Skip to main content

Γαλλία και Βρετανία συντονίζονται για πρώτη φορά για την πυρηνική αποτροπή

LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συντονιστούν για να υπερασπιστούν την Ευρώπη από «ακραίες» απειλές

Η Βρετανία και η Γαλλία συμφώνησαν να συντονίσουν, για πρώτη φορά, τα μέσα πυρηνικής αποτροπής που διαθέτουν, με στόχο την υπεράσπιση της Ευρώπης από «ακραίες» απειλές.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν «πιο στενά από ποτέ» για την πυρηνική αποτροπή.

Ο δύο ηγέτες θα ανακοινώσουν την Πέμπτη τις λεπτομέρειες της νέας αμυντικής σχέσης, η οποία περιλαμβάνει τη δέσμευση για συνεργασία των πυρηνικών τους οπλοστασίων σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου για τους συμμάχους τους στην Ευρώπη. Η συμφωνία επιτρέπει στις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης να συντονίσουν την ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων και μαχητικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα επιβεβαιώσει ότι «δεν υπάρχει ακραία απειλή για την Ευρώπη που δεν θα προκαλούσε την αντίδραση και των δύο χωρών», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «ομάδα πυρηνικής επίβλεψης» στην οποία θα συμπροεδρεύουν το Ελιζέ και το Cabinet Office (το υπουργείο προεδρίας της κυβέρνησης) θα αναλάβει τον «συντονισμό της αυξανόμενης πολιτικής στο πεδίο της πολιτικής, των δυνατοτήτων και των επιχειρήσεων».

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η συμφωνία δεν εγγυάται πλήρως την πυρηνική προστασία των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τους τελευταίους μήνες, η Γερμανία κάλεσε τη Γαλλία να δεσμευτεί πιο ξεκάθαρα όσον αφορά την υπεράσπιση της Ευρώπης εν μέσω ανησυχιών ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να περιορίσει την παρουσία του αμερικανικού στρατού στην ήπειρο.

Η Γαλλία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά παραδοσιακά διατηρεί μια εντελώς ανεξάρτητη θέση όσον αφορά τα πυρηνικά, ενώ η αποτρεπτική ικανότητα της Βρετανίας αποτελεί βασικό μέρος της αμυντικής στρατηγικής της στρατιωτικής συμμαχίας.

Η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας υποδηλώνει ότι το Παρίσι θα αλλάξει κάπως στάση για να συνεργαστεί με το Λονδίνο στον σχεδιασμό. Ξεκαθαρίζεται ωστόσο ότι τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών «παραμένουν ανεξάρτητα αλλά μπορούν να συντονιστούν» εφόσον χρειαστεί.

Κιρ Στάρμερ: Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε πολλαπλασιάζονται

«Από τον πόλεμο στην Ευρώπη, μέχρι τους νέους πυρηνικούς κινδύνους και τις καθημερινές κυβερνοεπιθέσεις – οι απειλές που αντιμετωπίζουμε πολλαπλασιάζονται. Ως στενοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν μια μακρά ιστορία αμυντικής συνεργασίας και οι σημερινές συμφωνίες προάγουν τη συνεργασία μας στο επόμενο επίπεδο», ανέφερε ο Κιρ Στάρμερ.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε την κοινή μας δύναμη για να προωθήσουμε τις κοινές μας δυνατότητες – εξοπλίζοντάς μας για τις επόμενες δεκαετίες, υποστηρίζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και διατηρώντας τους πολίτες μας ασφαλείς».

Από την πλευρά του, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι δύο χώρες «πρέπει να συνεργαστούν για να υπερασπιστούν μια αποτελεσματική πολυμερή προσέγγιση και να προστατεύσουν τη διεθνή τάξη».