Skip to main content

Πολιτική αστάθεια στην Ιαπωνία: «Θα παραμείνω στην εξουσία», λέει ο πρωθυπουργός μετά την χθεσινή εκλογική ήττα

PHILIP FONG/Pool via REUTERS/File Photo

Πρόταση μομφής εξετάζει η αντιπολίτευση - Μεγάλος νικητής των εκλογών η ακροδεξία

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σιγκερού Ισίμπα δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να παραμείνει στη θέση του, αφού ο κυβερνητικός του συνασπισμός υπέστη οδυνηρή ήττα στις εκλογές για την Άνω Βουλή, γεγονός που οδήγησε ορισμένα μέλη του κόμματός του να αμφισβητήσουν την ηγεσία του, ενώ η αντιπολίτευση εξετάζει πρόταση μομφής.

Ο δοκιμαζόμενος πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα παραμείνει στην εξουσία για να επιβλέψει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα επείγοντα ζητήματα, όπως η αύξηση των τιμών καταναλωτή, που επιβαρύνει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Θα παραμείνω στην εξουσία και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να χαράξω μια πορεία προς την επίλυση αυτών των προκλήσεων», δήλωσε ο Ισίμπα, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να συνομιλήσει άμεσα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να φέρει απτά αποτελέσματα.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο CNBC τη Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ρωτήθηκε για τις ιαπωνικές εκλογές και την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενδιαφέρεται λιγότερο για την εσωτερική πολιτική της Ιαπωνίας και περισσότερο για την επίτευξη της καλύτερης συμφωνίας για τους Αμερικανούς.

«Ποτέ δεν υπήρξε ισχυρότερη η σχέση ΗΠΑ – Ιαπωνίας»

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας ως «θεμέλιο λίθο της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και σε όλο τον κόσμο» και δήλωσε ότι «ποτέ δεν υπήρξε ισχυρότερη».

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανυπομονούν να συνεργαστούν με την Ιαπωνία σε ένα ευρύ φάσμα διμερών, περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών σχέσεων.

Μετράει μέρες ο Ισίμπα;

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οι μέρες του Ισίμπα στην εξουσία είναι μετρημένες, καθώς πέρυσι έχασε και τον έλεγχο της πιο ισχυρής κάτω βουλής και στις εκλογές της Κυριακής είδε τις ψήφους να μετατοπίζονται προς κόμματα της αντιπολίτευσης που υπόσχονται μειώσεις φόρων και αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική.

«Η πολιτική κατάσταση έχει γίνει ρευστή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή ηγεσίας ή ανασχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ιαπωνία στην Oxford Economics, Νοριχίρο Γιαμαγκούτσι.

Οικονομική ανησυχία

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση Ισίμπα θα εξαρτάται πλέον περισσότερο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία τάσσονται υπέρ των φοροελαφρύνσεων και της αύξησης των κοινωνικών δαπανών — μια επιβάρυνση που η πιο υπερχρεωμένη χώρα του κόσμου δύσκολα μπορεί να αντέξει.

Ο 68χρονος ηγέτης δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επεκτείνει τον συνασπισμό του, αλλά θα συνεργαστεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων σχετικά με τον πληθωρισμό. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι αλλαγές στη φορολογία δεν πρόκειται να προσφέρουν την άμεση ανακούφιση που έχουν ανάγκη τα νοικοκυριά.

Οι αγορές στην Ιαπωνία ήταν κλειστές τη Δευτέρα λόγω αργίας, ωστόσο το γεν ενισχύθηκε και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη Nikkei κατέγραψαν μικρή άνοδο, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών φαίνεται πως είχαν ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές.

Οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν απότομα πριν από την ψηφοφορία, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός – που υποστήριζε τη δημοσιονομική συγκράτηση – ήταν πιθανό να χάσει την πλειοψηφία στην άνω βουλή.

