Η υπηρεσία ασφαλείας SAPO της Σουηδίας μείωσε το επίπεδο προειδοποίησης εθνικής τρομοκρατικής απειλής την Παρασκευή και πάλι στο «αυξημένο» επίπεδο που είχε εκτιμηθεί πριν από το 2023, όταν ανέβηκε μετά από ένα κύμα περιστατικών καύσης Κορανίου.
Η SAPO είχε ανεβάσει το επίπεδο απειλής στο «υψηλό», το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, μετά από αρκετές περιπτώσεις υψηλού προφίλ στις οποίες αντι-ισλαμιστές ακτιβιστές με έδρα τη Σουηδία έκαψαν αντίγραφα του ιερού βιβλίου, εξοργίζοντας τους μουσουλμάνους σε πολλές χώρες.
Η SAPO είπε ότι μετά από μια περίοδο κατά την οποία η Σουηδία επισημάνθηκε ως συγκεκριμένος στόχος στην εξτρεμιστική προπαγάνδα, αντιμετωπίζεται τώρα όλο και περισσότερο ως μέρος της Δύσης γενικότερα.
«Η Σουηδία έχει μετατραπεί από στόχος προτεραιότητας σε νόμιμο στόχο για τον βίαιο ισλαμισμό παγκοσμίως», δήλωσε η επικεφαλής της SAPO Σαρλότ φον Έσεν σε συνέντευξη Τύπου. «Η απειλή επιθέσεων από τον βίαιο εξτρεμισμό, με την παραδοσιακή έννοια, δεν είναι τόσο υψηλή όσο πριν».
Τόνισε ότι η Σουηδία δεν είναι στο απυρόβλητο και ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν πάντα να συμβαίνουν ανεξάρτητα από την αξιολόγηση του επιπέδου τρομοκρατίας.
Περιστατικά καύσεις του Κορανίου
Οι πυρπολήσεις του Κορανίου το 2023 ώθησαν εξαγριωμένους διαδηλωτές να εισβάλουν και να βανδαλίσουν την πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη και προκάλεσαν εκκλήσεις για βία από εξτρεμιστικές ομάδες όπως η Χεζμπολάχ, η Αλ Σαμπάαμπ και η Αλ Κάιντα.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ζήτησε επίσης αυστηρή τιμωρία για τους υπεύθυνους και είπε ότι η Σουηδία βρίσκεται σε κατάσταση μάχης ενάντια στον μουσουλμανικό κόσμο.
Ο Σαλουάν Μομίκα, ένας Ιρακινός πρόσφυγας πίσω από τις περισσότερες καύσεις Κορανίου στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια, πυροβολήθηκε τον Ιανουάριο, μια δολοφονία που εξακολουθεί να είναι ανεξιχνίαστη αλλά πιστεύεται από την αστυνομία ότι συνδέεται με τις αντι-ισλαμικές δραστηριότητές του.
Η SAPO είπε επίσης ότι οι απειλές προς τους Εβραίους και τους ισραηλινούς στόχους στη Σουηδία αυξήθηκαν από την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ από τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.
Πηγή: Reuters