Skip to main content

Εικόνες χάους στη Γάζα: Προειδοποιητικά πυρά καθώς χιλιάδες συνωστίζονταν στη Ράφα για να παραλάβουν τρόφιμα

Reuters TV/via REUTERS

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι δεν επρόκειτο για «πυρά από αέρος»

Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού έριξαν προειδοποιητικές βολές σήμερα, σε μια περιοχή έξω από το κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ράφα, την ώρα που χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνωστίζονταν για να παραλάβουν λίγα τρόφιμα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι δεν επρόκειτο για «πυρά από αέρος», ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο και η διανομή «αναμένεται να συνεχιστεί όπως είναι προγραμματισμένο».

Το νέο «Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα» (GHF) που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και λειτουργεί αυτά τα νεοσύστατα κέντρα διανομής ανέφερε από την πλευρά του ότι ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή που οι εργαζόμενοί του αναγκάστηκαν «να αποσυρθούν ώστε ένας μικρός αριθμός κατοίκων της Γάζας να λάβει βοήθεια με ασφάλεια, προτού να διαλυθεί».

Η «εισβολή» στο κέντρο διανομής από «χιλιάδες πεινασμένους» είναι η απόδειξη ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει το Ισραήλ για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας προσπερνώντας τα Ηνωμένα Έθνη «απέτυχαν οικτρά» ανέφερε το γραφείο Τύπου της Χαμάς.

Reuters TV/via REUTERS

«Στεκόμουν στην ουρά σε ένα σημείο διανομής στη Ράφα, μαζί με εκατοντάδες συμπολίτες μου και ξαφνικά ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων άρχισε να σπρώχνει για να μπει» αφηγήθηκε ένας εκτοπισμένος, ο Αϊμάν Άμπου Ζαΐντ. «Αυτό έγινε εξαιτίας της έλλειψης βοήθειας και της καθυστέρησης στη διανομή, έτσι προσπάθησαν να μπουν για να πάρουν ό,τι μπορούσαν», πρόσθεσε.

Σκηνές χάους

Κάποια στιγμή ακούστηκαν πυροβολισμοί και «ήταν πολύ τρομακτικό, ο κόσμος άρχισε να διαλύεται, αλλά ορισμένοι συνέχισαν να προσπαθούν να φτάσουν στη βοήθεια, παρά τον κίνδυνο», είπε ο άνδρας αυτός.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ χαρακτήρισε «σπαρακτικά» τα πλάνα με τους χιλιάδες Παλαιστίνιους να εισβάλουν στο κέντρο διανομής. «Εμείς και οι εταίροι μας έχουμε ένα λεπτομερές, ηθικό, λειτουργικά ασφαλές σχέδιο, το οποίο στηρίζεται από τις χώρες μέλη, για να παράσχουμε βοήθεια στον απελπισμένο πληθυσμό. Εξακολουθούμε να τονίζουμε ότι απαιτούνται ουσιαστικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των πολιτών, όπου και αν βρίσκονται», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να επιτρέπει στον ΟΗΕ να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα αλλά «κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με πολλά εμπόδια».

Πηγή: ΑΜΠΕ