Γραπτή διαβεβαίωση από τους ηγέτες της Δύσης ότι θα σταματήσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και θα άρουν μέρος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θέτει ως όρους για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
«Ο Πούτιν είναι έτοιμος για την ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε η μία εκ των πηγών του πρακτορείου που μίλησε με γνώση του τρόπου σκέψης στο Κρεμλίνο.
Παράλληλα, και οι τρεις πηγές του Reuters ανέφεραν ότι ο Πούτιν θέλει «γραπτή» δέσμευση από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις ότι δεν θα διευρύνουν την συμμαχία του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, γεγονός που υποδηλώνει τον αποκλεισμό από την πιθανότητα ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Η Ρωσία επιθυμεί επίσης την ουδετερότητα της Ουκρανίας, την άρση μέρους των δυτικών κυρώσεων, την επίλυση του ζητήματος των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που έχει δεσμεύσει η Δύση και την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, ανέφεραν οι τρεις πηγές.
Μία εκ των πηγών ανέφερε μάλιστα ότι εάν ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία με τους όρους που επιθυμεί, θα προσπαθήσει να δείξει στους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους μέσω της νίκης στο πεδίο ότι «η ειρήνη σε μελλοντικό χρόνο θα είναι ακόμη πιο επώδυνη».
Παράλληλα, αν προκύψει κάποια ευκαιρία στο πεδίο των μαχών, ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα την αφήσει ανεκμετάλλευτη καθώς το Κρεμλίνο πιστεύει ότι η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμο για χρόνια ανεξάρτητα από τις κυρώσεις και τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν.
Γι’ αυτό και, όπως αναφέρει άλλη πηγή, ο Πούτιν είναι πλέον λιγότερο διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς στα εδαφικά ζητήματα και εμμένει να διεκδικεί το σύνολο των τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίζει τις «βασικές αιτίες» της σύγκρουσης, κάτι που για τη Μόσχα σημαίνει το «μάζεμα» του ΝΑΤΟ και τον περιορισμό της δυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.
Από την άλλη, το Κίεβο έχει υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει λόγο στις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την Ουκρανία, πρέπει να λάβει από τη Δύση εγγυήσεις ασφαλείας για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στο μέλλον.
Το ΝΑΤΟ έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική των «ανοιχτών πόρτων» μόνο και μόνο επειδή το απαιτεί η Μόσχα.