Δεκάδες εμπορικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών προετοιμάζονται για την 1η Αυγούστου, τη νέα προθεσμία για την επιβολή δασμών σε αγαθά που εξάγονται στις ΗΠΑ.
Για μήνες, χώρες προσπαθούν να διαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, ώστε να αποφύγουν τους λεγόμενους «ανταποδοτικούς» δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής, μόνο η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ έχουν καταφέρει να συνάψουν τέτοιες συμφωνίες, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το εύρος και τον βαθμό οριστικότητας.
Τη Δευτέρα, ο Τραμπ έστειλε επιστολές στους ηγέτες 14 χωρών, ενημερώνοντάς τους για τα νέα ποσοστά δασμών – τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ακόμη υψηλότερα από εκείνα που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο.

Ωστόσο, ταυτόχρονα προσέφερε μια σύντομη αναστολή, καθυστερώντας την εφαρμογή των «ανταποδοτικών» δασμών από τις 9 Ιουλίου στην 1η Αυγούστου για όλες τις χώρες εκτός από την Κίνα.
Η αντίδραση της Νότιας Κορέας
Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα εντείνει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ενόψει της 1ης Αυγούστου.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς 25% στη Νότια Κορέα από την ημερομηνία αυτή. Τα ποσοστά δασμών «ενδέχεται να τροποποιηθούν, προς τα πάνω ή προς τα κάτω», σύμφωνα με επιστολές που ανήρτησε στην πλατφόρμα Truth Social.
Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι στόχος της χώρας είναι να «επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις ώστε να παραχθούν αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα για το υπόλοιπο του έτους, προκειμένου να επιλυθούν γρήγορα οι αβεβαιότητες που προκαλούν οι δασμοί».
Πρόσθεσε ότι θα ασχοληθεί με το εμπορικό της πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ και στοχεύει να «προχωρήσει μπροστά μέσω της συνεργασίας αναγέννησης της βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών».
Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Νότιας Κορέας στις αρχές Ιουνίου, αλλά «στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα ζητήματα».
Απέφυγε να απαντήσει με αντίποινα η Ιαπωνία
Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκερού Ισίμπα, συγκάλεσε το πρωί της Τρίτης μια εκτενή ομάδα δράσης αποτελούμενη από όλους τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ισίμπα είπε την Τρίτη ότι ενδιαφέρεται για την «επίτευξη μιας πρώιμης συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρώντας ταυτόχρονα τα εθνικά συμφέροντα της Ιαπωνίας», σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέφρασε το CNN.
Παρά τις «ειλικρινείς και σοβαρές συζητήσεις», ανέφερε ότι η Ιαπωνία «δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία λόγω συνεχιζόμενων ζητημάτων».
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης:
«Λυπούμαστε βαθύτατα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιβάλει επιπλέον δασμούς και έχει ανακοινώσει σχέδια για περαιτέρω αυξήσεις στους δασμούς.»
Ωστόσο, απέφυγε να απειλήσει με οποιοδήποτε είδος αντιποίνων.
Πώς απαντά η Νότια Αφρική
Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, επέκρινε αυτό που αποκάλεσε «μονομερή επιβολή» ενός νέου δασμού 30% στις εξαγωγές της χώρας του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε δήλωσή του, ο Ραμαφόσα ανέφερε ότι ο λεγόμενος «ανταποδοτικός» δασμός δεν βασίστηκε «σε ακριβή απεικόνιση των διαθέσιμων εμπορικών δεδομένων», επισημαίνοντας ότι το 77% των εξαγωγών αγαθών των ΗΠΑ προς τη Νότια Αφρική δεν υπόκεινται σε κανέναν δασμό.
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος τόνισε:
«Η Νότια Αφρική θα συνεχίσει τις διπλωματικές της προσπάθειες για μια πιο ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή εμπορική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.»
Πρόσθεσε ότι η χώρα του υπέβαλε στις ΗΠΑ, στις 20 Μαΐου, ένα προτεινόμενο πλαίσιο συμφωνίας.
«Αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζει τα ζητήματα που έθεσαν αρχικά οι ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του υποτιθέμενου εμπορικού πλεονάσματος της Νότιας Αφρικής, των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της έλλειψης αμοιβαιότητας από την πλευρά των ΗΠΑ,» κατέληξε ο Ραμαφόσα.
Πηγή: CNN