Skip to main content

BBC: Το Ισραήλ ισοπεδώνει χιλιάδες πολυκατοικίες στη Γάζα – Κατεδαφίσεις σχολείων και άλλων υποδομών

REUTERS/Amir Cohen

Το βρετανικό δίκτυο επικαλείται δορυφορικές εικόνες από περιοχές που, σύμφωνα με το Ισραήλ, βρίσκονται υπό τον «επιχειρησιακό του έλεγχο»

Το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει χιλιάδες κτίρια σε όλη τη Γάζα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας με τη Χαμάς τον Μάρτιο, με ολόκληρες πόλεις και προάστια -όπου κάποτε διέμεναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι- να ισοπεδώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Το βρετανικό δίκτυο επικαλείται δορυφορικές εικόνες από περιοχές που, σύμφωνα με το Ισραήλ, βρίσκονται υπό τον «επιχειρησιακό του έλεγχο».

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για προγραμματισμένες κατεδαφίσεις, τόσο σε ήδη κατεστραμμένα κτίρια, όσο και σε κτίρια που φαίνονταν σε μεγάλο βαθμό άθικτα από τους βομβαρδισμούς.

Κατεδαφίσεις πολυκατοικιών, σχολείων και άλλων υποδομών

Εικόνες που επικαλείται το BBC έχουν καταγράψει σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο εκρήξεις, σύννεφα σκόνης και συντρίμμια, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν ελεγχόμενες κατεδαφίσεις σε πολυκατοικίες, σχολεία και άλλες υποδομές.

Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο BBC Verify ότι το Ισραήλ ενδέχεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, η οποία απαγορεύει την καταστροφή υποδομών από μια κατοχική δύναμη.

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ (IDF) ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί λειτουργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ότι η Χαμάς έκρυβε «στρατιωτικό» υλικό σε περιοχές αμάχων και ότι η «καταστροφή περιουσίας λαμβάνει χώρα μόνο όταν υπάρχει επιτακτική στρατιωτική ανάγκη».

Δορυφορική εικόνα από τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 16 Ιουλίου 2025. Planet Labs PBC/Handout via REUTERS

Τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, παρουσίασε σχέδια για την ίδρυση μιας –όπως της αποκάλεσε- «ανθρωπιστικής πόλης» πάνω στα ερείπια της Ράφα, όπου θα τεθούν αρχικά υπό περιορισμό 600.000 Παλαιστίνιοι. Το σχέδιο καταδικάστηκε ευρέως. Ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε στο BBC ότι η πρόταση θα «ερμηνευόταν ως κάτι σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης».