Τι κοινό έχουν άραγε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ένας υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα της Νέας Υόρκης και μια κωμικός που κάποτε παρουσίαζε το “The View”;
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε δηλώσεις που υπονοούν ότι η αμερικανική υπηκοότητά τους μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση.
Ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο απέλασης του Έλον Μασκ. Απείλησε με σύλληψη τον Ζόραν Μάμντανι. Και ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σκέφτεται σοβαρά να αφαιρέσει την υπηκοότητα της Ρόζι Ο’Ντόνελ.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται ενώ η κυβέρνησή του προωθεί ευρύτερα σχέδια για να δώσει προτεραιότητα στη διαδικασία αφαίρεσης υπηκοότητας (denaturalization), δηλαδή στη νομική διαδικασία με την οποία αφαιρείται η ιθαγένεια από κάποιον.
Τι δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο νωρίτερα αυτόν τον μήνα αν σκοπεύει να απελάσει τον Μασκ, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν ξέρω, εννοώ… θα πρέπει να το δούμε».
Ο Τραμπ έκανε παρόμοια δήλωση όταν ρωτήθηκε από άλλον δημοσιογράφο τι θα έκανε αν ο Μάμντανι αψηφούσε την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE) στη Νέα Υόρκη.
«Θα πρέπει να τον συλλάβουμε. Κοιτάξτε, δεν χρειαζόμαστε έναν κομμουνιστή σε αυτή τη χώρα, αλλά αν έχουμε έναν, θα τον παρακολουθώ πολύ στενά για λογαριασμό του έθνους», είπε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε επίσης: «Πολλοί λένε ότι βρίσκεται εδώ παράνομα. Θα εξετάσουμε τα πάντα.»
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Μάμντανι βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ, αν και ένας συντηρητικός βουλευτής έχει ζητήσει έρευνα για την υπηκοότητά του.
Ο Μασκ και ο Μάμντανι είναι και οι δύο πολίτες των ΗΠΑ μέσω πολιτογράφησης.
Ο Μασκ γεννήθηκε στην Πραιτώρια της Νότιας Αφρικής και έγινε Αμερικανός πολίτης το 2002, σύμφωνα με τα βιογραφικά του.
Ο Μάμντανι γεννήθηκε στην Καμπάλα της Ουγκάντα και απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 2018.
Όσον αφορά τη Ρόζι Ο’Ντόνελ, ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social ότι η κωμικός «δεν δρα προς το συμφέρον της Μεγάλης μας Χώρας».
«Σκέφτομαι σοβαρά να της αφαιρέσω την υπηκοότητα», έγραψε ο Τραμπ, αποκαλώντας την Αμερικανίδα ηθοποιό που γεννήθηκε στις ΗΠΑ «Απειλή για την Ανθρωπότητα».
Η Ο’Ντόνελ, η οποία μετακόμισε στην Ιρλανδία με το 12χρονο παιδί της τον Ιανουάριο, είχε πρόσφατα επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Τραμπ διαχειρίστηκε τις καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας. Είχε επίσης δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης ιρλανδικής υπηκοότητας, καθώς έχει Ιρλανδούς παππούδες.
Μπορεί ο Τραμπ να τους αφαιρέσει την ιθαγένεια;
Η αμερικανική νομοθεσία που επιτρέπει την αφαίρεση υπηκοότητας από πολιτογραφημένους πολίτες προβλέπει δύο βασικές κατηγορίες λόγων για τις οποίες μπορεί να συμβεί αυτό:
- Παράνομη απόκτηση της πολιτογράφησης
- Απόκρυψη ουσιώδους στοιχείου ή εκ προθέσεως ψευδής δήλωση
Για χρόνια, η σχετική νομοθεσία χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να στοχοποιήσει εγκληματίες πολέμου, συμπεριλαμβανομένων πρώην Ναζί που είχαν πει ψέματα για να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα.
Ωστόσο, η αφαίρεση υπηκοότητας είναι εξαιρετικά σπάνια.
