Skip to main content

«Ο ισχυρότερος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες»: Ποιος είναι ο Μπιορν Σάιμπερτ, το δεξί χέρι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

EPA/OLIVIER HOSLET

Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα πίσω από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που πρέπει να καλέσει κανείς αν θέλει να προχωρήσει κάτι στις Βρυξέλλες. Στηρίζεται στους επικεφαλής των κομμάτων για να ασκήσει την επιρροή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και διαχειρίζεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα όργανο 32.000 υπαλλήλων, σαν προέκταση του εγκεφάλου του, παρακολουθώντας τα πάντα, από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τους διορισμούς μεσαίου επιπέδου προσωπικού.

Το δεξί χέρι της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μπιορν Σάιμπερτ, είναι ο απόλυτος παρασκηνιακός μεσίτης εξουσίας στις Βρυξέλλες. Δεν τον έχετε ακουστά; Κι ο ίδιος αυτό θέλει.

Στο πλευρό της φον ντερ Λάιεν εδώ και περίπου μια δεκαετία, ο 45χρονος έχει αποκτήσει τη φήμη του ακούραστου εργάτη, του οξυδερκούς πολιτικού στρατηγικού και του αδίστακτα αποτελεσματικού χειριστή που τηρεί τις υποσχέσεις του. Για τους κορυφαίους αξιωματούχους στο Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Επιτέλους, έχουν κάποιον που μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να προσφέρει, ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε μια εποχή που η Ευρώπη ταλανιζόταν από κρίσεις. «Έχει απίστευτη επιρροή», δήλωσε ο Φιλ Γκόρντον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Καμάλα Χάρις όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Κανείς δεν θεωρήθηκε ότι καταλάβαινε καλύτερα την ΕΕ και πώς να γίνουν τα πράγματα». Άλλοι συμφωνούν, επαινώντας τον Σάιμπερτ ως «πολύ έξυπνο» και «στρατηγικό στοχαστή».

«Ο πιο ισχυρός αξιωματούχος της ΕΕ με απόσταση»

Ο Μπγιορν Σάιμπερτ , επικεφαλής του επιτελείου της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι η αθέατη αλλά καθοριστική φιγούρα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τον στρατηγικό σχεδιασμό της ατζέντας έως την εσωτερική διαχείριση κρίσεων και την επικοινωνία με κορυφαίους διεθνείς παίκτες, ελέγχει το παρασκήνιο με στρατιωτική ακρίβεια και απόλυτη αφοσίωση.

Η επιρροή του έγινε ιδιαίτερα εμφανής με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη της πολιτικής κυρώσεων. Στο εσωτερικό της Επιτροπής, είναι ο απόλυτος ρυθμιστής – με ορισμένους αξιωματούχους να παραδέχονται πως «τίποτα δεν προχωρά αν δεν περάσει από το γραφείο του».

Παρά τις επικρίσεις για υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας, υποστηρικτές του τονίζουν την αποτελεσματικότητα, τη διακριτικότητα και τη σταθερότητα που προσδίδει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Δεν είναι απλώς «ο άνθρωπος πίσω από την Ούρσουλα», αλλά ένας θεσμικός παίκτης με παγκόσμια εμβέλεια.

«Είναι ο πιο ισχυρός αξιωματούχος της ΕΕ», λένε.

Συγκεντρωτισμός

Πιο άνετος πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας παρά στο προσκήνιο, ο Σάιμπερτ είναι ιδιαίτερα κλειστός. Τα δημόσια γνωστά στοιχεία γι’ αυτόν περιορίζονται στο ότι είναι παντρεμένος, έχει δύο παιδιά και εργάζεται απίστευτα πολλές ώρες. Αυτό είναι όλο.

Ωστόσο, καθώς ξεκινά τη δεύτερη πενταετή θητεία του ως επικεφαλής του γραφείου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Σάιμπερτ, που κάποιες φορές αποκαλείται ανεπίσημα «συν-πρόεδρος» της Επιτροπής, δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις από όσους θεωρούν ότι η εξουσία του έχει μεγαλώσει υπερβολικά.

Σε μια συνέντευξη στο POLITICO στις αρχές Ιουνίου, ο πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, εξέφρασε τη λύπη του για την «αυταρχική παρέκκλιση» που παρατηρείται στις Βρυξέλλες υπό την ηγεσία της φον ντερ Λάιεν και του «ισχυρού επικεφαλής του γραφείου της».

