Η Κίνα επιβεβαίωσε σήμερα ότι ομαλοποιεί τους δεσμούς της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να σφυρηλατήσει στενότερους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τις Βρυξέλλες εν μέσω των κλιμακούμενων εμπορικών τριβών σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Τα τελευταία χρόνια, οι ανταλλαγές μεταξύ κινεζικών και ευρωπαϊκών νομοθετικών σωμάτων έχουν αντιμετωπίσει ορισμένες αποτυχίες λόγω γνωστών λόγων», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, αναφερόμενο σε διαμάχες σχετικά με φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ.
«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό για την Κίνα και την Ευρώπη να ενισχύσουν τον διάλογο και τη συνεργασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Λιν Τζιαν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισαν να άρουν όλους τους περιορισμούς στις αμοιβαίες ανταλλαγές βουλευτών.
Τα σχόλια του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ήρθαν μετά την αναφορά της South China Morning Post ότι το Πεκίνο είχε άρει τους «περιορισμούς» στον πρώην νομοθέτη της ΕΕ Ράινχαρντ Μπουετίκοφερ, στον οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις το 2021.
Η ομαλοποίηση των σχέσεων επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Πεκίνο στις αρχές του έτους.
Σύνοδος Κίνας-ΕΕ
Οι σημερινές δηλώσεις γίνονται πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών Κίνας-ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτόν τον μήνα, όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ στο Πεκίνο.
Τον Μάρτιο του 2021, η Κίνα έθεσε σε μαύρη λίστα 10 άτομα της ΕΕ και τέσσερις οντότητες σε απάντηση στις κυρώσεις των Βρυξελλών κατά Κινέζων αξιωματούχων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ.
Ο Μπουετίκοφερ, Γερμανός πολιτικός που προήδρευε τότε της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κίνα, ήταν μεταξύ εκείνων που δέχτηκαν κυρώσεις, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Κίνα ή η επιχειρηματική δραστηριότητα μαζί της.
Το Πεκίνο είχε κατηγορήσει όσους δέχτηκαν κυρώσεις ότι έβλαπταν σοβαρά την κυριαρχία και τα συμφέροντα της χώρας επί του Σιντζιάνγκ.
Πηγή: Reuters