Ο Σύρος μεταβατικός πρόεδρος Άχμεντ αλ Σάρα ανακοίνωσε πως «μεταβιβάζεται σε τοπικές παρατάξεις και Δρούζους σεΐχηδες», με απόφασή του, η ευθύνη για την ασφάλεια στη νότια περιοχή της Σουέιντα, όπου σημειώνονται από την Κυριακή εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Δρούζους πολιτοφύλακες και φυλές Βεδουίνων, στις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να σφυροκοπά τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας τη Δευτέρα, αφού αναπτύχθηκαν στην πόλη Σουέιντα, προκειμένου να αποτρέψει βλάβη στους Δρούζους της Συρίας, λόγω των στενών δεσμών τους με τη δρούζικη κοινότητα εντός Ισραήλ και στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.
«Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο»
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά, του ο de facto αρχηγός του συριακού κράτους Σάρα υποσχέθηκε πως θα «λογοδοτήσουν» οι δράστες εγκλημάτων εναντίον Δρούζων, καταδίκασε «τη στοχοποίηση μεγάλης κλίμακας πολιτικών και κυβερνητικών υποδομών» στη Συρία από τον στρατό του Ισραήλ, ενώ εξήρε τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Τουρκίας και αραβικών κρατών, που κατ’ αυτόν «έσωσε την περιοχή από άδηλη τύχη».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αλ Σάρα είπε επίσης ότι η προστασία των Δρούζων πολιτών και των δικαιωμάτων τους είναι «προτεραιότητά μας». Απευθυνόμενος στους Δρούζους πολίτες της Συρίας είπε: «Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια να σας παρασύρουν στα χέρια ενός εξωτερικού μέρους».
«Δεν είμαστε από εκείνους που φοβούνται τον πόλεμο. Έχουμε περάσει τη ζωή μας αντιμετωπίζοντας προκλήσεις και υπερασπιζόμενοι τον λαό μας, αλλά έχουμε θέσει τα συμφέροντα των Σύρων πάνω από το χάος και την καταστροφή», πρόσθεσε.
Πάνω από 350 οι νεκροί
Τουλάχιστον 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το Σαββατοκύριακο εξαιτίας της βίας στη Σουέιντα, κατά νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, πρόκειται για 79 μαχητές των Δρούζων, 55 αμάχους, 189 μέλη του στρατού ή δυνάμεων ασφαλείας των de facto αρχών και 18 μαχητές που ανήκουν σε φυλές Βεδουίνων, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ή σφαγές στο πλαίσιο διένεξης κοινοτήτων — στους οποίους προστίθενται 15 στρατιωτικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ.