Skip to main content

Κούβα: Παραιτήθηκε υπουργός επειδή είπε ότι «δεν υπάρχουν ζητιάνοι στην χώρα, προσποιούνται για εύκολο χρήμα»

REUTERS/Norlys Perez

Τόσο η δημόσια κριτική που προκάλεσαν οι δηλώσεις της όσο και η δημόσια επίπληξη που έλαβε η υπουργός είναι ασυνήθιστες στην Κούβα

Η κουβανή υπουργός Εργασίας Μάρτα Έλενα Φεϊτό Καμπρέρα αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από σχόλια που διέψευσαν την ύπαρξη ζητιάνων στην υπό κομμουνισμό νησιωτική χώρα.

Η υπουργός είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως «ζητιάνοι» στην Κούβα και ότι οι άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια, στην ουσία, το κάνουν αυτό από επιλογή για να βγάλουν «εύκολο χρήμα», όπως το έθεσε.

Οι δηλώσεις της, που έγιναν σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση, επικρίθηκαν ευρέως από Κουβανούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της χώρας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. Παραιτήθηκε λίγο αργότερα.

Τα επίπεδα φτώχειας και οι ελλείψεις τροφίμων έχουν επιδεινωθεί στην Κούβα, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση.

Τόσο η δημόσια κριτική που προκάλεσαν οι δηλώσεις της όσο και η δημόσια επίπληξη που έλαβε η υπουργός είναι ασυνήθιστες στην Κούβα, μια χώρα όπου οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες απαγορεύονται από το νόμο και η ανοιχτή διαφωνία μπορεί να οδηγήσει τους επικριτές στη φυλακή.

«Προσποιούνται τους ζητιάνους»

Ο Φεϊτό Καμπρέρα έκανε τα σχόλια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης.

«Δεν υπάρχουν ζητιάνοι στην Κούβα. Υπάρχουν άνθρωποι που προσποιούνται τους ζητιάνους για να βγάλουν εύκολα χρήματα», είπε.

Επιπλέον, ο Φεϊτό Καμπρέρα κατηγόρησε τους ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια ως «παράνομους συμμετέχοντες στην υπηρεσία ανακύκλωσης».

Η υπουργός σαφώς δεν υπολόγισε την οργή και τον θυμό που θα προκαλούσαν τα σχόλιά της και τον βαθμό στον οποίο απεικόνισαν την ηγεσία της χώρας ως αναίσθητη, αυταρχική και βαθιά αποκομμένη από τις ολέθριες οικονομικές δυσκολίες των απλών Κουβανών.

Ο Πρόεδρος Ντίας-Κανέλ επέκρινε τον Φεϊτό Καμπρέρα στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου – αν και χωρίς να την αναφέρει ονομαστικά – λέγοντας ότι η ηγεσία δεν μπορούσε να «ενεργήσει με συγκατάβαση» ή να «αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα» του λαού.

Ελλείψεις τροφίμων και φάρμακα

Καθώς οι ελλείψεις τροφίμων και στέγασης γίνονται πιο έντονες στην τρέχουσα οικονομική κρίση της Κούβας, η εικόνα ανθρώπων να ψάχνουν σε κάδους απορριμμάτων για φαγητό και να κοιμούνται σε πόρτες έχει γίνει πιο συνηθισμένη.

Η καθημερινή ζωή διαταράσσεται περαιτέρω από την έλλειψη καυσίμων και τις συχνές διακοπές ρεύματος.

Πολλοί Κουβανοί πρέπει επίσης να αναζητούν βασικά φάρμακα, πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο με την ελπίδα να βρουν τα φάρμακα που χρειάζονται.

Έντονες αντιδράσεις

Απαντώντας στον ισχυρισμό της ότι δεν υπήρχαν ζητιάνοι στην Κούβα, αλλά άνθρωποι μεταμφιεσμένοι σε ζητιάνους, ο Κουβανός οικονομολόγος Πέδρο Μονρεάλ έγραψε στο X: «Πρέπει να υπάρχουν και άνθρωποι μεταμφιεσμένοι σε ‘’υπουργούς’’».

Αρκετοί Κουβανοί ακτιβιστές και διανοούμενοι δημοσίευσαν επίσης μια επιστολή ζητώντας την απομάκρυνσή της, λέγοντας ότι τα σχόλια ήταν «προσβολή για τον κουβανικό λαό».

Η παραίτηση του Φεϊτό Καμπρέρα έγινε δεκτή από το Κουβανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και την κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από BBC