Skip to main content

Γαλλία: Εγκρίθηκε ο νόμος για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και την ευθανασία

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της δεύτερης θητείας Μακρόν

Σε μια ιστορική απόφαση η γαλλική Εθνοσυνέλευση εγκρίνει τον νόμο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και την ευθανασία.

Είναι μια «ανθρωπολογική ρήξη» για κάποιους, ένα «νέο γαλλικό μοντέλο για το τέλος της ζωής» για άλλους. Ένας νόμος που «εγκαταλείπει» τους πιο ευάλωτους ή ένας νόμος που «επιτρέπει την ελευθερία» στην επιλογή του θανάτου, ανάλογα με το στρατόπεδο, σε ένα θέμα που προφανώς δίχασε την κοινωνία και την πολιτική ζωή της Γαλλίας.

Μετά από 50 χρόνια συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, τα μέλη του Κοινοβουλίου υιοθέτησαν για πρώτη φορά νόμο για την υποβοήθηση του θανάτου, νομιμοποιώντας την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και την ευθανασία.

Η κόκκινη γραμμή θα ξεπεραστεί με την ένταξη της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στον κώδικα δημόσιας υγείας. Ενώ οι συζητήσεις πάσχιζαν να εξαντλήσουν το ιλιγγιώδες ζήτημα του τέλους της ζωής, οι βουλευτές πήραν την απόφασή τους.

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο μιας μεγάλης μεταρρύθμισης: την Τρίτη 27 Μαΐου 2025, σε πρώτη ανάγνωση, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας δικαιώματος στην παροχή βοήθειας στο θάνατο. Σε μια επίσημη ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο τέλος μιας δεκαπενθήμερης συζήτησης που ήταν πολύ πιο ήρεμη από ό,τι έδειχναν οι κομματικές διαιρέσεις, οι βουλευτές ενέκριναν τα δύο νομοσχέδια για το τέλος της ζωής.

Η πρώτη ψηφοφορία, σχετικά με τη δημιουργία ενός «εκτελεστού δικαιώματος» στην παρηγορητική φροντίδα, εγκρίθηκε ομόφωνα με 560 ψήφους. Η δεύτερη, σχετικά με το «δικαίωμα στην παροχή βοήθειας στο θάνατο», έλαβε 305 ψήφους υπέρ και 199 κατά.

Εάν το κείμενο υιοθετηθεί οριστικά, η Γαλλία θα γίνει η 8η ευρωπαϊκή χώρα που θα νομιμοποιήσει την υποβοήθηση του θανάτου. Αυτό θα φέρει τη Γαλλία πιο κοντά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπου επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία – η αυτοχορήγηση της θανατηφόρας ουσίας – και η ευθανασία – η οποία προκαλείται από έναν φροντιστή κατόπιν αιτήματος του ασθενούς – και συγκεκριμένα στην Ισπανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Αυστηρές προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο μια ιατρική ομάδα θα αποφασίζει αν ο ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε θανατηφόρα ουσία, εφόσον έχει εκφράσει φυσικά σχετική επιθυμία. Ο ασθενής θα μπορεί να τη λάβει ο ίδιος ή να του χορηγηθεί από γιατρό ή νοσηλευτή, σε περίπτωση που δεν μπορεί να το κάνει μόνος του.

Για να εγκριθεί το αίτημα, πρέπει να πληρούνται αυστηρές προϋποθέσεις: ο ασθενής πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να έχει γαλλική υπηκοότητα ή άδεια διαμονής, και να πάσχει από «σοβαρή και ανίατη, απειλητική για τη ζωή, προχωρημένη ή τελικού σταδίου ασθένεια» που είναι «μη αναστρέψιμη».

Η ασθένεια πρέπει να προκαλεί «διαρκή, αφόρητο σωματικό ή ψυχικό πόνο» που δεν μπορεί να ανακουφιστεί με ιατρικά μέσα, και ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε θέση να «εκφράσει ελεύθερα και με πλήρη επίγνωση» την επιθυμία να δώσει τέλος στη ζωή του.

Με πληροφορίες από Le Monde, Liberation, Le Figaro