Το Ισραήλ πραγματοποίησε τις πρώτες, μετά την εκεχειρία του με το Ιράν, επιθέσεις εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη- που θεωρείται πως υποστηρίζονται από την Τεχεράνη-, εξαπολύοντας επιθέσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής εναντίον υποδομών των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων του λιμανιού στη Χοντάιντα και άλλων εγκαταστάσεων, λιμενικών και ηλεκτροπαραγωγικής.
Οι βομβαρδισμοί, που εξαπολύθηκαν από την αεροπορία και το ναυτικό του Ισραήλ, είχαν στο στόχαστρο τα λιμάνια στη Χοντάιντα, στη Ρας Ίσα και στη Σαλίφ, καθώς και ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στη Ρας αλ Χατίμπ, επιβεβαίωσε το ισραηλινό γενικό επιτελείο με ανακοινωθέν του.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης ότι οι επιδρομές του στην Υεμένη πραγματοποιήθηκαν από περίπου 20 μαχητικά αεροσκάφη. Ανάμεσα στους στόχους που δέχτηκαν επίθεση είναι τα λιμάνια στη Χοντάιντα, στη Ρας Ίσα και στη Σαλίφ, καθώς και ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στη Ρας αλ Χατίμπ.
Τα λιμάνια αυτά επλήγησαν διότι χρησιμοποιούνται από τους Χούθι για «τη μεταφορά όπλων προερχόμενων από το ιρανικό καθεστώς, τα οποία χρησιμοποιούνται για να διαπράττονται τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του κράτους του Ισραήλ και συμμάχων του», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Οι Χούθι πάντως αρνούνται ότι προμηθεύονται όπλα από την Ισλαμική Δημοκρατία.
הלילה, כ-20 מטוסי קרב תקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים, מטרות טרור של שלטון הטרור החות׳י בנמלים חודידה, ראס עיסא, א-סליף ותחנת הכוח ראס קאנטיב pic.twitter.com/G1sSUjJTwr
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) July 7, 2025
Στο λιμάνι Ρας Ίσα, το Ισραήλ ανέφερε πως έπληξε το φορτηγό πλοίο Galaxy Leader, που είχαν συλλάβει οι Χούθι τον Νοέμβριο του 2023. Στο σκάφος αυτό, πάντα κατά τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι αντάρτες είχαν εγκαταστήσει ραντάρ για να παρακολουθούν τις κινήσεις των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τα ισραηλινά πλήγματα έρχονται μετά την εκτόξευση τουλάχιστον τριών βαλλιστικών πυραύλων από τους Χούθι προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός πυραύλου που αναχαιτίστηκε το Σάββατο.
Λίγο πριν από τις ισραηλινές επιθέσεις, εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων μιλώνυας στα αραβικά, εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης για τα λιμάνια και τον σταθμό παραγωγής ενέργειας.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς δήλωσε ότι οι επιθέσεις είναι μέρος της νέας επιχείρησης «Μαύρη Σημαία». Σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Οι Χούθι θα συνεχίσουν να πληρώνουν βαρύ τίμημα για τις πράξεις τους» και υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις εάν οι Χούθι συνεχίσουν να εκτοξεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.
Οι αντάρτες Χούθι επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις, αλλά δήλωσαν ότι «η αεράμυνα της Υεμένης αντιμετώπισε αποτελεσματικά την ισραηλινή επιθετικότητα», χρησιμοποιώντας «ένα μαζικό μπαράζ πυραύλων εδάφους-αέρος τοπικής κατασκευής».
Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα από τις επιδρομές.
Τα ισραηλινά πλήγματα έρχονται καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Η δράση των Χούθι
Από τα τέλη του 2023, οι αντάρτες Χούθι εξαπέλυσαν δεκάδες επιθέσεις εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονταν με το Ισραήλ στα ανοικτά της Υεμένης, κατόπιν σε αμερικανικά πλοία, προτού κλείσουν τον Μάιο συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τις ΗΠΑ, έπειτα από εβδομάδες αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών.
Διεμήνυσαν μολαταύτα πως θα συνέχιζαν να βάζουν στο στόχαστρο ισραηλινά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, τονίζοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος από τον Οκτώβριο του 2023.
Οι Χούθι είχαν αναστείλει τις επιθέσεις τους κατά τη διάρκεια της δίμηνης κατάπαυσης του πυρός, η οποία τερματίστηκε τον Μάρτιο.
Την Κυριακή, εμπορικό πλοίο υπέστη δυο φορές επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, ανοικτά του λιμανιού στη Χοντάιντα, σύμφωνα με δυο βρετανικές υπηρεσίες ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Η μια από αυτές ανέφερε πως το πλήρωμα του σκάφους, ελληνόκτητου, υπό σημαία Λιβερίας, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει.
Οι επανειλημμένες επιθέσεις των Χούθι ώθησαν εφοπλιστικές εταιρείες να αποφεύγουν την περιοχή από την οποία διερχόταν ως πρότινος το 12% των εμπορευμάτων τα οποία διακινούνται διά θαλάσσης παγκοσμίως, σύμφωνα με το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορικής Ναυτιλίας (ICS).
Ακόμη, οι υεμενίτες αντάρτες έχουν προχωρήσει σε δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον της ισραηλινής επικράτειας. Στην πλειονότητά τους, οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.