Αν κάτι είχε ίσως απασχολήσει περισσότερο τον Ντόναλντ Τραμπ από την αρχή της θητείας του είναι η κλιμακούμενη κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Όλη την περασμένη Δευτέρα και εν μέσω συναντήσεων στη G7, ζητούσε συνεχώς ενημερώσεις από τους συμβούλους του. O Tραμπ διήνυσε περάσει περισσότερο χρόνο στην υπόγεια αίθουσα διαχείρισης κρίσεων (Situation Room) αυτό το διάστημα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της προεδρίας του μέχρι σήμερα.
Έτσι, προκάλεσε έκπληξη όταν την Τετάρτη βγήκε από τον Νότιο Κήπο Περίβολο όχι για κάποια ενημέρωση για την κρίση, αλλά για να επιβλέψει την εγκατάσταση δύο τεράστιων ιστών σημαίας ύψους σχεδόν 30 μέτρων.
«Αυτοί είναι οι καλύτεροι ιστοί σε ολόκληρη τη χώρα, ή στον κόσμο, για την ακρίβεια. Είναι κωνικοί, έχουν ωραία κορυφή», είπε στους δημοσιογράφους και στους εργάτες. «Είναι ένα πολύ συναρπαστικό έργο για μένα».
Άσχετο; Ναι. Όπως και να’ χει, το διάλειμμα από τις συζητήσεις του για το Ιράν διήρκεσε μόλις μία ώρα.
Μια μέρα αργότερα, ο πρόεδρος αποφάσισε να μην αποφασίσει. Εως εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον.
Αλλά χρειάστηκε μία ημέρα, την επομένη, ώσπου ο πρόεδρος να υπαγορεύσει μια δήλωση στην εκπρόσωπο Τύπου του, Κάρολιν Λέβιτ, δια της οποίας ανακοίνωνε ότι θα αναβάλει την απόφαση για χτύπημα στο Ιράν για έως και δύο εβδομάδες, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει δυνατότητα διπλωματικής επίλυσης.
Η απόφαση έγινε γνωστή μετά από άλλη μία συνάντηση στο situation room, όπου ο πρόεδρος περνά τον περισσότερο χρόνο του αυτή την εβδομάδα εξετάζοντας σχέδια επίθεσης και ζητώντας πληροφορίες για τις συνέπειες κάθε επιλογής.
Έχοντας σταδιακά αυξήσει την πολεμική ρητορική του -φτάνοντας έως του σημείου να εκδώσει επείγουσα προειδοποίηση για εκκένωση της Τεχεράνης- η αναβολή δίνει στον Τραμπ ένα μικρό περιθώριο να συνεχίσει να εξετάζει στρατιωτικές επιλογές.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Ο Τραμπ δαπάνησε πολύ χρόνο και στα διάφορα εσωκομματικά στρατόπεδα προκειμένου αυτά να εκθέσουν τις απόψεις τους υπέρ ή κατά του πλήγματος, κάτι που κάνουν έντονα από τη στιγμή που φάνηκε πως ο Τραμπ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο βομβαρδισμού ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Ο ίδιος ο πρόεδρος δεν έχει πάρει δημόσια θέση και περνά την εβδομάδα του κυμαινόμενος μεταξύ στρατιωτικών απειλών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιωτικών ανησυχιών ότι μια επίθεση μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε παρατεταμένο πόλεμο.
Μέσα στο situation room, o Τραμπ άκουγε κυρίως τον διευθυντή της CIA, Τζον Ράτκλιφ, και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Νταν Κέιν, για να συζητήσει τις επιλογές του, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο απεσταλμένος του στο εξωτερικό, Στιβ Γουίτκοφ, επικοινωνεί με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγκτσί για να διαπιστώσει αν υπάρχει περιθώριο να επανεκκινήσει η διπλωματία που είχε σταματήσει.
Άλλοι αξιωματούχοι έχουν μπει στο περιθώριο. Δύο φορές αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ απέρριψε εκτιμήσεις της διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ, σχετικά με το αν το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο. Η Γκάμπαρντ είχε καταθέσει τον Μάρτιο ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν θεωρούν πως το Ιράν φτιάχνει πυρηνικό όπλο.Ο Τραμπ διαφώνησε με αυτό δημόσια την Παρασκευή.
Κάνει λάθος
«Ε, τότε όλη η ομάδα μου στις μυστικές υπηρεσίες κάνει λάθος», είπε στους δημοσιογράφους στο Νιου Τζέρσει, σχετικά ερωτηθείς.
Μα όταν εκείνοι του είπαν ότι η εκτίμηση ανήκει στην Γκάμπαρντ, απάντησε απλά: «Κάνει λάθος».
US President Trump says his director of national intelligence ‘was wrong’ on Iran’s nuclear program.
Tulsi Gabbard, the director of national intelligence, told lawmakers in March that US spy agencies believed that Iran hadn’t made a decision to build a nuclear weapon. pic.twitter.com/9nfyMVeg07
— euronews (@euronews) June 21, 2025
Αποτέλεσμα; λίγες ημέρες μετά -μόλις χθες δηλαδή- η Γκάμπαρντ υπαναχώρησε
Ωστόσο, ενώ σκέφτεται ενέργειες με μακροχρόνιες συνέπειες, ο Τραμπ φαίνεται να βασίζεται κυρίως στο ένστικτό του – το οποίο αυτή την εβδομάδα του υπαγόρευσε «κάνε παύση».
Όταν οι σύμβουλοι του τον ενημέρωσαν στο Καμπ Ντέιβιντ ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να χτυπήσει άμεσα, δεν εξεπλάγη. Εδώ και μήνες προετοιμάζονταν για την πιθανότητα το Ισραήλ να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του Ιράν.
