Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, είπε στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάγια Κάλας ότι το Πεκίνο δεν μπορεί να αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, καθώς αυτό θα επέτρεπε στις Ηνωμένες Πολιτείες να στρέψουν πλήρως την προσοχή τους στην Κίνα – σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε αξιωματούχος.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τη στάση ουδετερότητας που θεωρητικά κρατά το Πεκίνο στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Η παραδοχή αυτή έγινε κατά τη διάρκεια μιας τετράωρης, συνάντησης με την επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, η οποία «χαρακτηρίστηκε από σκληρές αλλά με σεβασμό ανταλλαγές απόψεων και κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – από την κυβερνοασφάλεια, τα σπάνια μέταλλα, τις εμπορικές ανισορροπίες, έως την Ταϊβάν και τη Μέση Ανατολή».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι τα ιδιωτικά σχόλια του Γουάνγκ υποδηλώνουν πως το Πεκίνο ίσως να προτιμά έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, που θα κρατήσει τις ΗΠΑ απασχολημένες και μακριά από την αντιπαράθεση με την Κίνα. Αυτή η στάση ενισχύει τις ανησυχίες όσων επικρίνουν την κινεζική πολιτική, θεωρώντας ότι το Πεκίνο έχει γεωπολιτικά πολύ μεγαλύτερα συμφέροντα στον πόλεμο της Ουκρανίας απ’ ό,τι αναγνωρίζει επισήμως.
Τι δήλωσε η εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών
Την Παρασκευή, σε τακτική ενημέρωση του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Μάο Νινγκ ρωτήθηκε για τη συνάντηση, που αποκαλύφθηκε πρώτα από τη South China Morning Post, και επανέλαβε τη διαχρονική κινεζική θέση για τον τριετή πόλεμο.
«Η Κίνα δεν είναι μέρος του ζητήματος της Ουκρανίας», δήλωσε η Μάο. «Η θέση της Κίνας στην ουκρανική κρίση είναι αντικειμενική και συνεπής: διαπραγμάτευση, κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. Μια παρατεταμένη κρίση δεν εξυπηρετεί κανενός τα συμφέροντα».
Πρόσθεσε ότι η Κίνα επιθυμεί πολιτική επίλυση όσο το δυνατόν πιο σύντομα: «Μαζί με τη διεθνή κοινότητα και με βάση τη βούληση των εμπλεκόμενων μερών, θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση».
Τι κρύβεται πίσω από τη στάση της Κίνας;
Μόλις λίγες εβδομάδες πριν η Ρωσία εξαπολύσει την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ είχε ανακοινώσει μια «συνεργασία χωρίς όρια» με τη Μόσχα, και έκτοτε οι πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί.

Η Κίνα έχει παρουσιάσει τον εαυτό της ως πιθανό μεσολαβητή για ειρήνη, όμως – όπως έχει αναφέρει και το CNN – για το Πεκίνο διακυβεύονται πολλά, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο να χάσει έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο όπως η Ρωσία.
Made in China τα ρωσικά όπλα;
Η Κίνα έχει επίσης απορρίψει τις ολοένα αυξανόμενες κατηγορίες ότι παρέχει στήριξη σχεδόν στρατιωτικής φύσης στη Ρωσία. Η Ουκρανία έχει επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές κινεζικές εταιρείες για την παροχή εξαρτημάτων για drones και τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πυραύλων από τη Ρωσία.
Μετά από μια πρωτοφανή επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα, δημοσίευσε φωτογραφίες που – όπως ανέφερε – δείχνουν θραύσματα ενός μαχητικού drone τύπου Geran 2 που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία. Μία από τις εικόνες δείχνει τμήμα της υποτιθέμενης ατράκτου του drone, στο οποίο αναγράφεται ότι η συσκευή κατασκευάστηκε στην Κίνα στις 20 Ιουνίου.

Ο Σιμπίχα πρόσθεσε ότι την ίδια νύχτα το «κτίριο του Γενικού Προξενείου της Κίνας στην Οδησσό υπέστη ελαφρές ζημιές ως αποτέλεσμα των ρωσικών επιθέσεων στην πόλη. Δεν υπάρχει καλύτερη μεταφορά για το πώς ο Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει τον πόλεμο και την τρομοκρατία του, εμπλέκοντας και άλλους – συμπεριλαμβανομένων στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα, ιρανικών όπλων και ορισμένων Κινέζων κατασκευαστών. Η ασφάλεια στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Ινδο-Ειρηνικό είναι αλληλένδετη.»
Φέτος επίσης διατυπώθηκαν κατηγορίες ότι Κινέζοι πολίτες πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Πεκίνο διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή και επανέλαβε προηγούμενες εκκλήσεις του προς τους Κινέζους πολίτες να «απέχουν από τη συμμετοχή σε στρατιωτικές ενέργειες οποιασδήποτε πλευράς».
Πηγή: CNN