Skip to main content

Η ΕΕ πηγαίνει στην Κίνα για business και μήνυμα προς Τραμπ

SHUTTERSTOCK

Στη σκιά των κυρώσεων στη Μόσχα, που αγγίζουν και το Πεκίνο, ξεκινά την Πέμπτη η 25η Σύνοδος Κορυφής

Mε σκληρά αντίποινα απειλεί το Πεκίνο την Ευρωπαϊκή Ενωση, τρεις μόλις ημέρες πριν από την 25η σύνοδο κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.

Ο λόγος; Η ΕΕ συμπεριέλαβε δύο κινεζικές εταιρείες στο 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και επέβαλε αυστηρά μέτρα για φερόμενη άμεση ή έμμεση υποστήριξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Το Υπουργείο Εμπορίου στο Πεκίνο έκανε λόγο για  «κατασκευασμένες κατηγορίες» και απείλησε πώς θα λάβει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των  κινεζικών εταιρειών. «Οι ενέργειες της ΕΕ θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις εμπορικές σχέσεις και τη χρηματοοικονομική συνεργασία, δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Η Κίνα απαιτεί να σταματήσει αμέσως η πρακτική αυτή», τονίζεται στην ανακοίνωση του Πεκίνου.
Η αιφνίδια επιδείνωση  στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας απειλεί να επισκιάσει τη σύνοδο κορυφής των δύο πλευρών, την προσεχή  Πέμπτη στην κινεζική πρωτεύουσα.

Την ΕΕ θα εκπροσωπήσουν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα και η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ και τον Πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ.

«Στη λίστα των κακών»

Η αποστολή των Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν είναι εύκολη και οι Βρυξέλλες το γνωρίζουν καλά. Η Κίνα θεωρείται ως εμπορική απειλή για την ΕΕ  που την έχει τοποθετήσει στη «λίστα των κακών», αλλά οι Βρυξέλλες  ζητούν υποστήριξη από το Πεκίνο, προκειμένου να βγει η Ευρώπη από τη γωνία, που την έχει στριμώξει ο πρόεδρος Τραμπ με τους δασμούς», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Η 25η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας χρησιμοποιείται για να τεθούν τα θεμέλια για μια νέα πορεία στις διμερείς σχέσεις, αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα στον Τραμπ», προσθέτουν οι ιδιες πηγές

Υπάρχουν φυσικά εμπορικές εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου: ευρωπαϊκοί δασμοί στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η υπερπαραγωγή χάλυβα της Κίνας, η οποία κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές με προϊόντα χαμηλού κόστους-την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ επιβάλουν υψηλούς δασμούς στα ίδια προϊόντα.

«Αξιόπιστος εταίρος»

«Θα επαναλάβουμε ότι είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος», τονίζουν αξιωματούχοι της ΕΕ. «Στόχος είναι να αποστασιοποιηθούμε και να διαφοροποιηθούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά, η αμοιβαιότητα και η μηδενική στρέβλωση της αγοράς παραμένουν οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν, σε αντίθετη περίπτωση η ΕΕ είναι έτοιμη να αναζητήσει άλλες αγορές.

Αλλωστε, πριν τη σύνοδο στο Πεκίνο, οι επικεφαλής της ΕΕ θα  πετάξουν πρώτα στο Τόκιο για να συζητήσουν τρία κύρια θέματα συνεργασίας: αμυντική συνεργασία, το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια, καθώς και την υπεράσπιση μιας πολυμερούς διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Τα δύο τελευταία σημεία αποσκοπούν πάντα στην αντιμετώπιση των πολιτικών των Ηνωμένων Πολιτειών

Σχέση μεταξύ Εξάρτησης και Ανταγωνισμού

Πριν από 50 χρόνια, στις 6 Μαΐου 1975, η ΕΕ και η Κίνα σύναψαν διπλωματικές σχέσεις. Αυτό έδωσε τόσο στην Κίνα όσο και στα κράτη μέλη της ΕΕ πρόσβαση σε νέες αγορές. Εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, η νεοσύστατη συνεργασία της τότε ΕΟΚ με την κομμουνιστική Κίνα πριν από 50 χρόνια εξακολουθούσε να θεωρείται ορόσημο.

Η Ένωση, η οποία τότε είχε μόνο εννέα κράτη μέλη, καθοδηγούνταν κυρίως από οικονομικά συμφέροντα. Το άνοιγμα της κομμουνιστικής και οικονομικά κλειστής Κίνας το 1975 σηματοδότησε μια σημαντική καμπή στις διπλωματικές σχέσεις, οι οποίες κατά καιρούς ήταν αμφιλεγόμενες. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχαν ελπίδες για καλές εμπορικές σχέσεις. Σήμερα, 50 χρόνια αργότερα, ο όγκος συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών είναι 800 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν όσο αυτός μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Η σχέση όμως μεταξύ ΕΕ και Κίνας κυμαίνεται μεταξύ οικονομικής συνεργασίας και του ανταγωνισμού.

Η Κίνα έχει κατακτήσει την παγκόσμια αγορά, αλλά  τώρα διεισδύει ολοένα και περισσότερο σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές και αυτό έχει επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια.

Συγκρούσεις υπάρχουν και σε άλλους τομείς, με κάποιες  ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίζουν ότι η κινεζική τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη χαρακτηρίσει τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών Huawei και ZTE ως κίνδυνο για την ασφάλεια της ΕΕ.

Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι οι αυστηροί κυβερνητικοί κανονισμοί στην Κίνα εμποδίζουν το εμπόριο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Είναι δύσκολο να αποκτήσει κανείς γη ή να πουλήσει αυτοκίνητα, μηχανήματα ή φαρμακευτικά προϊόντα στην Κίνα.

Επανάσταση στην καινοτομία

Για αρκετά χρόνια τώρα, η κρατική και κομματική ηγεσία της Κίνας ακολουθεί μια στρατηγική γνωστή ως «Made in China 2025». Ο στόχος της Λαϊκής Δημοκρατίας είναι η χώρα να μην αποτελεί απλώς ένα «παγκόσμιο εργοστάσιο», αλλά να κάνει την επανάσταση στην καινοτομία.

Η Κίνα έχει πλέον γίνει τεχνολογικός ηγέτης σε πολλούς κλάδους. Η ψηφιοποίηση έχει προχωρήσει σε σημείο που οι πλανόδιοι πωλητές στη Σαγκάη μπορούν να πληρώνονται μέσω κινητού τηλεφώνου…