Skip to main content

Μπαρό: «Απαράδεκτος» ο βομβαρδισμός της καθολικής εκκλησίας στη Γάζα – Στους 3 ανήλθαν οι νεκροί

JULIEN DE ROSA/Pool via REUTERS

«Η Γαλλία προστατεύει καθολικές θρησκευτικές κοινότητες στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών

Το Παρίσι καταδικάζει τον «απαράδεκτο» βομβαρδισμό της καθολικής εκκλησίας της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα, «που έχει τεθεί υπό την ιστορική προστασία της Γαλλίας», κατά την οποία τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Εξέφρασα στον Λατίνο Πατριάρχη των Ιεροσολύμων τη λύπη και την αλληλεγγύη της χώρας μας. Οι επιθέσεις αυτές είναι απαράδεκτες, ήρθε η ώρα η σφαγή στη Γάζα να σταματήσει», έγραψε ο υπουργός.

«Η Γαλλία προστατεύει καθολικές θρησκευτικές κοινότητες στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Ο ρόλος αυτός είναι η κληρονομιά μιας μακράς ιστορίας που χρονολογείται από τις συνθηκολογήσεις που υπέγραψε ο Φραγκίσκος Α΄ με τον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή το 1535», υπενθύμιζε το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας γραπτά σε ερώτηση ενός γερουσιαστή το 2014.

Από τη δεκαετία του 1920, η Γαλλία δεν έχει πλέον «νομικό ρόλο προστασίας των καθολικών χριστιανών της Ανατολής. Ωστόσο, οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Γαλλίας και της οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Μυτιλήνη το 1901 και στην Κωνσταντινούπολη το 1913, που παρείχαν στη Γαλλία μια προστασία των καθολικών θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αγία Γη, αναγνωρίστηκαν από τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές και επομένως συνεχίζουν να ισχύουν», σύμφωνα με το υπουργείο.

Τρεις νεκρούς ανακοίνωσε το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το Λατινικό Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο τριών ανθρώπων σε ισραηλινό πλήγμα στη μοναδική καθολική εκκλησία της Λωρίδας της Γάζας, καταφύγιο γι αυτή τη μικρή κοινότητα από την αρχή του πολέμου πριν από 21 μήνες.

«Επί του παρόντος, τρείς άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιπλοκές των τραυμάτων τους και δέκα έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσε, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον προηγούμενο απολογισμό των δύο νεκρών.

Η πολιτική προστασία της Γάζας ανακοίνωσε ότι συνολικά 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται ο πόλεμος.

Το Ισραήλ, που είναι σε πόλεμο με το παλαιστινιακό ισλαμιστικο κίνημα μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, δήλωσε ότι «ουδέποτε στοχοθετεί» θρησκευτικούς χώρους στη Λωρίδα της Γάζας και πρόσθεσε ότι «εξετάζονται» οι συνθήκες υπό τις οποίες η εκκλησία υπέστη ζημιές.

Πηγή: ΑΜΠΕ