Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τη Δευτέρα από την πρώτη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιούλια Σβιριντένκο να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης, θέτοντας τις βάσεις για έναν πολιτικό ανασχηματισμό, καθώς οι προοπτικές για τον τερματισμό του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία ολοένα και λιγοστεύουν.
Ο διορισμός, ο οποίος απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση, έρχεται καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, που βρίσκεται τώρα στον τέταρτο χρόνο του, έχουν σταματήσει και καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να αναζωογονήσει την οικονομία της που έχει περιοριστεί σε ρευστότητα και να οικοδομήσει μια εγχώρια βιομηχανία όπλων.
«…συζητήσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του οικονομικού δυναμικού της Ουκρανίας, την επέκταση των προγραμμάτων υποστήριξης για τους Ουκρανούς και την κλιμάκωση της εγχώριας παραγωγής όπλων μας», έγραψε ο Ζελένσκι στο X.
«Επιδιώκοντας αυτόν τον στόχο, ξεκινάμε έναν μετασχηματισμό της εκτελεστικής εξουσίας στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι είχε προτείνει η Σβιριντένκο να ηγηθεί της κυβέρνησης και να «ανανεώσει σημαντικά το έργο της».
Ποια είναι η Γιούλια Σβιριντένκο
Η Σβιριντένκο, 39 ετών, είναι οικονομολόγος στην εκπαίδευση και έχει διατελέσει πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2021. Έπαιξε βασικό ρόλο στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για τα ορυκτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουκρανία βασίζεται στην οικονομική βοήθεια από τους Δυτικούς συμμάχους της για τη χρηματοδότηση κοινωνικών και ανθρωπιστικών δαπανών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών εσόδων πηγαίνει στη χρηματοδότηση του στρατού και της εγχώριας παραγωγής όπλων.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης προτρέψει τους εταίρους του Κιέβου να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της βιομηχανίας όπλων της χώρας, μεταξύ άλλων μέσω κοινών αμυντικών έργων.
Γράφοντας στο X, η Σβιριντένκο δήλωσε ότι θα επιδιώξει την απορρύθμιση, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την προστασία των επιχειρήσεων και τη μείωση των μη κρίσιμων δαπανών για να επιτύχει την «πλήρη συγκέντρωση κρατικών πόρων» για την άμυνα και την ανάκαμψη μετά τον πόλεμο.
«Ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει κανένα δικαίωμα να σπαταλά τους πόρους και τις δυνατότητες της χώρας μας», είπε. «Η Ουκρανία αξίζει να είναι μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών στην Ευρώπη».
Ο νυν πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, κατέχει τη θέση από τον Μάρτιο του 2020, καθιστώντας τον τον μακροβιότερο αρχηγό κυβέρνησης από τότε που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα το 1991 εν μέσω της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.