Skip to main content

Πώς η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα ρομπότ «όπως τα Lego» στο πεδίο των μαχών

EPA/MARIA SENOVILLA

Οι Ουκρανοί στρατιώτες συναρμολογούν τα συστήματα με διαφορετικό τρόπο ανά περίπτωση για να εκτελούν διαφορετικές αποστολές

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους «σαν Lego», συναρμολογώντας τα με διαφορετικό τρόπο προκεικέμου να αξιοποιηθούν σε διαφορετικές αποστολές, από εκκενώσεις έως επιθέσεις, αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider επικαλούμενο Ουκρανό χειριστή.

Ο Ολεξάντρ Γιαμπτσάνκα, επικεφαλής των ρομποτικών συστημάτων για το ουκρανικό τάγμα των «Λύκων του Νταβίντσι», δήλωσε στο BI ότι η μονάδα του δεν διαθέτει διαφορετικούς τύπους ρομπότ. Αντίθετα, εξοπλίζουν και συναρμολογούν τα μη επανδρωμένα οχήματα που διαθέτουν με βάση τις εκάστοτε ανάγκες.

Έτσι μπορεί τη μία να τα χρησιμοποιήσουν για να μεταφέρουν έναν τραυματία στρατιώτη και την άλλη για να πλήξουν μια ρωσική θέση. Η αλλαγή γίνεται τοποθετόντας απλά μια βόμβα για να «μετατρέψουν το σύστημα σε σύστημα καμικάζι», εξήγησε.

Ο Γιαμπτσάνκα ανέφερε ότι τα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους είναι προσαρμόσιμα συστήματα που οι στρατιώτες μπορούν να συναρμολογήσουν οι ίδιοι στο πεδίο της μάχης. «Όλοι θυμόμαστε τα Lego. Μεγαλώσαμε μαζί με αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση τους στο πεδίο των μαχών είναι μια θετική εξέλιξη για την Ουκρανία. Σε έναν πόλεμο όπου οι τακτικές και η τεχνολογία αλλάζουν συνεχώς, η πολυτέλεια της ευελιξίας θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική.

Προσαρμοστικότητα

Μιλώντας επίσης στο Business Insider, ο Βαντίμ Γιούνικ, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου FRDM, ο οποίος κατασκευάζει το ρομποτικό συγκρότημα εφοδιαστμού D-21, υποστήριξε ότι «η προσαρμοστικότητα του D-21 είναι ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα».

Το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες λειτουργίες, από τη μεταφορά προμηθειών όπως πυρομαχικά, μέχρι την επείγουσα εκκένωση τραυματιών ή ακόμα και ως πλατφόρμα για την τοποθέτηση όπλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτού του είδους η προσαρμοστικότητα σημαίνει ότι οι μονάδες μπορούν να «ενσωματώσουν γρήγορα την πλατφόρμα στις τακτικές τους».

Η εταιρεία έχει επίσης προσαρμόσει κι άλλο το σύστημα: Ανταπροκινόμενη σε σχετικά αιτήματα, προσάρμοσε μια μονάδα μάχης στο D-21, καθιστώντας το D-21-12R, ένα ρομπότ που μπορεί να πυροβολεί ενώ κινείται μεταξύ διαφορετικών θέσεων, ανέφερε ο Γιούνικ. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να προστεθεί εκτοξευτής χειροβομβίδων.

«Αυτό ανοίγει τον δρόμο για ακόμη πιο ευέλικτες εφαρμογές για τα D-21 και D-21-12R», είπε. «Με άλλα λόγια, δεν προσφέρουμε απλώς ένα προϊόν — παρέχουμε ένα εργαλείο που προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες της πρώτης γραμμής».

Αντίστοιχα, η Milrem Robotics, εσθονική εταιρεία, περιγράφει το ρομπότ THeMIS, το οποίο χρησιμοποιείται στην Ουκρανία, ως «μια προηγμένη πλατφόρμα άμυνας πολλαπλών ρόλων σχεδιασμένη για διάφορες επιχειρησιακές αποστολές».

Η εταιρεία αναφέρει ότι «ο αρθρωτός και ευέλικτος σχεδιασμός της επιτρέπει την προσαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη», σημειώνοντας ότι τα ρομπότ της μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες, να απορρίπτουν πυρομαχικά και να εκκενώνουν στρατεύματα. Μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με μια ποικιλία όπλων ανάλογα με το τι έχουν διαθέσιμα οι στρατιώτες και τι θέλουν να πετύχουν.

Ένα νέο είδος πολέμου

Η χρήση των ρομπότ δεν είναι κάτι καινούργιο στον πόλεμο, αλλά η κλίμακα χρήσης τους στην Ουκρανία, οι διαφορετικοί τύποι χρήσης και ο αριθμός των εταιρειών που τα ρίχνουν γρήγορα στο πεδίο της μάχης είναι αξιοσημείωτα.

Έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την Ουκρανία, καθώς έχει πολύ λιγότερα στρατεύματα από τη Ρωσία, που είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα. Η Ρωσία εργάζεται επίσης πάνω στις δικές της εκδοχές ρομποτικών συστημάτων.

Η ταχύτητα της καινοτομίας είναι επίσης αξιοσημείωτη, με τις χώρες να αναπτύσσουν γρήγορα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες για να γίνουν πιο αυτόνομες και ισχυρές.

Σύμφωνα με τον Γιαμπτσάνκα, οι στρατιώτες διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Τα στρατεύματά του, όπως είπε, συχνά τροποποιούν, βελτιώνουν και αναβαθμίζουν τα ρομπότ ενώ βρίσκονται σε επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης με τους κατασκευαστές.

Ο Γιούνικ του ομίλου FRDM εξήγησε μάλιστα ότι τα ρομπότ  πρέπει επίσης να ενημερώνονται συνεχώς με βάση τα σχόλια και τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούν οι στρατιώτες στο πεδίο.  «Ο κύκλος ζωής του προϊόντος σε αυτόν τον πόλεμο είναι εξαιρετικά σύντομος», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό που λειτουργούσε πριν από ένα μήνα μπορεί σήμερα να είναι ήδη ξεπερασμένο. Επομένως, οι developers δεν έχουν την πολυτέλεια να εργάζονται σύμφωνα με τα παλιά πρότυπα».

Έτσι, εάν οι εταιρείες αφιερώσουν δύο χρόνια στην ανάπτυξη ενός προϊόντος, «υπάρχει υψηλός κίνδυνος να είναι άχρηστο πριν καν ολοκληρωθεί η κατασκευή του». «Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα στην οποία κερδίζουν όσοι προσαρμόζονται ταχύτερα, όχι όσοι σχεδιάζουν περισσότερο», πρόσθεσε.