Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν ουσιαστικές συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις τους, σε αυτό που ισοδυναμεί με τις πιο σοβαρές άμεσες διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής σε μια ασταθή διαδικασία για τον τερματισμό σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών σύγκρουσης.
Οι δύο πλευρές δήλωσαν τον Μάρτιο ότι συμφώνησαν στο κείμενο ενός σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά η πρόοδος από τότε ήταν σποραδική και αργή.
Οι συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση των ηγετών από τότε που ενέκριναν το σχέδιο.
Σε δηλώσεις, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ανέφεραν ότι ο Πασινιάν και ο Αλίγιεφ συζήτησαν θέματα όπως η οριοθέτηση των κοινών συνόρων τους μήκους 1.000 χιλιομέτρων (621 μιλίων) και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο σε διάφορα επίπεδα.
Μια ανώτερη κυβερνητική πηγή του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε «εξαιρετικά εποικοδομητική ατμόσφαιρα».
Η Αρμενία δήλωσε ότι οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες σε διμερή βάση και ότι ο διάλογος ήταν «προσανατολισμένος στα αποτελέσματα».
Μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον Νότιο Καύκασο, μια περιοχή παραγωγής ενέργειας που γειτνιάζει με τη Ρωσία, την Ευρώπη, την Τουρκία και το Ιράν, η οποία διασχίζεται από αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά διχάζεται από κλειστά σύνορα και μακροχρόνιες εθνοτικές συγκρούσεις.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, βρίσκονται σε αντιπαράθεση από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ – μια περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που είχε ως επί το πλείστον αρμενικό πληθυσμό – αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Αρμενίας.
Η ανάκτηση του Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν
Το 2023, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε το Καραμπάχ, ωθώντας περίπου 100.000 Αρμένιους να καταφύγουν στην Αρμενία. Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει έκτοτε ότι θέλουν να υπογράψουν μια συνθήκη για τον επίσημο τερματισμό της σύγκρουσης.
Ορισμένα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης του Αζερμπαϊτζάν να αλλάξει η Αρμενία το σύνταγμά της για να αφαιρεθεί μια έμμεση αναφορά στο Καραμπάχ, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.
Η Ρωσία, η οποία προηγουμένως είχε αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καραμπάχ, δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τη διπλωματική διαδικασία και ελπίζει ότι θα φέρει «προβλεψιμότητα, σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή».
Πηγή: Reuters