Skip to main content

Ρούτε: Πλήρως προσηλωμένες οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

REUTERS/Yves Herman

«Θα προσκληθεί ο Ζελένσκι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ»

Η Ουκρανία έχει προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη στα τέλη Ιουνίου, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε πριν τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

«Προσκάλεσα στη σύνοδο κορυφής την Ουκρανία. Θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν με περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Ρούτε. Ερωτηθείς αν έχει προσκληθεί προσωπικά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ρούτε δήλωσε μόνο ότι το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ακόμα ότι οι σύμμαχοι πρόκειται να διευρύνουν την αποτροπή και τις αμυντικές ικανότητές τους ορίζοντας νέους, φιλόδοξους στόχους.

«Οι στόχοι αυτοί ορίζουν ποιες δυνάμεις και συγκεκριμένες δυνατότητες χρειάζεται να παράσχει κάθε σύμμαχος ώστε να ενισχυθούν η αποτροπή και η άμυνά μας. Αεροπορική και πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, επιμελητεία και μεγάλοι χερσαίοι σχηματισμοί ελιγμών είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων μας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την απουσία του Πιτ Χέγκσεθ από τη σημερινή συνάντηση της ομάδας επαφών για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες, ο Ρούτε απάντησε ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην ΕΕ, αλλά προσδοκούν ότι η Ευρώπη και ο Καναδάς θα δαπανήσουν πολύ περισσότερα για την άμυνα.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