Skip to main content

Τραμπ εναντίον Ομπάμα: Η διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών ζητά να διωχθεί ο πρώην πρόεδρος για «προδοτική συνωμοσία»

D.C. Ricky Carioti/Pool via REUTERS

«Οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε σήμερα δείχνουν ξεκάθαρα ότι το 2016 υπήρξε μια προδοτική συνωμοσία από αξιωματούχους στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησής μας».

Η Τάλσι Γκάμπαρντ, διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ζητησε  να ασκηθούν διώξεις εναντίον του Αμερικανού πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και πρώην ανώτερων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αφού τους κατηγόρησε για μια «προδοτική συνωμοσία» που είχε ως στόχο να παρουσιαστεί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 ως αποτέλεσμα ρωσικής παρέμβασης.

Η ίδια δήλωσε ότι ο Ομπάμα και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του είχαν «θέσει τα θεμέλια για ένα πραξικόπημα που διήρκεσε χρόνια» κατά του Τραμπ, μετά τη νίκη του επί της Χίλαρι Κλίντον, κατασκευάζοντας πληροφορίες ώστε να φανεί ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές. Σε αυτό, σύμφωνα με την Γκάμπαρντ, περιλαμβανόταν και η χρήση ενός φακέλου που είχε συντάξει Βρετανός αναλυτής πληροφοριών, ο Κρίστοφερ Στιλ, τον οποίο γνώριζαν ότι δεν ήταν αξιόπιστος.

The White House/Handout via REUTERS

Τι υποστηρίζει η Γκάμπαρντ

Οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών μετά τις εκλογές διέφεραν από εκείνες που είχαν πριν, οι οποίες έδειχναν ότι μάλλον δεν υπήρχε ρωσική παρέμβαση. Με ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις, ζητώντας διώξεις, πρόσθεσε: «Οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε σήμερα δείχνουν ξεκάθαρα ότι το 2016 υπήρξε μια προδοτική συνωμοσία από αξιωματούχους στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησής μας».

«Στόχος τους ήταν να υπονομεύσουν τη βούληση του αμερικανικού λαού και να εφαρμόσουν, στην ουσία, ένα πολυετές πραξικόπημα με σκοπό να εμποδίσουν τον Πρόεδρο από το να εκπληρώσει την εντολή που του έδωσε ο αμερικανικός λαός», δήλωσε.

»Όσο ισχυρός κι αν είναι κάποιος, κάθε άτομο που ενεπλάκη σε αυτή τη συνωμοσία πρέπει να ερευνηθεί και να διωχθεί με βάση το πλήρες εύρος του νόμου, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί. Η πίστη και η εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού στη δημοκρατία μας — και επομένως το μέλλον του έθνους μας — εξαρτώνται από αυτό».

Η Γκάμπαρντ, πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι διαβίβασε έγγραφα που υποστηρίζουν την υπόθεσή της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται μια μερικώς λογοκριμένη αξιολόγηση της κοινότητας πληροφοριών της κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με τις κυβερνοαπειλές ενόψει των εκλογών του 2016, καθώς και μια σειρά από παλαιότερα διαβαθμισμένα υπομνήματα, ορισμένα εκ των οποίων προέρχονται από το γραφείο του Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπό τον Ομπάμα.

Ο Κλάπερ είναι ένας από τους αρκετούς αξιωματούχους που η Γκάμπαρντ κατονόμασε ως φερόμενους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη υποτιθέμενη συνωμοσία. Άλλοι που αναφέρθηκαν είναι ο Τζον Μπρέναν, πρώην διευθυντής της CIA, ο Τζον Κέρι, τότε υπουργός Εξωτερικών, η Σούζαν Ράις, τότε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο Άντριου ΜακΚέιμπ, τότε αναπληρωτής διευθυντής του FBI — ο οποίος αργότερα συγκρούστηκε με τον Τραμπ — και ο ίδιος ο Ομπάμα.

Και ο Έπσταϊν θεωρία συνωμοσίας του Ομπάμα λέει ο Τραμπ

Η προσπάθεια να επανέλθει στο προσκήνιο η έρευνα για τη Ρωσία —την οποία ο Τραμπ επί μακρόν αποκαλούσε «απάτη»— έρχεται τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στο επίκεντρο της θύελλας ενός σκανδάλου που επιμένει να απασχολεί, αυτό του ατιμασμένου χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί του το 2019, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση ενόψει δίκης για κατηγορίες εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από τη βάση του κινήματος «Κάνε την Αμερική Ξανά Μεγάλη» (MAGA) να δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας υποτιθέμενης λίστας με επιφανείς πελάτες του Έπσταϊν.

