Skip to main content

Σε 5 μήνες ο Τραμπ εξαπέλυσε τόσες αεροπορικές επιδρομές όσες ο Μπάιντεν σε 4 χρόνια

REUTERS/Khaled Abdullah

Στόχος των επιδρομών ήταν περιοχές στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, τη Σομαλία και το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσα στους πέντε μήνες της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο έχει εξαπολύσει σχεδόν τόσες αεροπορικές επιδρομές όσες εξαπέλυσε ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν, σε ολόκληρη την διάρκεια της προεδρίας του.

Αυτό υποδεικνύουν τα δεδομένα της Acled (Armed Conflict Location and Event Data), η οποία χαρτογραφεί τις συγκρούσεις στον κόσμο.

Τα στοιχεία

Αν και προεκλογικά δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα απεμπλακούν από τις στρατιωτικές συγκρούσεις, τελικά, στην πράξη, έχει κλιμακώσει τις αεροπορικές εκστρατείες της χώρας του, επιβλέποντας 529 αεροπορικές επιδρομές από την ορκωμοσία του.

Συγκριτικά, στα διάρκεια των τεσσάρων ετών της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν 555 αεροπορικές επιδρομές.

Telegraph

Στόχος των επιδρομών ήταν περιοχές στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Σομαλία. Οι χώρες αυτές είχαν αποτελέσει επίσης στόχο των επιδρομών και επί Μπάιντεν.

Ωστόσο, αν και η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τραμπ δεν έχει πλήξει τη Λιβύη ή το Αφγανιστάν, προστέθηκε ένας στόχος, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Ο αμερικανικός στρατός κινείται πιο γρήγορα, πλήττοντας πιο σφοδρά στόχους και με λιγότερους περιορισμούς», σχολιάζει η καθηγήτρια Κλιονάντ Ράλεϊ, διευθύνουσα σύμβουλος της Acled, τονίζοντας την ένταση των αμερικανικών βομβαρδισμών.

Ο Τραμπ πάντως υποστηρίζει ότι η έντονη προσέγγισή του διασφαλίζει την «ειρήνη μέσω της δύναμης», μια έκφραση που συχνά αποδίδεται στον Ρόναλντ Ρίγκαν.

Οι αμερικανικές επιδρομές επί Τραμπ (Πηγή: Telegraph)

Οι περισσότερες επιθέσεις του Τραμπ αφορούσαν την Υεμένη, όπου τον Μάρτιο κλιμάκωσε δραματικά την εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι που απειλούν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αν και η αμερικανική εκστρατεία έληξε με την συμφωνία εκεχειρίας με τους αντάρτες, την περασμένη εβδομάδα οι Χούθι βύθισαν δύο πλοία. Οι Υεμενίτες αντάρτες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικοί στα αμερικανικά πλήγματα και συνεχίζουν την δράση τους παρόλο δέχθηκαν 470 επιθέσεις από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Acled. Οι επιθέσεις είχαν κόστος άνω του 1 δισ. δολαρίων για τον αμερικανικό στρατό.

Ο Τραμπ έχει επίσης εντείνει τις επιθέσεις στη Σομαλία, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις πλήττουν την τοπική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και την αλ-Σαμπάμπ.

Οι αμερικανικές επιδρομές επί Μπάιντεν (Πηγή: Telegraph)

Τα στοιχεία έρχονται σε μια φάση που καταγράφονται εντάσεις εντός της βάσης του κινήματος Make America Great Again (Maga) του Τραμπ σχετικά με το εάν θα πρέπει να επιδιώκει ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις.

«Πρώτα χτυπούν και αφήνουν τις συζητήσεις για αργότερα»

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν στάση, σύμφωνα με την Ράλεϊ.«Η προτίμηση του Τραμπ για εμπλοκή εγείρει το ερώτημα: μήπως αυτό έρχεται σε αντίθεση με την υπόσχεσή του να τερματίσει τους πολέμους της Αμερικής – ή μήπως οι ξένες επιθέσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο επιθυμεί να τηρήσει αυτή την υπόσχεση;», εξηγεί.

«Ενώ ο Τραμπ έχει επανειλημμένως δεσμευθεί να τερματίσει τους ‘’αιώνιους πολέμους’’ της Αμερικής, δεν έχει εξηγήσει πώς θα το κάνει αυτό», συνεχίζει. «Αυτοί οι πρώτοι μήνες υποδηλώνουν ότι το σχέδιο μπορεί να είναι η χρήση συντριπτικής ισχύος πυρός για τον τερματισμό των μαχών πριν ξεκινήσουν ή προτού συνεχιστούν», αναφέρει τονίζοντας ότι αυτή η στρατηγική κοστίζει.

«Για τους πολίτες, αποτελεί έναν νέο κίνδυνο με ελάχιστη προειδοποίηση. Για τους συμμάχους των ΗΠΑ, εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον συντονισμό και την απρόβλεπτη φύση των κινήσεών τους. Και, για τους βουλευτές, εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την εκτελεστική εξουσία και τη λογοδοσία», εξηγεί.

«Επομένως, προσπαθεί ο Τραμπ να τερματίσει τους πολέμους κλιμακώνοντας γρήγορα και αποφασιστικά την κατάσταση ή μήπως πρόκειται για επιστροφή σε εξωτερική πολιτική υψηλού κινδύνου και χαμηλής λογοδοσίας; Χρησιμοποιείται η αεροπορική ισχύς για την αποφυγή βαθύτερων συγκρούσεων ή απλώς για τη διαχείριση από πάνω;», διερωτάται.

Ένα πράγμα είναι σαφές για την ίδια, ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν πίσω. «Κινούνται πιο γρήγορα, χτυπούν πρώτες και αφήνουν τις συζητήσεις για αργότερα», όπως λέει.

Με πληροφορίες από Telegraph