Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ενέκρινε 500 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας για την Ουκρανία, ως μέρος του σχεδίου της για τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας για το οικονομικό έτος 2026, ο οποίος περιορίζει επίσης την απόσυρση αεροσκαφών A-10.
Ο Νόμος περί Εθνικής Άμυνας (NDAA) είναι ένα ετήσιο νομοσχέδιο πολιτικής που εγκρίνει τα επίπεδα χρηματοδότησης και παρέχει εξουσίες στον αμερικανικό στρατό.
Διασφαλίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν τους απαραίτητους πόρους για την εκτέλεση των αποστολών τους και παρακολουθείται στενά από κατασκευαστές όπλων όπως η Lockheed Martin Corp και η Boeing Co.
Ο NDAA, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας με ψήφους 26-1 στις 9 Ιουλίου 2025, περιλαμβάνει μια διάταξη για την παράταση της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας έως το 2028, αυξάνοντας την εξουσιοδοτημένη χρηματοδότηση σε 500 εκατομμύρια δολάρια από 300 εκατομμύρια δολάρια το 2025.
Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας καθώς μάχεται τις ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν το 2022.
«Όχι» στον Τραμπ για απόσυρση του στόλου A-10 της Πολεμικής Αεροπορίας
Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης ένα αμφιλεγόμενο αίτημα που υποβλήθηκε στο αίτημα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον προϋπολογισμό του Ιουνίου για την απόσυρση του στόλου A-10 της Πολεμικής Αεροπορίας. Το προσχέδιο απαιτεί το απόθεμα των A-10 να μην μπορεί να μειωθεί κάτω από 103 αεροσκάφη στο οικονομικό έτος 2026, διασφαλίζοντας τη συνεχή λειτουργία αυτών των αεροσκαφών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα περάσει από τη νομοθετική διαδικασία τους επόμενους μήνες. Η κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων διατήρησε την υποστήριξη της Ουκρανίας στα 300 εκατομμύρια δολάρια στην έκδοσή της.
Η NDAA υποστηρίζει συνολικά 925 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για την εθνική άμυνα, με 878,7 δισεκατομμύρια δολάρια να διατίθενται στο Υπουργείο Άμυνας και 35,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο Υπουργείο Ενέργειας. Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης έως και 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε γενική μεταφορά εξουσιών για απρόβλεπτες ανάγκες υψηλότερης προτεραιότητας.
Εκτός από την Ουκρανία, η NDAA αντιμετωπίζει διάφορες παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών από την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Τονίζει την ανάγκη για τεχνολογικές εξελίξεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μη επανδρωμένη τεχνολογία και τα υπερηχητικά όπλα για τη διατήρηση της στρατιωτικής υπεροχής των ΗΠΑ.
Πηγή: Reuters