Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δεν αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα», δήλωσε σε εκδήλωση για την Ημέρα της Βιομηχανίας Κατασκευών, στο Βερολίνο.
Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες, ο Μερτς βλέπει ελάχιστους λόγους για αισιοδοξία. «Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, με τη Ρωσία, με κάνει κάπως ανήσυχο για τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και ίσως μήνες», τόνισε ο καγκελάριος.
Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, που δήλωσε πώς αναμένει από τη Ρωσία να παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός. «Κάποια στιγμή, ίσως σε λίγες μέρες ή ελπίζουμε αυτή την εβδομάδα, η ρωσική πλευρά θα παρουσιάσει τους όρους της» δήλωσε ο Ρούμπιο στη Γερουσία. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα βασίστηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρόεδρος Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και στη δική του συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, το Σαββατοκύριακο. Η ρωσική πλευρά θα διατυπώσει μόνο «γενικούς όρους», είπε ο Ρούμπιο, αλλά θα «μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε προς μια κατάπαυση του πυρός».
Ποιος έχει δίκιο;
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται πάντως σε επαφή με τους Αμερικανούς ομολόγους τους σχετικά με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Η ευρωπαϊκή πλευρά και η γερμανική κυβέρνηση συνομιλούν με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στις ΗΠΑ», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επέβαλαν βέβαια νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία – το 17ο κατά σειρά και ακολουθεί και το 18ο. Μόνο που οι Ευρωπαίοι, δαγκώνουν περισσότερο από όσο μπορούν να μασήσουν. Ο Πούτιν όχι μόνο αγνόησε το τελεσίγραφό της ΕΕ, αλλά επέκτεινε τις επιθέσεις στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο μέτωπο και καταλαμβάνουν συνεχώς εδάφη, στην περιοχή του Ντόνετσκ, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW). Η Μόσχα ανακοίνωσε πάντως ότι η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε ή κατέστρεψε τουλάχιστον 376 ουκρανικά drones στις δυτικές περιοχές της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία
«Οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν σηματοδοτούν καμία επιτυχία. Και αυτό γιατί δεν υπήρξε υποστήριξη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μερτς είχε επιβεβαιώσει μπροστά σε κάμερες στο Κίεβο ότι όλα είχαν συντονιστεί με τον Τραμπ. Μαζί με τις ΗΠΑ, η ΕΕ θα ασκούσε μέγιστη πίεση στον Πούτιν. Μόνο που ο Τραμπ δεν ανέφερε καν, νέες κυρώσεις. Γιατί ασχολείται πρωτίστως με τη σύναψη επικερδών συμφωνιών. Το πέτυχε αυτό στην Ουκρανία με τις σπάνιες γαίες και τον ορυκτό πλούτο και τώρα είναι η σειρά της Ρωσίας», λένε στη Ναυτεμπορική, βετεράνοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.
Αλλαγή κατεύθυνσης;
«Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα ήταν καλό να επανεξετάσει την πορεία της. Αν τα 17 πακέτα κυρώσεων δεν έχουν επιτύχει τίποτα, γιατί να είναι διαφορετικό το 18ο – το οποίο ήδη σχεδιάζεται; Αν η πίεση και οι απειλές δεν έχουν βοηθήσει, γιατί να μην δοκιμάσει η ΕΕ κάποια κίνητρα, για αλλαγή; Οι κυρώσεις στην πραγματικότητα προορίζονταν ως διπλωματικό εργαλείο για την άσκηση πίεσης, αλλά και για την ανταμοιβή κάποιων παραχωρήσεων από το Κρεμλίνο. Αλλά η ΕΕ δεν χρησιμοποίησε ποτέ αυτή την επιλογή στον πόλεμο της Ουκρανίας. Μήπως είναι καιρός για μια επανεξέταση;», διερωτώνται οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Τα περισσότερα πακέτα ευρωπαϊκών κυρώσεων έχουν τιμωρήσει πιο πολύ την Ευρώπη, παρά τη Ρωσία. Ειδικά, αν η Αμερική επαναλάβει τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία.
Οι Ευρωπαίοι δεν είναι πλέον σε θέση να δώσουν τίποτα στους Ουκρανούς, το είπε και ο Εμμανουέλ Μακρόν. Αυτό που υπόσχεται στην Ουκρανία σήμερα, η Ευρώπη θα έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος και για την ίδια την ΕΕ. «Ενα γερμανικό άρμα μάχης Leopard 2A8, κοστίζει 29 εκατομμύρια ευρώ λόγω ελλείψεων σε πρώτες ύλες και υψηλού ενεργειακού κόστους. Με τα ίδια χρήματα μπορεί κανείς να αγοράσει επτά ρωσικά άρματα μάχης T90, το τελευταίο μοντέλο, τα οποία κοστίζουν 4 εκατομμύρια το καθένα. Η Ρωσία διαθέτει έναν μοναδικό βιομηχανικό αμυντικό μηχανισμό, με εκατοντάδες εταιρείες, 600.000 εργαζόμενους, ενώ στην Ευρώπη δεν υπάρχουν βιομηχανικές, ενεργειακές και οικονομικές συνθήκες για να πραγματοποιηθεί σοβαρός επανεξοπλισμός. Εκτός κι αν κάποιοι ηγέτες θέλουν να περικόψουν το ψωμί και τις κοινωνικές δαπάνες», λένε οι ίδιες πηγές.
Τι πληρώνουν για όπλα
Για την ιστορία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξοδεύει ήδη περισσότερα από τη Ρωσία σε εξοπλισμούς. Οι στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ, από το 2021 έως το 2024, έχουν ήδη αυξηθεί κατά 30%.Το 2024, η Ευρώπη δαπάνησε συνολικά 730 δισεκατομμύρια σε αμυντικές δαπάνες, σε σύγκριση με «μόνο» 461,6 δισ. που δαπάνησε η Ρωσία.
«Είναι εντελώς άχρηστο να συνεχίσουμε να ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε ειρήνη, αν η ΕΕ είναι η πρώτη που σπεύδει να επανεξοπλιστεί με ένα πακέτο άνω των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ», προσθέτουν οι βετεράνοι διπλωμάτες και συμπληρώνουν: «Πρόκειται για μια αέναη σπείρα στην οποία το να «αμυνόμαστε» σημαίνει να εξοπλιζόμαστε και, ως εκ τούτου, να δίνουμε τη δικαιολογία στον Πούτιν, να εξοπλίζεται και αυτός… Φαίνεται ότι, από τον Μακρόν μέχρι τον Μερτς, την Κάγια Κάλας ως τη φον ντερ Λάιεν και τον Ζελένσκι, όλοι σκέφτονται περισσότερο να διατηρήσουν τη θέση τους για λίγο περισσότερο, παρά να επιλύσουν αυτόν τον πόλεμο».