Και για την κυβέρνηση, το να κατηγορήσει κάποιον ότι απέκτησε την υπηκοότητα παράνομα ή ότι απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία είναι απλώς η αρχή μιας μακράς και σύνθετης νομικής διαδικασίας.
Και το να κερδίσει κανείς μια τέτοια υπόθεση στο δικαστήριο είναι δύσκολο.
«Ο Τραμπ δεν μπορεί να αφαιρέσει την υπηκοότητα ούτε του Μασκ ούτε του Μάμντανι. Μόνο ένα δικαστήριο μπορεί να το κάνει αυτό. Υπάρχει διαδικασία. Και ο πήχης είναι πολύ ψηλός», Λέει ο Μουζάφαρ Τσίστι, ανώτερος ερευνητής στο ανεξάρτητο Migration Policy Institute.
Η απάντηση του Μασκ
Απαντώντας σε βίντεο με τις δηλώσεις του Τραμπ που κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα X, ο Μασκ έγραψε:
«Είναι τόσο δελεαστικό να το κλιμακώσω αυτό. Τόσο, τόσο δελεαστικό. Αλλά προς το παρόν θα συγκρατηθώ».
So tempting to escalate this. So, so tempting. But I will refrain for now.
— Elon Musk (@elonmusk) July 1, 2025
Ο Μασκ δεν έχει απαντήσει σε σχετικό ερώτημα του CNN για τα σχόλια του Τραμπ.
Στο παρελθόν, ο δισεκατομμυριούχος έχει αρνηθεί κατηγορίες ότι ξεκίνησε την καριέρα του εργαζόμενος παράνομα στις ΗΠΑ.
Η απάντηση του Μαμντάνι
Ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης καταδίκασε τα σχόλια του προέδρου σε συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα
«Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πρέπει να συλληφθώ, ότι πρέπει να απελαθώ, ότι πρέπει να μου αφαιρεθεί η υπηκοότητα», δήλωσε ο Μαμντάνι.

«Και τα είπε αυτά για μένα — κάποιον που μπορεί να γίνει ο πρώτος δήμαρχος με μεταναστευτική καταγωγή σε αυτή την πόλη εδώ και γενιές, και επίσης ο πρώτος μουσουλμάνος και ο πρώτος Νοτιοασιάτης δήμαρχος στην ιστορία της πόλης. Και τα είπε αυτά όχι τόσο για το ποιος είμαι, από πού κατάγομαι, πώς δείχνω ή πώς μιλάω. Τα είπε επειδή θέλει να αποσπάσει την προσοχή από αυτά για τα οποία παλεύω», πρόσθεσε ο δημοκρατικός υποψήφιος για τη δημαρχεία της αμερικανικής μεγαλούπολης.
Η απάντηση της Ο’ Ντόνελ
Η πρώην συμπαρουσιάστρια της εκπομπής The View απάντησε με έντονο ύφος στο Instagram, συγκρίνοντας τον Τραμπ με έναν διαβόητα κακό και κακομαθημένο χαρακτήρα από το Game of Thrones:
«Θέλεις να μου αφαιρέσεις την υπηκοότητα; Προχώρα και δοκίμασε, βασιλιά Τζόφρι με το πορτοκαλί μαύρισμα. Δεν είμαι δική σου για να με φιμώσεις. Ποτέ δεν ήμουν.»
Η Ο’ Ντόνελ γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Κινδυνεύει και αυτή;
Η Ο’ Ντόνελ είναι πολίτης των ΗΠΑ εκ γενετής, γεννημένη στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.
Άρα, κανένα από τα περί αφαίρεσης υπηκοότητας δεν ισχύει στην περίπτωσή της, αφού το Σύνταγμα προστατεύει πλήρως το δικαίωμα υπηκοότητας για όσους γεννιούνται στις ΗΠΑ.
