Skip to main content

Η Πολωνία ετοιμάζει οδηγό επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου ή φυσικής καταστροφής

REUTERS/Ints Kalnins

Τι θα περιλαμβάνει ο «Οδηγός ασφαλείας»

Η Πολωνία ετοιμάζει ένα εγχειρίδιο για το πώς να αντιμετωπίσει κανείς την κατάσταση σε περίπτωση πολέμου ή φυσικής καταστροφής, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ανθεκτικότητας εν μέσω αυξημένης περιφερειακής αβεβαιότητας, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στη γειτονική Ουκρανία.

Το φυλλάδιο των 40 σελίδων, με τίτλο «Οδηγός ασφάλειας», παρέχει συμβουλές για την εξασφάλιση καθαρού νερού, την αντιμετώπιση αεροπορικών επιδρομών ή διακοπών ρεύματος και τον εντοπισμό καταφυγίων, στο πλαίσιο της πρώτης εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού αυτού του είδους στην Πολωνία εδώ και δεκαετίες.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η απειλή ενός παγκόσμιου πολέμου είναι σοβαρή και πραγματική, ειδικά στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία και των ισχυρισμών για ρωσική δολιοφθορά, παραπληροφόρηση και κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Δύσης.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι εμπλέκεται σε δολιοφθορές ή κυβερνοεπιθέσεις εναντίον άλλων χωρών και λέει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ξεκινήσει πόλεμο με το ΝΑΤΟ.

«Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται στην πρώτη γραμμή. Το ουκρανικό παράδειγμα το δείχνει πολύ καθαρά», δήλωσε ο Ρόμπερτ Κλονόφσκι, αναπληρωτής διευθυντής του πολωνικού υπουργείου Εσωτερικών.

Τι θα περιλαμβάνει ο «Οδηγός ασφαλείας»

Το φυλλάδιο προειδοποιεί ότι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης τα αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων και βενζίνης θα μπορούσαν να εξαντληθούν, ανέφερε η κυβέρνηση.

Το φυλλάδιο, το οποίο θα κυκλοφορήσει ηλεκτρονικά τον Σεπτέμβριο στα πολωνικά, αργότερα θα μεταφραστεί στα αγγλικά και τα ουκρανικά, με σχέδια να παραχθεί μια έκδοση Braille και παιδική, πρόσθεσε το υπουργείο.

Το υπουργείο σχεδιάζει να παραδώσει έντυπα αντίτυπα στα 14 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Πολωνία.

Η Πολωνία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, έχει ηγετική φωνή που ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα και η ίδια διαθέτει το 4,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της το 2025.

Πηγή: Reuters