοσιογράφους, ακτιβιστές, γυναίκες, ξένους υπηκόους, ακόμη και νομπελίστες.

Aποτελεί εδώ και δεκαετίες το κέντρο μιας πρακτικής που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ονομάζουν «διπλωματία ομήρων». Πολίτες διπλής υπηκοότητας συλλαμβάνονται με αόριστες κατηγορίες περί κατασκοπείας και χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικά εργαλεία με τη Δύση – χαρακτηριστική η περίπτωση της Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ και του Ανουσέ Ασούρι.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «πιστεύεται πως στη φυλακή Εβίν κρατούνταν από 1.500 ως 2.000» άνθρωποι όταν έγινε η αεροπορική επιδρομή.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπήκοοι των οποίων έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί στην Ισλαμική Δημοκρατία χαρακτηρίζουν αυτούς τους τελευταίους «ομήρους του κράτους» του Ιράν.