Υπό τη βαριά σκιά της νέας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, τις εικόνες αποστεωμένων παιδιών, την απειλή κυρώσεων από παραδοσιακούς συμμάχους, αλλά και την εμφανή μεταστροφή στη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά τον κίνδυνο της διεθνούς απομόνωσης.
Δεν είναι μόνο οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που πλέον αντιδρούν. Ο Αμερικανός πρόεδρος αγνοεί επιδεικτικά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και στέλνει σαφές μήνυμα πως η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχθεί νέες εικόνες μαζικής πείνας. Μέσα σε αυτό το τοπίο, το στρατηγικό αδιέξοδο του Ισραήλ εντείνεται.
Η στάση των συμμάχων αλλάζει
Για πρώτη φορά μετά τη φριχτή τρομοκρατική επίθεση, που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7ης Οκτωβρίου 2023 (κατά την οποία σφαγιάστηκαν 1.200 άνθρωποι και κρατήθηκαν όμηροι πάνω από 250) οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν ανοικτά την κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης και προειδοποιούν ότι, εφόσον δεν επιτραπεί η ανεμπόδιστη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν σταματήσει η επιχείρηση, θα προχωρήσουν σε «συγκεκριμένα μέτρα».
Οι κυρώσεις δεν αποκλείονται, ενώ η Γαλλία εξετάζει ακόμη και την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάνει λόγο για «επιβράβευση της Χαμάς» και διαμηνύει ότι στόχος του είναι ο πλήρης έλεγχος της Γάζας. Ωστόσο η διεθνής στήριξη που κάποτε ήταν το πιο ισχυρό «όπλο» του Ισραήλ στη μάχη του κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης χάνεται.
Κανείς δεν ξεχνά ότι τον πόλεμο αυτόν – όπως και τις πρακτικές εξαθλίωσης των Παλαιστινίων στη Γάζα – τα ξεκίνησε η Χαμάς, με τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο 20 μήνες μετά, ολοένα και περισσότεροι κάνουν λόγο για μία δυσανάλογα αιματηρή ισραηλινή επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα και συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων. Μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Τραμπ μιλάει για λιμό, το Ισραήλ στέλνει τα άρματα του Γεδεών
Ακόμη πιο ενδεικτική είναι η στάση της κυβέρνησης Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να επισκεφθεί το Ισραήλ στην περιοδεία του στον Κόλπο και, παρότι αναγνωρίζει την ανάγκη εξάλειψης της Χαμάς, ξεκαθάρισε πως η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχθεί «εικόνες λιμού». «Οι άνθρωποι εκεί λιμοκτονούν, πρέπει να κάνουμε κάτι», είπε.
Οι πιέσεις προς το Ισραήλ για άνοιγμα των συνόρων ήταν προσωπικές και σκληρές. Παρά τις διακηρύξεις περί ολοκληρωτικής εξόντωσης της Χαμάς και ελέγχου ολόκληρης της Γάζας, η ισραηλινή επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» εμφανίζει σαφή στοιχεία αποσπασματικότητας και αναποτελεσματικότητας. Περιοχές που είχαν ήδη «καθαριστεί» ξαναβρίσκονται στο στόχαστρο, ενώ το Ισραήλ φαίνεται να μην έχει σαφή απάντηση για την επόμενη μέρα. Η τακτική της πείνας ως εργαλείο πίεσης προς τη Χαμάς απέτυχε και υπονομεύει διεθνώς την αξιοπιστία του Τελ Αβίβ.


Η φρίκη της Γάζας
Την ίδια ώρα, οι συνθήκες στη Γάζα σοκάρουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ολόκληρος ο πληθυσμός των 2,1 εκατ. ανθρώπων αντιμετωπίζει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ 470.000 άνθρωποι βρίσκονται ήδη σε καθεστώς απόλυτης πείνας. Πάνω από 70.000 παιδιά και 17.000 μητέρες χρειάζονται άμεση θεραπεία για οξύ υποσιτισμό, ενώ οι ελλείψεις σε καθαρό νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό πολλαπλασιάζουν την παιδική θνησιμότητα.
Όπως ανέφερε στο BBC ο επικεφαλής ανθρωπιστικών αποστολών του ΟΗΕ Τομ Φλέτσερ, μόνο πέντε φορτηγά με τρόφιμα και βρεφικές τροφές πέρασαν τα σύνορα τη Δευτέρα – «σταγόνα στον ωκεανό», όπως τα χαρακτήρισε, καθώς κανένα δεν έφτασε στους πολίτες. Ο Φλέτσερ δήλωσε ότι «14.000 βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα σε 48 ώρες».
Η UNICEF μιλά για την πιο ζοφερή πείνα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποιεί ότι η λιμοκτονία είναι θέμα ημερών, όχι μηνών.
Η «τακτική» της πείνας και η έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής οδηγούν ολοένα και περισσότερους συμμάχους στο συμπέρασμα πως το Ισραήλ σέρνεται σε μια πολεμική εκστρατεία χωρίς πραγματικό σχέδιο. Και το τίμημα πληρώνεται, κάθε μέρα, σε ανθρώπινες ζωές.