Αυτή η κριτική συνάδει με όσα έξι νυν και πρώην υπάλληλοι της Επιτροπής δήλωσαν στο POLITICO, υποστηρίζοντας ότι η εμμονή του Σάιμπερτ να εγκρίνει τα πάντα — από τα βασικά σημεία ομιλιών των επιτρόπων έως τα ονόματα ατόμων που θα στελεχώσουν το γραφείο — προκαλεί κολλήματα και καθυστερήσεις.

EPA/OLIVIER HOSLET

Φόβος και τρόμος

Από τους 25 αξιωματούχους της ΕΕ, διπλωμάτες, βουλευτές και ειδικούς που συνομίλησε το Politico για αυτό το άρθρο, μόνον τρεις συμφώνησαν να μιλήσουν δημόσια, και μόνο ένας απ’ αυτούς εξέφρασε κάποια κριτική. Πολλοί επικαλέστηκαν τον φόβο επαγγελματικών αντιποίνων ως λόγο για να παραμείνουν ανώνυμοι.

Άλλοι λένε ότι οι γερμανικές συντηρητικές τάσεις του Σάιμπερτ είναι υπερβολικές σε μια πόλη που ήδη κυριαρχείται από Γερμανούς και συντηρητικούς. Άλλοι πάλι επισημαίνουν τη στενή συνεργασία του με τη διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η οποία, όπως λένε, έγινε μειονέκτημα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η δύναμή του προερχόταν σε μεγάλο βαθμό από τη στενή του σύνδεση με τον Λευκό Οίκο», δήλωσε πρώην αξιωματούχος της Επιτροπής. «Αυτό δεν ισχύει πια με τον Τραμπ. Πρέπει να ξαναχτιστεί όλο το δίκτυο.»

Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής αντέκρουσε αυτή την περιγραφή, υπογραμμίζοντας τις τακτικές και συνεχιζόμενες επαφές με τον Λευκό Οίκο.

Άλλοι αξιωματούχοι της Επιτροπής αντέκρουσαν την κριτική, λέγοντας ότι ο Μπιορν Σάιμπερτ διαθέτει γενναιόδωρο χρόνο για συζήτηση — που ανέρχεται σε εκατοντάδες ώρες, σύμφωνα με στοιχεία που μοιράστηκαν με το POLITICO — και ότι η συγκέντρωση εξουσίας έκανε την ΕΕ πολύ πιο αποδοτική. Οι καθυστερήσεις και τα κολλήματα, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του Σάιμπερτ, οφείλονται εν μέρει στο γεγονός ότι υπάλληλοι ζητούν τη γνώμη του σε θέματα που δεν χρειάζονται απαραίτητα ανώτερη καθοδήγηση.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα αμφισβητείται από άλλους που λένε πως μόνον οι 2 είναι  υπεύθυνοι για το σύστημα που έχουν δημιουργήσει. «Αυτή η Επιτροπή είναι πολύ ιεραρχική και τίποτα δεν περνά από τον Μπιορν χωρίς τη συγκατάθεσή του», δήλωσε ο Μπας Έικαουτ, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανησυχία

Συνολικά, η φήμη του Μπιορν Σάιμπερτ αντικατοπτρίζει τις ίδιες τις Βρυξέλλες, την πόλη στην οποία ζει: γραφειοκράτης, εξουσιομανής, σε μεγάλο βαθμό αδιαφανής. Δημιουργεί μύθους γύρω από ισχυρούς δημόσιους υπαλλήλους που δρουν στο παρασκήνιο.

Λίγοι άνθρωποι που ερωτήθηκαν για αυτό το άρθρο εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την επιρροή του Σάιμπερτ. Αλλά είναι ενδεικτικό ότι μόνο ένα άτομο από τα 25 – ένας Ολλανδός νομοθέτης, όχι λιγότερο – ήταν πρόθυμος να μοιραστεί μια κριτική σκέψη στα πρακτικά.

«Στην αλληλεπίδρασή του με το Κοινοβούλιο ήταν πάντα ένας δίκαιος παίκτης και τηρούσε τις υποσχέσεις του», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

«Συσσωρεύονται αρκετοί φάκελοι στο γραφείο του και πολλοί υπάλληλοι της Επιτροπής να μην γνωρίζουν πότε θα αποφασιστεί τι».

Πηγή: Politico

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.