Skip to main content

Η Γαλλία έχει 11 επίσημες αργίες – Ποιες δύο θέλει να κόψει ο Μπαϊρού και γιατί

EPA/TERESA SUAREZ

Θύματα του πακέτου λιτότητας και 2 αργίες - Ποια η λογική

Η Γαλλία μετρά 11 επίσημες αργίες κάθε χρόνο – όσες αρκετές ευρωπαϊκές αρχές αλλά και οι ΗΠΑ. Γιατί λοιπόν είναι τόσο καθοριστικής σημασίας ο περιορισμός τους;

Ορισμένες συνδυάζονται με τις λεγόμενες «ημέρες-γέφυρες», επιβραδύνοντας τον ρυθμό παραγωγής κυρίως τον Μάιο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Αυτό το φαινόμενο θέλει τώρα να αντιμετωπίσει ο Φρανσουά Μπαϊρού, προτείνοντας την κατάργηση δύο εξ αυτών, στο πλαίσιο ενός ευρύτατου σχεδίου δημοσιονομικής λιτότητας ύψους 43,8 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός –ο οποίος ήδη κινδυνεύει να πέσει το φθινόπωρο μέσω πρότασης μομφής– χαρακτήρισε τη Γαλλία «εθισμένη στις δημόσιες δαπάνες» και προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται σε «θανάσιμο κίνδυνο».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αυτός είναι ο τελευταίος σταθμός πριν πέσουμε στον γκρεμό και συνθλιβούμε από το χρέος». Η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών είναι δραματική:

  • Το δημόσιο χρέος αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο
  • Οι τόκοι αναμένεται να φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ το 2029 Το έλλειμμα, το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, προβλέπεται να πέσει από 5,4% φέτος σε 4,6% το 2026 και εντός των ορίων της ΕΕ (κάτω του 3%) ως το 2029

Ποιες δύο αργίες προτείνεται να κοπούν

Ο Μπαϊρού σχεδιάζει να καταργήσει:

  • τη Δευτέρα του Πάσχα (Easter Monday), κινητή αργία που συχνά «πέφτει» συνήθως μέσα στον Απρίλιο και
  • την 8η Μαΐου, ημέρα μνήμης της νίκης των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάργηση αυτών των δύο ημερών θα ενίσχυε τη γαλλική οικονομία κατά «αρκετά δισ. ευρώ», αυξάνοντας τη συνολική παραγωγή.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ στο France 2: «Οι Γάλλοι εργάζονται κατά μέσο όρο 100 ώρες λιγότερο από τους Γερμανούς».

Μέτρα λιτότητας σε πολλαπλά μέτωπα

Το σχέδιο προβλέπει επίσης:

  1. Πάγωμα συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2025 Φορολόγηση υψηλόμισθων και περιορισμό των φορολογικών παραθύρων για τους πλούσιους
  2. Μείωση θέσεων στο Δημόσιο, συγχώνευση κρατικών φορέων και περιορισμό των προσλήψεων Μείωση των δαπανών των τοπικών αρχών κατά 5,3 δισ. ευρώ
  3. Αναθεώρηση του επιδόματος ανεργίας και μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
  4. Μειωμένες επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα λιγότερη γραφειοκρατία

Ο Μπαϊρού μιλά για «αναπόφευκτες αποφάσεις» ώστε η Γαλλία να σταθεί στα πόδια της. Ωστόσο, η πρότασή του για τις αργίες προκάλεσε άμεση πολιτική θύελλα. Ο Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού την χαρακτήρισε «άμεση επίθεση στην ιστορία μας, στις ρίζες και στους εργαζόμενους», ενώ η Μαρίν Λεπέν απείλησε με πρόταση δυσπιστίας.

Αν και η Βουλή δεν συνεδριάζει ξανά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, το πολιτικό θερμόμετρο ήδη ανεβαίνει. Οι Σοσιαλιστές χαρακτήρισαν το σχέδιο «βίαιο και απαράδεκτο», ενώ η μοίρα του Μπαϊρού παραμένει αβέβαιη – όπως και η τύχη των γαλλικών αργιών.