Ο Τραμπ, ως απάντηση, είτε έχει απορρίψει την ύπαρξη τέτοιων εγγράφων είτε έχει ισχυριστεί ότι επινοήθηκαν από τον Ομπάμα και μέλη της κυβέρνησής του, όπως ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και ο Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρος τότε των ΗΠΑ.

«Η Απάτη της Ρωσίας»

Σχόλια που συνοδεύουν σειρά υπομνημάτων της εποχής Ομπάμα, τα οποία δημοσίευσε το γραφείο της Γκάμπαρντ, χρησιμοποιούν όρους χαρακτηριστικούς του Τραμπ και των πιο φανατικών υποστηρικτών του, παρουσιάζοντας μια υποτιθέμενη συνωμοσία με σκοπό να αμαυρωθεί η νίκη του στις εκλογές του 2016.

REUTERS/Nathan Howard/File Photo

Σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα — με τίτλο «Η Απάτη της Ρωσίας» — που αναφέρεται σε συνάντηση της 9ης Δεκεμβρίου 2016 μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας υπό τον Ομπάμα: «Στελέχη του “Βαθέος Κράτους” στην κοινότητα πληροφοριών (IC) άρχισαν να διαρρέουν κραυγαλέα ψευδείς πληροφορίες στην Washington Post ισχυριζόμενοι ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε “κυβερνομέσα” για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών».

»Αργότερα το ίδιο βράδυ, μια ακόμη διαρροή προς την Washington Post υποστήριζε ψευδώς ότι η CIA “κατέληξε σε μυστική αξιολόγηση πως η Ρωσία παρενέβη” στις εκλογές για να βοηθήσει τον Πρόεδρο Τραμπ».

Στις 6 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, το έγγραφο συνεχίζει: «Η κυβέρνηση Ομπάμα δημοσιοποιεί την αποχαρακτηρισμένη Αξιολόγηση της Κοινότητας Πληροφοριών (ICA). Σε αυτήν διατυπώνεται ψευδής ισχυρισμός — βάσει εν μέρει “νέων πληροφοριών” που ήρθαν στο φως μετά τις εκλογές — ότι ο Πούτιν καθοδήγησε προσπάθεια για να βοηθήσει τον Πρόεδρο Τραμπ να νικήσει τη Χίλαρι Κλίντον. Αυτές οι “νέες πληροφορίες” αργότερα επιβεβαιώνεται ότι είναι ο φάκελος Στιλ».

Η αξιολόγηση, σύμφωνα με την έκθεση της Γκάμπαρντ, «απέκρυψε» προηγούμενες εκτιμήσεις πριν από τις εκλογές, οι οποίες ανέφεραν ότι η Ρωσία δεν διέθετε ούτε την πρόθεση ούτε τα μέσα για να παραβιάσει με επιτυχία τη διαδικασία των εκλογών.

Ο φάκελος Στιλ, που περιείχε σκανδαλώδεις λεπτομέρειες σχετικά με «kompromat»υλικό για εκβιασμό — που φέρεται να κατείχαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος του Τραμπ, αποτέλεσε τμήμα της βάσης για τη μακρόχρονη έρευνα που διεξήγαγε ο Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος είχε οριστεί ειδικός ανακριτής για την υπόθεση Ρωσία.

Η μετέπειτα έκθεση του Μάλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη «με εκτεταμένο και συστηματικό τρόπο» στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά «δεν αποδείχθηκε ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν ή συνεργάστηκαν» με τις δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα η Γκάμπαρντ

Ο διορισμός της Γκάμπαρντ ως διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπήρξε ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους του Τραμπ. Προκάλεσε έντονη κριτική, λόγω της απουσίας προηγούμενης εμπειρίας της στον τομέα των πληροφοριώνδεν είχε καν υπηρετήσει σε κοινοβουλευτική επιτροπή με σχετική αρμοδιότητα — και λόγω του ιστορικού της με δηλώσεις υπέρ του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και της αναπαραγωγής αφηγήσεων του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

EPA/AARON SCHWARTZ / POOL

Πηγή: Guardian