Η Γαλλία μετρά 11 επίσημες αργίες κάθε χρόνο – όσες αρκετές ευρωπαϊκές αρχές αλλά και οι ΗΠΑ. Γιατί λοιπόν είναι τόσο καθοριστικής σημασίας ο περιορισμός τους;
Ορισμένες συνδυάζονται με τις λεγόμενες «ημέρες-γέφυρες», επιβραδύνοντας τον ρυθμό παραγωγής κυρίως τον Μάιο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Αυτό το φαινόμενο θέλει τώρα να αντιμετωπίσει ο Φρανσουά Μπαϊρού, προτείνοντας την κατάργηση δύο εξ αυτών, στο πλαίσιο ενός ευρύτατου σχεδίου δημοσιονομικής λιτότητας ύψους 43,8 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός –ο οποίος ήδη κινδυνεύει να πέσει το φθινόπωρο μέσω πρότασης μομφής– χαρακτήρισε τη Γαλλία «εθισμένη στις δημόσιες δαπάνες» και προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται σε «θανάσιμο κίνδυνο».
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αυτός είναι ο τελευταίος σταθμός πριν πέσουμε στον γκρεμό και συνθλιβούμε από το χρέος». Η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών είναι δραματική:
- Το δημόσιο χρέος αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο
- Οι τόκοι αναμένεται να φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ το 2029 Το έλλειμμα, το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, προβλέπεται να πέσει από 5,4% φέτος σε 4,6% το 2026 και εντός των ορίων της ΕΕ (κάτω του 3%) ως το 2029
Ποιες δύο αργίες προτείνεται να κοπούν
Ο Μπαϊρού σχεδιάζει να καταργήσει:
- τη Δευτέρα του Πάσχα (Easter Monday), κινητή αργία που συχνά «πέφτει» συνήθως μέσα στον Απρίλιο και
- την 8η Μαΐου, ημέρα μνήμης της νίκης των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάργηση αυτών των δύο ημερών θα ενίσχυε τη γαλλική οικονομία κατά «αρκετά δισ. ευρώ», αυξάνοντας τη συνολική παραγωγή.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ στο France 2: «Οι Γάλλοι εργάζονται κατά μέσο όρο 100 ώρες λιγότερο από τους Γερμανούς».
Μέτρα λιτότητας σε πολλαπλά μέτωπα
Το σχέδιο προβλέπει επίσης:
- Πάγωμα συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2025 Φορολόγηση υψηλόμισθων και περιορισμό των φορολογικών παραθύρων για τους πλούσιους
- Μείωση θέσεων στο Δημόσιο, συγχώνευση κρατικών φορέων και περιορισμό των προσλήψεων Μείωση των δαπανών των τοπικών αρχών κατά 5,3 δισ. ευρώ
- Αναθεώρηση του επιδόματος ανεργίας και μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
- Μειωμένες επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα λιγότερη γραφειοκρατία
Ο Μπαϊρού μιλά για «αναπόφευκτες αποφάσεις» ώστε η Γαλλία να σταθεί στα πόδια της. Ωστόσο, η πρότασή του για τις αργίες προκάλεσε άμεση πολιτική θύελλα. Ο Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού την χαρακτήρισε «άμεση επίθεση στην ιστορία μας, στις ρίζες και στους εργαζόμενους», ενώ η Μαρίν Λεπέν απείλησε με πρόταση δυσπιστίας.
Αν και η Βουλή δεν συνεδριάζει ξανά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, το πολιτικό θερμόμετρο ήδη ανεβαίνει. Οι Σοσιαλιστές χαρακτήρισαν το σχέδιο «βίαιο και απαράδεκτο», ενώ η μοίρα του Μπαϊρού παραμένει αβέβαιη – όπως και η τύχη των γαλλικών αργιών.