Skip to main content

Η τελευταία «εκδίκηση» στον Μπιν Λάντεν: Οι ΗΠΑ… δένουν πάλι τα κορδόνια τους

Άλλαξε το δόγμα για τους πολέμους. Ακόμη κι έτσι τα «φαντάσματα» καραδοκούν

Χρειάστηκε σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα. Αλλά σύντομα, η Αμερική θα πάρει την τελευταία της εκδίκηση από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα. Θα είναι η στιγμή που θα περάσει από τον έλεγχο ασφαλείας των αεροδρομίων, και ο τελευταίος ταξιδιώτης που θα φοράει μόνο τις κάλτσες του.

Σε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της Αμερικής, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους προειδοποίησε ότι, αν και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας ξεκίνησε από άλλους, στις 11 Σεπτεμβρίου, θα τελειώσει «την ώρα που θα επιλέξουμε εμείς». Είναι τώρα ή ώρα; Ή μήπως οι ταραχώδεις πολιτισμικές και πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν εκείνη την ημέρα, εξακολουθούν να είναι πανταχού παρούσες;

 «Βγάλτε τα παπούτσια, κάνουμε πόλεμο»

Τον Δεκέμβριο του 2001, ο «βομβιστής με τα παπούτσια», Ρίτσαρντ Ριντ, προσπάθησε να  πυροδοτήσει εκρηκτικά κρυμμένα στα παπούτσια του σε μια πτήση από το Παρίσι στο Μαϊάμι.

Από το 2006 οι ταξιδιώτες έβγαζαν πια τα παπούτσια τους καθώς περνούσαν τα σημεία ελέγχου, λόγω «πληροφοριών που υποδείκνυαν μια συνεχή απειλή». Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νοέμ δήλωσε την Τρίτη ότι η συγκεκριμένη υποχρέωση θα καταργηθεί «με άμεση ισχύ».

Αλλά η εποχή που διαμόρφωσε ο Μπιν Λάντεν, και οδήγησε τις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη καμπή, θα συνεχίσει να λειτουργεί στο παρασκήνιο, σχολιάζει το CNN.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η καταστροφική τροπή των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν που αυτές προκάλεσαν, μεταμόρφωσαν τη χώρα. Το «πραγματικό σοκ και δέος» δεν έπληξε τη Βαγδάτη, αλλά τον ίδιο τον αμερικανικό λαό.

Ο κόσμος άλλαξε ριζικά

Αλλά, ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά από εκείνο το φθινοπωρινό πρωινό του Σεπτεμβρίου, όταν τρομοκράτες κατέλαβαν αεροσκάφη και τα μετέτρεψαν σε ιπτάμενες βόμβες που κατέστρεψαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και μετέτρεψαν το Πεντάγωνο σε κόλαση. Ένα άλλο αεροσκάφος — που πιθανώς κατευθυνόταν προς το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών — καταρρίφθηκε από τους ηρωικούς επιβάτες του πάνω από την Πενσυλβάνια.

Μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών έχει μεγαλώσει από τότε. Οι πόλεμοι του Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου τερματίστηκαν τελικά από τους διαδόχους του. Μια νέα μορφή διαμάχης για την παγκόσμια κυριαρχία βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία να ανταγωνίζονται για την πρωτιά.

Η έκρηξη του πατριωτικού αισθήματος που ακολούθησε τις επιθέσεις φαίνεται ακατανόητη το 2025

Η μαύρη εκείνη ημέρα οδήγησε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Στην αέναη μάχη μεταξύ του «καλού και του κακού» (βλέπε Αφγανιστάν – Ιράκ). Μετά αυτό φάνηκε ότι τελείωσε.

Οι πόλεμοι έγιναν «ηλίθιοι»

Ο σχεδόν άγνωστος πολιτειακός βουλευτής, Μπάρακ Ομπάμα, που έμελλε να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, σε βίντεο  ομιλίας του καταδίκαζε τους «ηλίθιους πολέμους».

Όπως ο Ομπάμα, και ο Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την απογοήτευση από τους «αιώνιους πολέμους» και την αποτυχημένη προσπάθεια ανοικοδόμησης της Μέσης Ανατολής.

Τι έλεγε ο Τραμπ στους Σαουδάραβες…

Είχε ήδη διατυπώσει το δόγμα του «Πρώτα η Αμερική» κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία νωρίτερα φέτος. «Στο τέλος, οι λεγόμενοι «οικοδόμοι εθνών» κατέστρεψαν πολλά περισσότερα έθνη από όσα έχτισαν, και οι μεσολαβητές παρεμβαίνουν σε πολύπλοκες κοινωνίες που δεν κατανοούν καν οι ίδιοι», δήλωσε.

…αλλά «ενέδωσε»

Αυτά, μέχρι τον περασμένο μήνα, οπότε ενέδωσε  στον νεοσυντηρητικό του εαυτό και κόντρα στον απομονωτισμό που ευαγγελίζονται για τις ΗΠΑ οι οπαδοί του America First επέδραμε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Αποδείχτηκε ότι το «φάντασμα» του Μπιν Λάντεν είναι ενσωματωμένο στο DNA των αμερικανικών κυβερνήσεων.

Είναι ειρωνικό ένας Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ίσως οφείλει την πολιτική του καριέρα στη σκεπτικιστική στάση του απέναντι στους πολέμους στο εξωτερικό, να δικαιολογεί την επιδρομή με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να επιτραπεί σε ένα τυραννικό καθεστώς να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Μπους είχε πει σχεδόν τα ίδια για το Ιράκ.

Ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος που έχει σκεπτικισμό για τους ατέρμονους πολέμους στο εξωτερικό. Ανώτερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου,  έχουν σημαδευτεί από πικρές εμπειρίες σε πεδία μάχης στο εξωτερικό και από την αίσθηση ότι η Ουάσιγκτον απογοήτευσε μια γενιά νεαρών Αμερικανών που στάλθηκαν στον πόλεμο.

Στο Ιράκ, είδαν φίλους τους να πεθαίνουν σε έναν πόλεμο που αιτιολογήθηκε από λανθασμένες πληροφορίες. Στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ φαινόταν να διεξάγουν τον ίδιο πόλεμο -που κατέληξε με τεράστιες απώλειες – ξανά και ξανά.

Ο Μπιν Λάντεν… ζει

Σύντομα οι Αμερικανοί  θα περνούν απο τα μηχανήματα ελέγχου των αεροδρομίων φορώντας τα παπούτσια τους. Αλλά η κληρονομιά της 11ης Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ζωντανή.

Στην ουσία, τα κορδόνια των παπουτσιών, θα παραμείνουν λυμένα.

naftemporiki.gr