Skip to main content

Ο υπερ-αισιόδοξος Τραμπ, ο συγκρατημένος Πούτιν και το σχέδιο για πενταμερή στο Βατικανό

Φωτογραφία αρχείου

Ιδιαίτερα αισιόδοξος ο Ντόναλντ Τραμπ, πιο συγκρατημένος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημερώθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τι δηλώνει ο Ζελένσκι.

Το ενδεχόμενο μίας συνάντησης των ηγετών Ουκρανίας, Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, με σκοπό μια νέα προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έχει πέσει στο τραπέζι μετά τη συνομιλία ΤραμπΠούτιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο μετά από δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  δήλωσε ότι ελπίζει η συνάντηση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και ότι αυτή θα μπορούσε να φιλοξενηθεί από την Τουρκία, το Βατικανό ή την Ελβετία.

Ο Ζελένκσι ανέφερε ακόμη ότι προ της συνομιλίας Τραμπ – Πούτιν μετέφερε προς τον Αμερικανό Πρόεδρο το αίτημα να μη λάβει αποφάσεις για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία.

«Για μας είναι ζήτημα αρχών και πολύ», σημείωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος διεμήνυσε επίσης πως η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, τις οποίες η Μόσχα ισχυρίζεται πως έχει προσαρτήσει πλήρως,

Το πολυαναμενόμενο τηλεφωνικό ραντεβού των Τραμπ και Πούτιν έληξε ύστερα από δύο ώρες με τον Αμερικανό Πρόεδρο να εμφαμίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος έναντι του πιο συγκρατημένου Ρώσου ομολόγου του.

Στην ανάρτησή του στο Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών θα ξεκινήσουν «άμεσα».

Ηταν ένας πολύ διαφορετικός τόνος από εκείνον του Πούτιν, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία «για ένα μνημόνιο μιας πιθανής μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας».

Τα κενά και τα… σημάδια

Ούτε οι δηλώσεις του Πούτιν ούτε του Τραμπ εμπεριείχαν κάποια αναφορά σε χρονοδιαγράμματα για το πότε οι μάχες θα μπορούσαν πράγματι να σταματήσουν. Ετσι, οι λόγοι για την αισιοδοξία Τραμπ δεν είναι ιδιαίτερα σαφείς. Παρατηρητές στην Ουάσινγκτον αναζητούσαν πιθανά σημάδια απογοήτευσης ή αγανάκτησης στον Τραμπ – αλλά, τουλάχιστον δημόσια, τίποτε τέτοπιο δεν φαίνεται να υπάρχει. Προς το παρόν.

Αναλυτικά σε ανάρτησή του στο Truth ο Ντ. Τραμπ σημείωσε:

«Μόλις ολοκλήρωσα τη δίωρη τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας. Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και, το πιο σημαντικό, για το ΤΕΛΟΣ του Πολέμου. Οι όροι για αυτό θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών, όπως και μόνο μπορεί να γίνει, επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε. Ο τόνος και το πνεύμα της συζήτησης ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα, παρά αργότερα».

Και στη μακροσκελή ανάρτησή του προσθέτει: «Η Ρωσία θέλει να κάνει ΕΜΠΟΡΙΟ μεγάλης κλίμακας με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό «λουτρό αίματος», και συμφωνώ. Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστια αποθέματα θέσεων εργασίας και πλούτου. Το δυναμικό της είναι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ. Ομοίως, η Ουκρανία μπορεί να είναι ένας μεγάλος ωφελούμενος στο εμπόριο, στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας της. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν αμέσως. Ενημέρωσα σχετικά τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, τον Καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς και τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί μου, αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Πούτιν. Το  Βατικανό, όπως εκπροσωπείται από τον Πάπα, δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν πολύ να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις. Ας ξεκινήσει η διαδικασία!»

«Χρήσιμη επικοινωνία»

Για μια ενημερωτική και χρήσιμη τηλεφωνική επικοινωνία έκανε λόγο από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία σε ένα «μνημόνιο για μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες», προσθέτοντας ότι «Ρωσία και Ουκρανία πρέπει να βρουν συμβιβασμούς που να εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές».

Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τραμπ για την υποστήριξη της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και είπε ότι ο Τραμπ διαπίστωσε τη θετική στάση της Ρωσίας για την ειρήνη, αν και το βασικό ερώτημα, είπε, είναι το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε προς την ειρήνη.

«Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά σε ένα μνημόνιο για μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, καθορίζοντας μια σειρά από θέσεις, όπως, για παράδειγμα, οι αρχές της διευθέτησης, το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας», δήλωσε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους κοντά στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Εάν επιτευχθούν οι κατάλληλες συμφωνίες, τότε θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «δίνουν λόγους να πιστεύουμε ότι γενικά βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σότσι, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμη τα εξής:

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι, συνολικά, η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο πράγμα για εμάς είναι να εξαλείψουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης. Απλώς πρέπει να προσδιορίσουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προχωρήσουμε προς την ειρήνη».