Skip to main content

Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους στην Αφρική – Χιλιάδες εμβόλια στα σκουπίδια

Σε έξαρση η ευλογιά των πιθήκων στην Αφρική - Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία κηρύσσει ο ΠΟΥ

Σχεδόν 800.000 δόσεις του εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων, τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να δωρίσει σε αφρικανικές χώρες που αντιμετωπίζουν έξαρση της νόσου, δεν μπορούν να αποσταλούν επειδή λήγουν σε λιγότερο από έξι μήνες, σύμφωνα με το Αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Africa CDC).

«Για να σταλεί ένα εμβόλιο σε μια χώρα, χρειαζόμαστε τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι τη λήξη του, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα φτάσει σε καλή κατάσταση και να δώσουμε στη χώρα χρόνο να υλοποιήσει τον εμβολιασμό», δήλωσε ο Γιαπ Μπουμ, αναπληρωτής διαχειριστής περιστατικών του Africa CDC.

Σχεδόν δώδεκα αφρικανικές χώρες που εργάζονται για την καταπολέμηση της νόσου έχουν λάβει περίπου 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων από πέρυσι, από ένα σύνολο περίπου 5 εκατομμυρίων δόσεων που είχαν υποσχεθεί η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι.

Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους

Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει 91.000 από το πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, και 220.000 δόσεις έχουν αρκετό χρόνο ζωής για να αποσταλούν, εφόσον εγκριθούν από την κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Africa CDC.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει την τιμή των εμβολίων, αλλά η UNICEF, οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών με επίκεντρο τα παιδιά, ανέφερε πέρυσι ότι πλήρωνε έως και 65 δολάρια ανά δόση, τιμή που χαρακτήρισε ως «τη χαμηλότερη στην αγορά».

Η απώλεια αυτών των δόσεων έρχεται μετά τις περικοπές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε προγράμματα εξωτερικής βοήθειας και το κλείσιμο της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), η οποία διαχειριζόταν τα περισσότερα από αυτά.

Το Κογκρέσο αναμένεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα νομοσχέδιο που ζήτησε ο Τραμπ, το οποίο ακυρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τη χρηματοδότηση για την παγκόσμια υγεία.

Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

SOS εκπέμπει η Αφρική

Οι αφρικανικές χώρες έχουν αναφέρει σχεδόν 160.000 ύποπτα κρούσματα της νόσου από την αρχή της επιδημίας πέρυσι, εκ των οποίων περίπου 46.000 έχουν επιβεβαιωθεί.

Περίπου 1.900 άτομα εκτιμάται ότι έχουν πεθάνει από την ευλογιά των πιθήκων, πολλοί από αυτούς παιδιά, αλλά οι χώρες έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν μόνο 216 θανάτους.

Ένοπλες συγκρούσεις και η έλλειψη πρόσβασης σε διαγνωστικά τεστ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου έχουν δυσκολέψει τις υγειονομικές αρχές να αποκτήσουν σαφή εικόνα για τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, κήρυξε πέρυσι την έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ο ιός που προκαλεί τη νόσο μεταλλάσσεται, γεγονός που ενδέχεται να τον καταστήσει πιο μεταδοτικό ή πιο θανατηφόρο.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βίωσαν τις πρώτες μεγάλες επιδημίες της νόσου το 2022. Μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού που στόχευε σε άτομα υψηλού κινδύνου συνέβαλε, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, στον περιορισμό της εξάπλωσης.

Η απώλεια των εμβολίων από τις ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί στην αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών να επιτύχουν τον στόχο συγκέντρωσης 33 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση εκατοντάδων χιλιάδων δόσεων από τη δανέζικη εταιρεία που τις παράγει, τη Bavarian Nordic, δήλωσε ο Μπουμ.

Ληγμένα και άλλα αγαθά που προορίζονταν για πιο αδύναμες χώρες

Πέρα από τα εμβόλια, και άλλα βασικά αγαθά που προορίζονταν για χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λήξει, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ μείωσε τη χρηματοδότηση για εξωτερική βοήθεια.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να καταστρέψουν 500 τόνους επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Atlantic αυτή την εβδομάδα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών είπε στο POLITICO ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αγόρασε αυτά τα τρόφιμα για ώρα ανάγκης, σε περίπτωση που προέκυπταν ανάγκες μεγαλύτερες από αυτές που περίμεναν. Τελικά όμως δεν χρειάστηκαν, κι έτσι δεν πρόλαβαν να τα χρησιμοποιήσουν πριν λήξουν.

Αυτός ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, είναι μέρος της ανάγκης «να είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε σωτήριες ανθρωπιστικές ανάγκες με αναλώσιμα αγαθά σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου», προσθέτοντας ότι και προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ είχαν χρειαστεί να καταστρέψουν αγαθά υπό παρόμοιες συνθήκες. «Δεν είναι κάτι μοναδικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από POLITICO