Ειναι αργά, πολύ αργά
Η ομάδα του είχε έτοιμα σχέδια για πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ. Και οι διαφορές μεταξύ των συμβούλων είχαν ήδη επιλυθεί πριν από την παρουσίαση του σχεδίου στον πρόεδρο.
Πριν από 10 ημέρες ο Τραμπ μίλησε και με τον Νετανιάχου, ο οποίος τού είπε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει επίθεση στο Ιράν. Αμεσα.
Δέκα ημέρες αργότερα, με τον πόλεμο του Ισραήλ σε πλήρη εξέλιξη, ο Τραμπ συναντούσε στον Καναδά τους συμμάχους του της G7, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τα επόμενα αμερικανικά βήματα.
Στις κλειστές συναντήσεις, οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να καταλάβουν αν ο Τραμπ θα διέταζε πλήγμα στο Φορντό, την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση- και βασικό στόχο των επιτελικών σχεδίων.
Ο Τραμπ δεν απεκάλυψε τίποτα. Έφυγε νωρίς από τη σύνοδο και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για να διαχειριστεί ο ίδιος το ζήτημα.
Έως τα μέσα της εβδομάδας, με το Ιράν να εκπέμπει λίγα σημάδια για διαπραγματεύσεις, η υπομονή του φαινόταν να εξαντλείται και πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν έτοιμος να δώσει την εντολή.
«Είναι πολύ αργά, ξέρετε..» είπε στην εκδήλωση για τους ιστούς σημαίας, ενώ ίδρωνε. «Είναι πολύ αργά για να μιλήσουμε.»
Σε ιδιωτικές συναντήσεις φαινόταν πεπεισμένος για την ανάγκη να πληγεί το Φορντό. Είπε επίσης ότι μόνο οι ΗΠΑ έχουν την ισχύ να το κάνουν.
«Μόνο εμείς έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, αλλά δεν σημαίνει ότι θα το κάνω», είπε μετά την τελετή.
Σαστισμένοι Γιουβεντίνοι
Λεπτομέρεια: Οι δηλώσεις έγιναν από το Οβάλ Γραφείο με φόντο παίκτες της Γιουβέντους που στέκονταν αμήχανοι καθώς εκείνος απαντούσε σε ερωτήσεις για το Ιράν.
Κάποια στιγμή γύρισε προς τους παίκτες καθώς μιλούσε για το B-2, το μοναδικό αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει βόμβα για να καταστρέψει υπόγειες εγκαταστάσεις.

«Μπορείτε να είστε αόρατοι, δεν θα χάσετε ποτέ, σωστά;» τους ρώτησε. Κανείς δεν απάντησε.
«Ήταν κάπως περίεργο. Όταν άρχισε να μιλά για Ιράν και πολιτικά, ήταν σαν λέει εγώ απλώς θέλω να παίξω μπάλα», σχολίασε αργότερα ο Τίμοθι Γουεά
Εν μέσω όλων αυτών, ο Τραμπ συνέχιζε να ζυγίζει τις επιλογές του και ανησυχούσε για έναν μακροχρόνιο πόλεμο. Συνεχίζει να λαμβάνει μηνύματα από όλα τα μέρη του πολιτικού του χώρου, ο οποίος είναι διχασμένος.
Οι κλήσεις Γκρέιαμ και το γεύμα με Μπάνον
Δέχτηκε επανειλημμένες κλήσεις από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που τάσσεται υπέρ του χτυπήματος. Τον περιέγραψε ως «πολύ συγκεντρωμένο, πολύ ήρεμο».
«Νομίζω ότι όταν λέει “όχι πυρηνικά για το Ιράν”, το εννοεί», είπε ο Γκρέιαμ. «Έδωσε ευκαιρία για διπλωματία. Πιστεύω ότι το Ιράν έκανε λάθος εκτίμηση.»
Ο Τραμπ γευμάτισε την Πέμπτη και με ένα πό τους πιο έντονους πολέμιους ενός χτυπήματος, τον πρώην σύμβουλο Στιβ Μπάνον.
Ο Τραμπ αντιμετώπισε την απόφαση για το Ιράν όπως και όλες τις άλλες: ζητώντας γνώμες και προσπαθώντας να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους.
Αυτή τη φορά, όμως, η απάντηση ίσως δεν ήταν τόσο απλή. Ούτε κρατούσε όλα τα χαρτιά σε αυτή την παγκόσμια κρίση. Η απόφαση του Ισραήλ να ξεκινήσει χτυπήματα ήρθε παρά τις δημόσιες παραινέσεις του Τραμπ για υπομονή. Και το Ιράν έχει μακρά ιστορία αντίστασης υπό πίεση.
Όταν έφτανε στο Νιου Τζέρσεϋ την Παρασκευή, ο Τραμπ είπε ότι θα ήταν δύσκολο να ζητήσει από τον Νετανιάχου να μετριάσει τα χτυπήματα, δεδομένης της επιτυχίας του Ισραήλ ως τώρα. Είπε επίσης ότι το «παράθυρο» δυο εβδομάδων που έδωσε για τη διπλωματία είναι το μέγιστο που θα επιτρέψει.
Δεν ήξερε αν αυτή είναι η πιο κρίσιμη απόφαση της προεδρίας του. Όμως καθώς προσπαθούσε να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χωρίς να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε πόλεμο, προσδιόρισε τι θέλει να θυμούνται οι άνθρωποι για αυτόν:
«Πάντα ειρηνοποιός», είπε, αλλά «μερικές φορές χρειάζεται σκληρότητα για να έρθει η ειρήνη».