Skip to main content

Πακιστάν: Στους 6 οι νεκροί από την επίθεση σε σχολικό λεωφορείο – Την Ινδία κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ

Φωτ. αρχείου EPA/ NOMAN KHAN

Άνάμεσα στους νεκρούς είναι τέσσερα παιδιά και δύο ενήλικες

Τουλάχιστον έξι νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, είναι ο απολογισμός της επίθεσης καμικάζι εναντίον σχολικού λεωφορείου στο Βελουχιστάν (Μπαλουτσιστάν), στο νοτιοδυτικό Πακιστάν.

Αν και μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, το Ισλαμαμπάντ απέδωσε στην Ινδία την επίθεση, η οποία έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εκεχειρία τερματίζοντας τη χειρότερη εδώ και δεκαετίες στρατιωτική αντιπαράθεσή τους.

Νεκροί είναι επίσης ο οδηγός του λεωφορείου και άλλος ένας εργαζόμενος της μεταφορικής εταιρείας.

«Το λεωφορείο ενός σχολείου για παιδιά στρατιωτικών στοχοθετήθηκε» από μια «επίθεση καμικάζι, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιασίρ Ικμπάλ Νταστί, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τοπικής διοίκησης.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ κατηγόρησε την Ινδία ότι υποστηρίζει τους μαχητές που πραγματοποίησαν την επίθεση. «Οι τρομοκράτες που δρουν με την προστασία της Ινδίας επιτίθενται σε αθώα παιδιά σε σχολικό λεωφορείο είναι ξεκάθαρη απόδειξη της εχθρότητάς τους», είπε.

Ο στρατός της χώρας ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η επίθεση «σχεδιάστηκε και ενορχηστρώθηκε» από την Ινδία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σαφράζ Μπουγκτί, επικεφαλής της επαρχιακής κυβέρνησης του Βελουχιστάν, ο οποίος απείλησε με αντίποινα τους «έμπιστους της Ινδίας στο Βελουχιστάν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, τέσσερις άμαχοι και τέσσερις παραστρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στο Βελουχιστάν, που είναι η μεγαλύτερη σε έκταση επαρχία του Πακιστάν, αλλά η μικρότερη σε πληθυσμό. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κατοικούν σ’ αυτή περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι και έχει πολλά ορυχεία, όμως εδώ και δεκαετίες πλήττεται από μια εξέγερση.

Τι έχει προηγηθεί

Στις 10 Μαΐου το Πακιστάν και η Ινδία δέχθηκαν μια κατάπαυση του πυρός που έβαλε τέλος σε διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών με πυραύλους, πυροβόλα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Αυτή η νέα κλιμάκωση ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι ιστορικοί αντίπαλοι, άρχισε έπειτα από μια φονική επίθεση στο Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία, η οποία πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το Νέο Δελχί, από τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από το Ισλαμαμπάντ.

Το Πακιστάν διαψεύδει κατηγορηματικά και κατηγορεί με τη σειρά του την αντίπαλό του ότι υποστηρίζει, εξοπλίζει και χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, τους αντάρτες στο Βελουχιστάν.