Skip to main content

Βρετανία: Ψήφος από τα 16 έτη

REUTERS/Peter Cziborra

Ήταν μία αλλαγή που είχαν υποσχεθεί οι Εργατικοί του Στάρμερ προεκλογικά

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το όριο ηλικίας για την ψήφο των νέων από τα 18 στα 16 έτη, με την αρχή να γίνεται στις επόμενες εκλογές, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου εκλογικών μεταρρυθμίσεων.

Η αλλαγή αυτή που προωθεί η κυβέρνηση των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες.

«Οι νέοι ήδη συμβάλλουν στην κοινωνία ως εργαζόμενοι, πληρώνοντας φόρους και υπηρετώντας στον στρατό. Είναι σωστό να έχουν φωνή σε ζητήματα που τους επηρεάζουν», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Άντζελα Ρέινερ, στο X.

Σύμφωνα με την Ρέινερ, «πάρα πολλοί άνθρωποι» αποθαρρύνθηκαν από το να ψηφίσουν λόγω υπερβολικά αυστηρών «κανόνων». Η προσέλευση στις βρετανικές γενικές εκλογές του περασμένου έτους ήταν 59,7%, η χαμηλότερη από το 2001.

Οι επόμενες γενικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα του 2029.

Η Βρετανία εντάσσεται πλέον στον κατάλογο των χωρών που επιτρέπουν σε νέους και νέες ηλικίας 16 ετών να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές. Μεταξύ αυτών είναι και η Αυστρία, η οποία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μείωσε το όριο ηλικίας ψήφου στα 16 έτη το 2007.

Ψήφος με πιστωτική κάρτα

Η μείωση του ηλικιακού ορίου για την ψήφο των νέων στα 16 ήταν μια υπόσχεση που περιλαμβανόταν στο προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών, του Κιρ Στάρμερ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2024. Η αλλαγή, η οποία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, συνοδεύεται από άλλες μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση ότι «περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συμμετάσχουν στη βρετανική δημοκρατία», ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ένα «ολοένα και πιο αυτοματοποιημένο σύστημα εγγραφής ψηφοφόρων» για να αποφευχθεί η ανάγκη συμπλήρωσης πληροφοριών πολλές φορές σε διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Επιπλέον, σύντομα θα πρέπει να είναι δυνατή η ψήφος χρησιμοποιώντας μια απλή βρετανική πιστωτική κάρτα.

Προς το παρόν, οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν ήδη να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας διαβατήριο, άδεια οδήγησης, κάρτα ταξιδιών για ηλικιωμένους και, από πέρυσι, κάρτα βετεράνου.

Περισσότερη διαφάνεια

Για να αποκαταστήσει την «εμπιστοσύνη του κοινού στη δημοκρατία», η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί να «ενισχύσει τη διαφάνεια» κλείνοντας τα κενά που επιτρέπουν επί του παρόντος σε ξένους δωρητές να χρησιμοποιούν εικονικές εταιρείες για να κάνουν δωρεές σε πολιτικά κόμματα. Οι έλεγχοι στις δωρεές άνω των 500 λιρών (580 ευρώ) θα καταστούν επίσης υποχρεωτικοί για την καταπολέμηση των ξένων παρεμβάσεων.

«Οι αλλαγές στη χρηματοδότηση των εκλογών έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τους ακτιβιστές υπέρ της διαφάνειας, αλλά οι νέοι κανόνες δεν επιβάλλουν όρια στις πολιτικές δωρεές», γράφει ο Guardian.

Οι μεταρρυθμίσεις στη χρηματοδότηση προωθούνται μετά την πρόταση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ για δωρεά 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο λαϊκιστικό κόμμα» Reform UK» του Νάιτζελ Φάρατζ -μια ιδέα που φαίνεται πάντως να έχει εγκαταλειφθεί.