Ο πρώην Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει σχέδια να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρώπη, αλλά, εάν η Δύση κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία, τότε η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει και, εάν χρειαστεί, να εξαπολύσει προληπτικά χτυπήματα.
Οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ, που μεταδόθηκαν αποκλειστικά από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δείχνουν ότι η Μόσχα βλέπει την αντιπαράθεση με τη Δύση για την Ουκρανία να κλιμακώνεται, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε μια ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών.
Τόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο Τραμπ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους κλιμάκωσης του πολέμου, τον οποίο τόσο η Μόσχα όσο και η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισαν ως πόλεμο δι’ αντιπροσώπων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.
Κατηγορεί την Δύση ότι κλιμακώνει σκόπιμα την ένταση
Ο Μεντβέντεφ απέρριψε τους επανειλημμένους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ και της Δυτικής Ευρώπης ότι η Ρωσία κάποια μέρα θα επιτεθεί σε ένα μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, αλλά είπε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει «πλήρης» σε περίπτωση που η Δύση προχωρήσει περαιτέρω.
«Οι δηλώσεις των Δυτικών πολιτικών για αυτό το θέμα είναι εντελώς ανοησίες», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι οι Δυτικοί αξιωματούχοι επιδιώκουν σκόπιμα να κλιμακώσουν την ένταση.
«Πρέπει να ενεργήσουμε αναλόγως. Να απαντήσουμε πλήρως. Και αν χρειαστεί, να εξαπολύσουμε προληπτικά χτυπήματα», φέρεται να είπε ο Μεντβέντεφ. Είπε ότι πολλοί στη Δύση έχουν «προδοσία στο αίμα τους» και μια ξεπερασμένη άποψη για την ανωτερότητά τους.
Το Κρεμλίνο, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι είχε εκφράσει τη γνώμη του και ότι οι ανησυχίες του για το «συγκρουτικό» περιβάλλον της Ευρώπης ήταν δικαιολογημένες.
Η Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέλυε την απειλή του Τραμπ να επιβάλει 100% δευτερογενείς κυρώσεις στους αγοραστές ρωσικών εξαγωγών, εκτός εάν ο Πούτιν συμφωνούσε σε μια ειρηνευτική συμφωνία σε 50 ημέρες.
Ο Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, αυτοαποκαλούνταν φιλελεύθερος εκσυγχρονιστής όταν ήταν πρόεδρος από το 2008 έως το 2012. Αλλά έκτοτε έχει αναδειχθεί ως αντιδυτικό γεράκι του Κρεμλίνου. Διπλωμάτες λένε ότι τα σχόλιά του δίνουν μια ένδειξη σκέψης μεταξύ ορισμένων εντός της πολιτικής ελίτ.
Πολεμική ρητορική
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί στον πόλεμο, την πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήταν «πολύ δυσαρεστημένος» και «απογοητευμένος» με τον Πούτιν, αν και χαρακτήρισε την απόφασή του να στείλει όπλα στην Ουκρανία ως στόχο να ωθήσει τη Ρωσία προς την ειρήνη. Το Reuters ανέφερε την Τρίτη ότι ο Πούτιν σκοπεύει να συνεχίσει να μάχεται στην Ουκρανία μέχρι η Δύση να δεσμευτεί με τους όρους του για ειρήνη, ανεπηρέαστη από τις απειλές για αυστηρότερες κυρώσεις, και ότι οι εδαφικές του απαιτήσεις μπορεί να διευρυνθούν καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, με περίπου το 87% όλων των πυρηνικών όπλων, ακολουθούμενες από την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων, αλλά στην ουσία είναι ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας (εκτοξεύσεις δυτικών πυραύλων, δορυφορικές πληροφορίες κ.λπ.), πακέτα κυρώσεων, ηχηρές δηλώσεις για στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το TASS.
«Είναι μια ακόμη προσπάθεια να καταστραφεί η «ιστορική ανωμαλία» που μισεί η Δύση – η Ρωσία, η χώρα μας», είπε.
Πηγή: Reuters