Skip to main content

Γιατί η Κίνα χτίζει ένα στρατιωτικό συγκρότημα 10 φορές μεγαλύτερο από το Πεντάγωνο

Τα σχέδια του Πεκίνου στον θαυμαστό, καινούργιο κόσμο της αστάθειας

Η Κίνα βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής ενός τεράστιου στρατιωτικού συγκροτήματος, μόλις 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πεκίνου, το οποίο –σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών αναλυτών– θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από το Πεντάγωνο.

Το συγκρότημα, το οποίο έχει λάβει το ανεπίσημο προσωνύμιο «Beijing Military City», σύμφωνα με vidcast της Wall Street Journal εκτείνεται σε έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βαθιά υπόγεια καταφύγια, ενισχυμένα κτήρια και σύγχρονες υποδομές διοίκησης.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν εντατικές εργασίες, με πάνω από 100 γερανούς να λειτουργούν στον χώρο.

Ένα καταφύγιο για τον Σι Τζινπίνγκ

Σύμφωνα με πρώην στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, το νέο αυτό συγκρότημα προορίζεται να αντικαταστήσει το παλαιό κέντρο διοίκησης στους Δυτικούς Λόφους, το οποίο είχε κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο σκοπός του είναι σαφής και αμείλικτος: να λειτουργήσει ως κέντρο διοίκησης σε συνθήκες πολέμου – ακόμη και σε περίπτωση πυρηνικού πλήγματος. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι αποτελεί το «καταφύγιο της Ημέρας της Κρίσεως» για τον ίδιο τον Σι Τζινπίνγκ και τα ανώτατα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της εξουσίας.

«Αυτό το φρούριο έχει έναν μόνο σκοπό: να διασφαλίσει την επιβίωση της κινεζικής ηγεσίας σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου» είχε πει στους Ft Κινέζος ερευνητής.

Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την κινεζική κυβέρνηση, τα μέτρα ασφαλείας είναι αποκαλυπτικά. Στην περίμετρο του έργου υπάρχουν προειδοποιήσεις κατά της χρήσης drones, απαγορεύσεις φωτογράφισης και ένστολοι φρουροί που αρνούνται να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, όταν ρωτήθηκε για το έργο, ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα.

Η νέα αμυντική στρατηγική

Το συγκρότημα εντάσσεται στο μεγαλύτερο σχέδιο του Σι Τζινπίνγκ για τη μετατροπή του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σε παγκόσμια υπερδύναμη έως το 2049. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Κίνα αυξάνει ραγδαία το πυρηνικό της οπλοστάσιο, το οποίο αναμένεται να φτάσει τις 1.500 κεφαλές έως το 2035, πλησιάζοντας τα επίπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι το Πεκίνο προετοιμάζεται για πιθανή σύρραξη με τις ΗΠΑ, κυρίως με φόντο την Ταϊβάν. Σημειώνεται ότι ο Σι έχει ζητήσει από τις ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες για επέμβαση μέχρι το 2027, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα προχωρήσει σε εισβολή. Ο Μάικλ Μπέκλι, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, σχολιάζει στη Deutsche Welle: «Ο Σι Τζινπίνγκ νιώθει ότι η Δύση τον περικυκλώνει. Αυτή η τεράστια υπόγεια κατασκευή είναι το προσωπικό του φρούριο – τόσο για την Κίνα όσο και για τον ίδιο, σε περίπτωση που το Πεκίνο δεχθεί πυρηνικό πλήγμα.»

Η Beijing Military City δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έργο – είναι πολιτικό μήνυμα ισχύος και επιβίωσης. Η Κίνα δείχνει ότι προετοιμάζεται όχι μόνο για την αναμέτρηση με τις ΗΠΑ, αλλά και για το σενάριο ενός γενικευμένου πολέμου, με το βλέμμα στην απόλυτη στρατηγική αυτοδυναμία.

Το ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο τι κατασκευάζει η Κίνα — αλλά τι φοβάται.