Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε προσφάτως ότι θα μειώσει τις αμυντικές δαπάνες της Μόσχας τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, λίγοι εκλαμβάνουν τα λόγια του τοις μετρητοίς καθώς στην πράξη η Ρωσία αποδεικνύεται το ακριβώς αντίθετο, ότι κινείται δυναμικά στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική της επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, με συνολικά 537 εναέρια όπλα. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής εκτοξεύτηκαν εναντίον της Ουκρανίας 477 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυρίως τα ιρανικής κατασκευής Shaheds, και 60 πύραυλοι.
Η ραγδαία αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, που ενισχύεται από ένα εργοστάσιο πυραύλων στο Βοτκίνσκ, το οποίο επεκτείνεται, και τις ταχέως αναπτυσσόμενες αλυσίδες εφοδιασμού, θα μπορούσε σύντομα να επιτρέψει στη Ρωσία να εκτοξεύσει 1.000 πυραύλους και drones σε ουκρανικές πόλεις μέσα σε μια νύχτα, αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph.

Αύξηση 17% τον Μάιο στην παραγωγή drones
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ελπίζει ότι, συνεχίζοντας τις επιθέσεις θα μπορούσε να πλήξει το ηθικό του πληθυσμού της Ουκρανίας, να εξαντλήσει την άμυνα του Κιέβου και να υπονομεύσει την όρεξη της Δύσης να διατηρήσει την υποστήριξή της.
«Στοχεύουν κατοικημένα κέντρα επειδή προσπαθούν να εξαντλήσουν την ουκρανική αεράμυνα και γνωρίζουν ότι η ουκρανική αεράμυνα θα δώσει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των πόλεων και των κρίσιμων υποδομών», εξήγησε στην Telegraph ο Michael Kofman, κορυφαίος αναλυτής ρωσικών και ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας αποθηκεύει πλέον αρκετά όπλα για να ανταπεξέλθει σε τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια πολέμου, με την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών να αυξάνεται κατά 17% μόνο τον Μάιο.
Η αμερικανική παράμετρος
Αυτό που επιδεινώνει την ευαλωτότητα της Ουκρανίας είναι η πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσουν βασικές αποστολές όπλων, μερικές από τις οποίες βρίσκονταν ήδη καθ’ οδόν μέσω Πολωνίας.
Ουκρανική πηγή από τις μυστικές υπηρεσίες δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι η απουσία Patriot θα μπορούσε να αφήσει εκτεθειμένες μεγάλες πόλεις όπως το Κίεβο. «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να προμηθεύσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η απώλεια των αντιβαλλιστικών πυραύλων αναχαίτισης PAC-3 θα καταστήσει πόλεις που προηγουμένως ήταν ασφαλείς, όπως το Κίεβο, εκτεθειμένες σε ρωσικές επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων».
Αντίστοιχα, ο Σερχί Κουζάν, πρόεδρος του Ουκρανικού Κέντρου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία, προειδοποίησε ότι ενώ η αεράμυνα της πρώτης γραμμής της χώρας παραμένει ισχυρή, οι πολιτικές υποδομές της είναι πιο ευάλωτες. «Η αναστολή των προμηθειών όπλων των ΗΠΑ αποτελεί πρόκληση όχι τόσο στο πεδίο της μάχης όσο στο εσωτερικό μέτωπο», όπως είπε.
Ο Φάμπιαν Χόφμαν, ερευνητής στο Oslo Nuclear Project, προειδοποίησε επίσης ότι ενώ η παγκόσμια παραγωγή αναχαιτιστικών πυραύλων Patriot αυξάνεται, μόνο οι μισοί από αυτούς προορίζονται για την Ευρώπη στο σύνολό της, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει ακόμη λιγότερους τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ελλοχεύει άμεσος κίνδυνος για την Ουκρανία να εξαντληθούν τα συστήματα αεράμυνας.
Στη μάχη τα μαχητικά αεροσκάφη
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, συνεχίζει να υπερηφανεύεται για τα εντυπωσιακά ποσοστά αναχαίτισης. Η πολεμική αεροπορία της κατέρριψε 270 από τους 550 στόχους την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων δύο πυραύλων κρουζ. Άλλοι 208 στόχοι χάθηκαν από τα ραντάρ και θεωρήθηκε ότι έχουν μπλοκάρει.
Παρόλα αυτά, τα drones που καταφέρνουν να περάσουν έχουν θανατηφόρες συνέπειες.
Παράλληλα, και καθώς πιέζονται τα επίγεια συστήματα αεράμυνας, η Ουκρανία έχει στραφεί στα μαχητικά αεροσκάφη για την κατάρριψη εισερχόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Προσφάτως μάλιστα σκοτώθηκε Ουκρανός πιλότος ενώ το μαχητικό αεροσκάφος του χάθηκε από τα ραντάρ κατά την αναχαίτιση ρωσικής, νυχτερινής επιδρομής μεγάλης κλίμακας με πυραύλους και drones.
Ο Μαξίμ Ουστιμένκο είχε μόλις καταρρίψει έξι ρωσικά drones από το F-16 του όταν ένα έβδομο χτύπησε το αεροσκάφος του. Με το αεροσκάφος να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ο πιλότος πήρε την απόφαση να απομακρυνθεί από την κατοικημένη περιοχή που βρισκόταν και να συντριβεί σε ένα άδειο χωράφι, αντί να δώσει στον εαυτό του αρκετό χρόνο για να εκτιναχθεί από το μαχητικό.