Προσθέτοντας στην οικονομική ανησυχία, η αποτυχία του Ισίμπα να σημειώσει πρόοδο στην αποτροπή των δασμών που αναμένεται να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες – ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας – την 1η Αυγούστου, φαίνεται πως απογοήτευσε ορισμένους ψηφοφόρους.

«Αν το κυβερνών κόμμα είχε λύσει έστω και ένα από αυτά τα ζητήματα, η αποδοχή του θα είχε αυξηθεί, αλλά δεν νιώσαμε τίποτα και φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μας πιέζουν», δήλωσε ο Χιντεάκι Ματσούντα, 60χρονος διευθυντής εταιρείας, το πρωί της Δευτέρας έξω από τον πολυσύχναστο σταθμό Σιντζούκου του Τόκιο.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ιαπωνίας για τους δασμούς, Ριόσεϊ Ακαζάβα, αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας για την Ουάσινγκτον για εμπορικές συνομιλίες, στην όγδοη επίσκεψή του μέσα σε τρεις μήνες.

Πρόταση μομφής εξετάζει η αντιπολίτευση

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Ισίμπα, που έχει κυβερνήσει την Ιαπωνία για το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής της ιστορίας, και ο εταίρος του στον συνασπισμό, το κόμμα Κομέιτο, εξασφάλισαν 47 έδρες — λιγότερες από τις 50 που χρειάζονταν για να διατηρήσουν την πλειοψηφία στο άνω σώμα των 248 εδρών, σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου διακυβεύονταν οι μισές έδρες.

Ο αρχηγός του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος (CDPJ), Γιοσιχίκο Νόντα, δήλωσε την Κυριακή ότι εξετάζει την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Ισίμπα, καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν έχει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Το CDPJ εξασφάλισε 22 έδρες και ήρθε δεύτερο.

Θέμα ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάποιοι ανώτεροι βουλευτές του LDP εξέφραζαν διακριτικά αμφιβολίες για το αν ο Ισίμπα θα πρέπει να παραμείνει. Μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Τάρο Άσο, επικεφαλής ισχυρής εσωκομματικής φράξιας, ο οποίος φέρεται να δήλωσε — σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV Asahi — ότι «δεν μπορεί να αποδεχτεί» την παραμονή του Ισίμπα στην ηγεσία. Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Sankei, κορυφαία στελέχη του κόμματος, περιλαμβανομένου του Άσο, συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής για να συζητήσουν ενδεχόμενη παραίτηση του Ισίμπα.

«Είναι φυσικό να υπάρχουν διάφορες απόψεις μέσα στο κόμμα», δήλωσε ο Ισίμπα όταν ρωτήθηκε για τις εσωκομματικές φωνές που ζητούν την παραίτησή του.

Κερδίζει έδαφος η Ακροδεξιά

Το ακροδεξιό κόμμα Sanseito θεωρείται ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, προσθέτοντας 14 έδρες στις μία που είχε ήδη.

Ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω YouTube, διαδίδοντας θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα εμβόλια και μια παγκόσμια ελίτ, όμως βρήκε μεγαλύτερη απήχηση με την καμπάνια «Πρώτα η Ιαπωνία» και προειδοποιήσεις για μια «σιωπηλή εισβολή» ξένων.

Μεταφέροντας ρητορική που μέχρι πρότινος θεωρούνταν περιθωριακή στο προσκήνιο, η επιτυχία του κόμματος ίσως σηματοδοτεί την άφιξη του λαϊκισμού στην Ιαπωνία, ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε καταφέρει να εδραιωθεί όπως στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη.

Ο ηγέτης του Sanseito, Σοχέι Καμίγια — πρώην διευθυντής σούπερ μάρκετ και καθηγητής αγγλικών — έχει αναφερθεί στο παρελθόν στο γερμανικό κόμμα AfD και στο βρετανικό Reform UK ως πιθανά πρότυπα για μελλοντική επιτυχία.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Το φάντασμα του γεν επιστρέφει: Πώς οι εκλογές στην Ιαπωνία απειλούν με ντόμινο τις παγκόσμιες αγορές