Skip to main content

Κάγια Κάλας: Συμφωνία με το Ισραήλ για αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα τις επόμενες ημέρες

REUTERS/Nir Elias

Η συμφωνία θα οδηγήσει σε «ουσιαστική αύξηση» της καθημερινής εισόδου φορτηγών που προμηθεύουν τρόφιμα και μη εδώδιμα είδη, σύμφωνα με την Κάλας

Το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σε «σημαντικά βήματα» για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας «τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα του Bloomberg.

«Μετά τα ψηφίσματα του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου και τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ, το Ισραήλ έχει συμφωνήσει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η Κάλας σε ανακοίνωσή της.

«Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες, με την κοινή αντίληψη ότι η βοήθεια σε μεγάλη κλίμακα πρέπει να παρέχεται απευθείας στον πληθυσμό και ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνονται μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εκτροπή της βοήθειας προς τη Χαμάς», συνεχίζει ο Κάλλας.

«Ουσιαστική αύξηση» της βοήθειας στη Γάζα

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η συμφωνία θα οδηγήσει σε «ουσιαστική αύξηση» της καθημερινής εισόδου φορτηγών που προμηθεύουν τρόφιμα και μη εδώδιμα είδη· στο άνοιγμα αρκετών σημείων διέλευσης στη βόρεια και νότια Γάζα· στο άνοιγμα των ανθρωπιστικών οδών μέσω Αιγύπτου και Ιορδανίας· στην επανέναρξη της λειτουργίας των αρτοποιείων και των δημόσιων κουζινών στη Γάζα· στην επανέναρξη των παραδόσεων καυσίμων σε ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις «μέχρι ένα επιχειρησιακό επίπεδο», στην ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας· και σε αποζημιώσεις για έργα «ζωτικής σημασίας υποδομών όπως η επανέναρξη της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση αφαλάτωσης νερού».

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να συντονιστεί με όλους τους σχετικούς ανθρωπιστικούς φορείς, τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και τις ΜΚΟ επί τόπου, για να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή αυτών των επειγόντων βημάτων», προσθέτει ο Κάλλας, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «ζητεί εκ νέου άμεση κατάπαυση του πυρός» και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά από αρκετές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ τις τελευταίες εβδομάδες ότι το Ισραήλ συνεργάζεται με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βελτίωση του συστήματος διανομής βοήθειας.

Ο ρόλος του GHF

Από τα τέλη Μαΐου, το Ισραήλ έχει παραδώσει την εξουσία για τη διανομή βοήθειας στη Γάζα στο Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας(GHF), το οποίο υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια δηλωμένη προσπάθεια να αποτρέψει την άφιξη της βοήθειας στη Χαμάς. Οι επιχειρήσεις του GHF έχουν επικριθεί έντονα από τη διεθνή κοινότητα για την αδυναμία αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα. Δεν είναι σαφές υπό ποιους φορείς θα εφαρμοστούν τα διευρυμένα μέτρα βοήθειας.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη σχολιάσει τη νέα πρωτοβουλία.

Με πληροφορίες από Times of Israel