Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης έθεσε προσωρινά σε διαθεσιμότητα την πρωθυπουργό Πετονγκτάρν Σιναουάτρα, αναφέροντας ότι εξετάζει καταγγελία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην οριστική απομάκρυνση από τα καθήκοντά της.
Η Σιναουάτρα δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί λόγω της διαρροής πληροφοριών σχετικά με την πολιτικά ευαίσθητη τηλεφωνική συνομιλία της με τον πρώην ηγέτη της Καμπότζης, Χουν Σεν.
Το δικαστήριο εξέτασε την αίτηση 36 γερουσιαστών που κατηγορούν την Πετονγκτάρν για ανεντιμότητα στις συνομιλίες που είχε με τον Χουν Σεν σχετικά με την συνοριακή διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών και την εκτόνωση των κλιμακούμενων εντάσεων στα σύνορα με την Καμπότζη.
Το ηχητικό που διέρρευσε εξόργισε ιδιαίτερα τους συντηρητικούς νομοθέτες, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι υποχωρεί στον συνομιλητή της και υπονομεύει τον στρατό της Ταϊλάνδης καθώς ακούγεραι να επικρίνει έναν διοικητή του στρατού της χώρας της. Σημειώνεται ότι στην Ταϊλάνδη ο στρατός έχει σημαντική επιρροή.
Η διαρροή του ηχητικού δημιούργησε μια κλιμακούμενη κρίση για την Πετονγκτάρν. Για πάνω από μια εβδομάδα, δέχεται έντονες πιέσεις να παραιτηθεί, με χιλιάδες διαδηλωτές να διαδηλώνουν στην Μπανγκόκ το Σάββατο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός της έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα, έχοντας μείνει με ελάχιστη πλειοψηφία, και η κυβέρνησή της θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο ψήφισε με 7 ψήφους υπέρ της αναστολής της άσκησης των καθηκόντων της, ενώ εξετάζει την υπόθεση. Η Πετονγκτάρν έχει προθεσμία 15 ημερών για να παρουσιάσει την υπεράσπισή της. Στο μεταξύ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αν και η Πετονγκτάρν θα παραμείνει στο υπουργικό συμβούλιο ως υπουργός Πολιτισμού, θέση την οποία ανέλαβε μετά από ανασχηματισμό που εγκρίθηκε λίγες ώρες πριν από την αναστολή των καθηκόντων της.
Την Τρίτη, η ίδια ζήτησε ξανά συγγνώμη, προσθέτοντας ότι ο σκοπός της τηλεφωνικής της συνομιλίας με τον Χουν Σεν ήταν «πάνω από 100%… για τη χώρα». Υπερασπιζόμενη τον εαυτό της είπε: «Δεν είχα καμία πρόθεση να το κάνω για το δικό μου συμφέρον. Σκεφτόμουν μόνο πώς να αποφύγω το χάος, να αποφύγω τις μάχες και να αποφύγω την απώλεια ζωών».
Εάν τελικά απομακρυνθεί από την θέση της, η Πετονγκτάρν θα είναι η δεύτερη πρωθυπουργός, από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, που απομακρύνεται από την πρωθυπουργία από το κόμμα Pheu Thai.
Η Ταϊλάνδη πάντως είναι συνηθισμένη στις πολιτικές καταιγίδες καθώς έχει βιώσει μεγάλα διαστήματα πολιτικής αβεβαιότητας τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική κρίση αφήνει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας σε κενό ηγεσίας σε μια εποχή που η οικονομία της επιβραδύνεται. Και όλα αυτά ενώ εγείρονται ανησυχίες ότι ο στρατός, ο οποίος παρεμβαίνει συχνά στις πολιτικές κρίσεις, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα ακόμη πραξικόπημα στη χώρα.