Τα τελευταία τρία χρόνια, τουλάχιστον 11 χώρες της ΕΕ έχουν καταγράψει αύξηση στα ποσοστά φτώχειας. Οι γυναίκες και οι νέοι ενήλικες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2024, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.
Πολύ μικρή η βελτίωση για να θεωρηθεί σημαντική
Παρά τη μικρή μείωση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η βελτίωση δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντική.
«Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για μια μικρή μείωση 0,4 ποσοστιαίων μονάδων, όταν βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να ζουν στους δρόμους, ουρές για φαγητό να μεγαλώνουν και την ανάγκη για κοινωνική βοήθεια να αυξάνεται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Φτώχειας (EAPN).
Τρίτη η Ελλάδα σε ποσοστό φτώχειας – Αρκετά ψηλά και η Γαλλία
Η Βουλγαρία (30,3%), η Ρουμανία (27,9%) και η Ελλάδα (26,9%) κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Και η Γαλλία κατέγραψε ανησυχητικά στοιχεία, με το ποσοστό φτώχειας να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1996. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε από 14,4% το 2022 σε 15,4% το 2023, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).
Η αύξηση του ποσοστού φτώχειας στη Γαλλία επηρέασε κυρίως τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα παιδιά, ενώ οι συνταξιούχοι επηρεάστηκαν λιγότερο.
Αυξημένη φτώχεια στις οικογένειες με παιδιά
Σε επίπεδο ΕΕ, οι οικογένειες με παιδιά φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωπες με τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, σε σύγκριση με όσους δεν μεγαλώνουν παιδιά.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε χώρες όπως η Βουλγαρία, όπου σχεδόν το ένα τρίτο των οικογενειών με παιδιά (30,8%) ζει υπό αυτές τις συνθήκες. Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά καταγράφονται στη Ρουμανία (30,4%) και την Ισπανία (30,2%).
Στον αντίποδα, πιο «προστατευμένες» φαίνεται να είναι οι οικογένειες στην Ολλανδία, την Κύπρο και τη Σλοβενία, όπου τα ποσοστά φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι αρκετά χαμηλότερα – κάτω από 13%.
Παρόλα αυτά, τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στις οικογένειες με παιδιά. Στη Λετονία, για παράδειγμα, πάνω από το 32% των ανθρώπων που ζουν χωρίς εξαρτώμενα παιδιά βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα σε Εσθονία και Βουλγαρία.
Κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια
Το 2023, το 30,4% των οικογενειών με τουλάχιστον ένα μέλος αλλοδαπής υπηκοότητας στην Ιταλία βρέθηκε σε κίνδυνο φτώχειας, ενώ το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο — μόλις 6,3% — για οικογένειες που αποτελούνται αποκλειστικά από Ιταλούς πολίτες.
Το 2024, οι γυναίκες, οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών, τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και οι άνεργοι ήταν, κατά μέσο όρο, πιο πιθανό να κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό σε σύγκριση με άλλες κοινωνικές ομάδες στον πληθυσμό της ΕΕ.
Για παράδειγμα, στην Κύπρο, το 18,5% των γυναικών ήταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι 15,6% των ανδρών.
«Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν το πώς οι συστημικές ανισότητες επηρεάζουν τους ανθρώπους σε κρίσιμα στάδια της ζωής τους: οι γυναίκες συχνά επωμίζονται το βάρος της απλήρωτης φροντίδας, ενώ οι νέοι δυσκολεύονται να βρουν σταθερή εργασία και στέγη», ανέφερε σε δήλωσή του το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Φτώχειας (EAPN).
Πηγή: Euronews