Σε νέες, αιχμηρές αναφορές για τον Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Σε νέες δηλώσεις του εκτίμησε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Ρώσος Πρόεδρος επιθυμεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν διαφορετικά «εάν ο Πούτιν μας εμπαίζει», ενώ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αναρτήσεις του λέγοντας ότι τα «λόγια μου μιλάνε από μόνα τους».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτίμησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να καθυστερεί σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε την απογοήτευση του για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
«Θα μάθουμε αν μας εμπαίζει ή όχι, και αν το κάνει, θα αντιδράσουμε λίγο διαφορετικά», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Επιφυλακτικός για κυρώσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξηγώντας πως δεν θέλει να επηρεαστούν αρνητικά οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.
Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ ανέφερε μεταξύ άλλων για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων: «Εφόσον θεωρώ πως είμαι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, δεν θέλω να τα κάνω θάλασσα με κάτι τέτοιο».
Σημειωτέον ότι το βράδυ της Κυριακής ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι «ο Πούτιν έχει τρελαθεί τελείως» ενώ χθες προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι «παίζει με τη φωτιά».
Σημειωτέον ότι νωρίτερα σήμερα διέρρευσε το ρωσικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, «ο Πούτιν είναι έτοιμος για την ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε η μία εκ των πηγών του πρακτορείου που μίλησε με γνώση του τρόπου σκέψης στο Κρεμλίνο.
Παράλληλα, και οι τρεις πηγές του Reuters ανέφεραν ότι ο Πούτιν θέλει «γραπτή» δέσμευση από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις ότι
- Δεν θα διευρύνουν την συμμαχία του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, γεγονός που υποδηλώνει τον αποκλεισμό από την πιθανότητα ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
- Η Ρωσία επιθυμεί επίσης την ουδετερότητα της Ουκρανίας, την άρση μέρους των δυτικών κυρώσεων, την επίλυση του ζητήματος των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που έχει δεσμεύσει η Δύση και την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, ανέφεραν οι τρεις πηγές.
Μία εκ των πηγών ανέφερε μάλιστα ότι εάν ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία με τους όρους που επιθυμεί, θα προσπαθήσει να δείξει στους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους μέσω της νίκης στο πεδίο ότι «η ειρήνη σε μελλοντικό χρόνο θα είναι ακόμη πιο επώδυνη».
Παράλληλα, αν προκύψει κάποια ευκαιρία στο πεδίο των μαχών, ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα την αφήσει ανεκμετάλλευτη καθώς το Κρεμλίνο πιστεύει ότι η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμο για χρόνια ανεξάρτητα από τις κυρώσεις και τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν.
Γι’ αυτό και, όπως αναφέρει άλλη πηγή, ο Πούτιν είναι πλέον λιγότερο διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς στα εδαφικά ζητήματα και εμμένει να διεκδικεί το σύνολο των τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίζει τις «βασικές αιτίες» της σύγκρουσης, κάτι που για τη Μόσχα σημαίνει το «μάζεμα» του ΝΑΤΟ και τον περιορισμό της δυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.
Από την άλλη, το Κίεβο έχει υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει λόγο στις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την Ουκρανία, πρέπει να λάβει από τη Δύση εγγυήσεις ασφαλείας για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στο μέλλον.