Οι ειδικοί λένε ότι ένας πρόεδρος δεν μπορεί να αφαιρέσει μονομερώς την υπηκοότητα από κάποιον που, όπως η Ο’Ντόνελ, έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ. Η νομοθεσία προβλέπει ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο μπορεί να χάσει την υπηκοότητά του, μόνο αν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες εκούσια και με την πρόθεση να παραιτηθεί από την αμερικανική του ιθαγένεια.
Επομένως ακόμα και να το Κογκρέσο ψήφιζε νόμο που επέτρεπε την αφαίρεση της ιθαγένειας από Αμερικανό πολίτη που γεννήθηκε στις ΗΠΑ, ο νόμος αυτός θα ήταν αντίθετος προς το αμερικανικό Σύνταγμα.
Μυστήριο η επόμενες κινήσεις του Τραμπ
Δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρήσει πράγματι σε ενέργειες βασισμένες στις δηλώσεις του Προέδρου που αφορούν την υπηκοότητα των Μασκ, Μάμντανι ή Ο’Ντόνελ.
«Τα λόγια του Τραμπ δεν μας λένε πάντα τι σκοπεύει πραγματικά να κάνει. Είναι κάπως δύσκολο να ξέρει κανείς πώς να τα ερμηνεύσει», λέει ο Matthew Hoppock, δικηγόρος με ειδίκευση στη μετανάστευση στο Κάνσας, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει πελάτες σε υποθέσεις αφαίρεσης υπηκοότητας.
Και στο παρελθόν, όταν η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει σχέδια για αύξηση των αφαιρέσεων υπηκοότητας κατά την πρώτη του θητεία, ο αριθμός των υποθέσεων που τελικά προχώρησαν ήταν μικρότερος από αυτόν που είχε υποσχεθεί.

Κατά την πρώτη του θητεία, η Υπηρεσία Πολιτογράφησης και Μετανάστευσης των ΗΠΑ (USCIS) είχε ανακοινώσει ότι θα παρέπεμπε 1.600 υποθέσεις αφαίρεσης υπηκοότητας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στο τέλος, κατατέθηκαν λίγο πάνω από 100 υποθέσεις αφαίρεσης υπηκοότητας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Νέο όπλο ενάντια στους πολιτικούς αντιπάλους;
Ο Τσίστι από το Migration Policy Institute λέει ότι τα σχόλια του Τραμπ για τους Μασκ και Μάμντανι σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που συζητείται η αφαίρεση υπηκοότητας.
«Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική σελίδα στο να κυνηγάς τους πολιτικούς σου εχθρούς, που πραγματικά δεν έχει προηγούμενο,» λέει.
«Δεν λέω ότι δεν υπήρχαν ποτέ περιπτώσεις αφαίρεσης υπηκοότητας. Αλλά η πολιτική έχθρα δεν είχε ποτέ δείξει το αποκρουστικό της πρόσωπο στη διαδικασία μας. Αυτό φαίνεται να είναι ξεκάθαρα πολιτικά υποκινούμενο. Και αυτό είναι λυπηρό.»
Ο Χόποκ λέει ότι τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου για την Ο’Ντόνελ φαίνεται να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Μέσο φίμωσης η αφαίρεση υπηκοότητας;
Από μόνα τους, είπε ο Τσίστι, τα σχόλια του Τραμπ για τους Μασκ και Μάμντανι ίσως να μην έχουν μεγάλο αντίκτυπο.
Όμως, σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώνει βίζες και πράσινες κάρτες σε ανθρώπους με βάση τις πολιτικές τους απόψεις και την εξωτερική πολιτική, λέει, το πιθανό ψυχολογικό αποθαρρυντικό αποτέλεσμα είναι σαφές.
«Οι άνθρωποι, ακόμα και οι πολιτογραφημένοι πολίτες, θα αρχίσουν να προσέχουν πολύ τι λένε. Το σημαντικό είναι ότι η άσκηση του δικαιώματός σου στην Πρώτη Τροπολογία – να εκφράζεις την άποψή σου – μπορεί να σε οδηγήσει σε διαδικασία αφαίρεσης υπηκοότητας. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», λέει ο Τσίστι.
Πηγή: CNN