Skip to main content

ΗΠΑ: «Χρυσός Θόλος», game changer, για την άμυνα

REUTERS/Kevin Lamarque

Τι ανακοίνωσε ο Τραμπ -Το αμυντικό σύστημα θα περιλαμβάνει δορυφόρους και διαστημικά όπλα

Την κατασκευή ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυναςμε το όνομα «Golden Dome» («Χρυσός Θόλος»), αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο Θόλος θα χρησιμοποιεί έναν σχηματισμό δορυφόρων και διαστημικών όπλων για την αναχαίτιση βαλλιστικών επιθέσεων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εδώ και μήνες, ο Τραμπ πιέζει για ένα τέτοιο σύστημα, επικαλούμενος τις όλο και πιο εξελιγμένες απειλές από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα. «Μόλις κατασκευαστεί πλήρως, ο Χρυσός Θόλος θα είναι ικανός να αναχαιτίζει πυραύλους ακόμη και αν εκτοξεύονται από την άλλη πλευρά του κόσμου, ακόμη και αν εκτοξεύονται από το διάστημα, και θα έχουμε το καλύτερο σύστημα που έχει κατασκευαστεί ποτέ», δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο μαζί με τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, να είναι δίπλα του. Ο Χεγκσεθ λίγο πιο μετά χαρακτήρισε το έργο ως «game changer».

Έτοιμο πριν το τέλος της θητεία του

Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του έχει καταλήξει στον σχεδιασμό, και υποστήριξε ότι το σύστημα θα μπορούσε να είναι λειτουργικό μέσα σε τρία χρόνια, πριν από το τέλος της δεύτερης θητείας του. Ο στρατηγός Μάικλ Γκετλάιν, αντιπρόεδρος των επιχειρήσεων της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, θα επιβλέπει την πρόοδο του Χρυσού Θόλου, δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη προβλέψει 25 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για την κατασκευή του «Θόλου». Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε ότι η ανάπτυξη και η λειτουργία μόνο των αναχαιτιστών που θα βρίσκονται στο διάστημα θα μπορούσε να κοστίσει από 161 δισεκατομμύρια δολάρια έως 542 δισεκατομμύρια δολάρια τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ο ίδιος ο Τραμπ εκτιμά το σύστημα θα κοστίσει 175 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ιδέα του Χρυσού Θόλου έρχεται καθώς το Πεντάγωνο ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζουν οι αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας δημοσίευσε μια έκθεση που ανέφερε ότι η Κίνα διαθέτει περίπου 400 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, η Ρωσία έχει 350 και η Βόρεια Κορέα έχει αρκετούς. Αυτοί οι αριθμοί υποτίθεται ότι θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, με το Ιράν να επιδιώκει επίσης την απόκτηση τέτοιων  όπλων, ανέφερε η αξιολόγηση.