Skip to main content

Ιράν: Την Τρίτη η τριμερής συνάντηση με Ρωσία και Κίνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ

Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS

Ο Εσμαΐλ Μπαγκαΐ κατηγορεί Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία για αποτυχία στην τήρηση των όρων της πυρηνικής συμφωνίας - «Καμία πρόθεση για επανεκκίνηση των συνομιλιών με ΗΠΑ»

Τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη μεταξύ του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας, για να συζητηθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και ο κίνδυνος επαναφοράς των κυρώσεων, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκαΐ.

Η συνάντηση αυτή προηγείται των ανανεωμένων πυρηνικών συνομιλιών με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο — γνωστές ως χώρες του E3 — που είναι προγραμματισμένες για αυτήν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

Με επαναφορά κυρώσεων απειλούν οι ευρωπαϊκές χώρες το Ιράν

Οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, είναι τα εναπομείναντα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η οποία ήρε τις κυρώσεις κατά του Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η συμφωνία άρχισε να καταρρέει το 2018, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό την ηγεσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησαν και ξεκίνησαν να επαναφέρουν ορισμένες κυρώσεις.

Από τότε, το Ιράν έχει αυξήσει σταδιακά τις πυρηνικές του δραστηριότητες, περιλαμβανομένου του εμπλουτισμού ουρανίου έως και 60%ένα βήμα πριν από το επίπεδο εμπλουτισμού 90% που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Δορυφορική εικόνα απο το Φορντό /Maxar via Reuters

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν απειλήσει να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό «snapback» της συμφωνίας του 2015, ο οποίος επιτρέπει την επαναφορά κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από την Τεχεράνη.

Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προειδοποιήσει ότι θα το πράξουν εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις πυρηνικές συνομιλίες έως τα τέλη Αυγούστου.

Ο Μπαγκαΐ δήλωσε ότι το Ιράν «συντονίζεται διαρκώς» με το Πεκίνο και τη Μόσχα για το πώς να αποτρέψει την ενεργοποίηση του μηχανισμού ή «να μετριάσει τις συνέπειές του».

«Καμία πρόθεση για συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Την Κυριακή, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν «καμία νομική, πολιτική ή ηθική βάση» για να επικαλεστούν τέτοιους μηχανισμούς, κατηγορώντας τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για αποτυχία στην τήρηση των υποχρεώσεών τους στο πλαίσιο της συμφωνίας.

«Τα ευρωπαϊκά μέρη φέρουν ευθύνη και υπήρξαν αμελή στην εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας», πρόσθεσε ο Μπαγκαΐ.

Επίσης, επεσήμανε ότι «δεν έχουμε κανένα σχέδιο για συνομιλίες με την Αμερική, υπό τις παρούσες συνθήκες.»

REUTERS/Ken Cedeno

Οι συνομιλίες της Παρασκευής θα είναι οι πρώτες μετά την εκεχειρία που ακολούθησε μια 12ήμερη σύγκρουση του Ισραήλ με το Ιράν τον Ιούνιο, κατά την οποία οι ΗΠΑ έπληξαν τρεις μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Σχεδόν 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν, περιλαμβανομένων δεκάδων στρατιωτικών διοικητών και πυρηνικών επιστημόνων. Συνολικά, 28 πολίτες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ.

Το Ιράν υποστηρίζει διαχρονικά ότι οι πυρηνικές του δραστηριότητες αποσκοπούν σε ειρηνικούς σκοπούς.

«Η ατζέντα είναι ξεκάθαρη: η άρση των κυρώσεων και ζητήματα που σχετίζονται με το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», δήλωσε ο Μπαγκαΐ κατά την ενημέρωσή του τη Δευτέρα.

Η Τεχεράνη αποτελεί έναν από τους βασικούς συμμάχους της Ρωσίας στον ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, παρέχοντας στο Κρεμλίνο τα εγχώρια παραγόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed.

Πηγή: Euronews