Με την αίσθηση ότι έχει το «πάνω χέρι» προσέρχεται στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει στις 5 το απόγευμα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το κλίμα της επικείμενης επικοινωνίας, από πλευράς Πούτιν, μεταφέρει ανάλυση του Bloomberg που βασίζει την εκτίμησή του στα εξής σημεία:
1.Πρώτον ο Πούτιν είναι βέβαιος ότι οι δυνάμεις του μπορούν να διασπάσουν την άμυνα της Ουκρανίας μέχρι το τέλος του έτους και να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία, αναφέρει άτομο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Ρώσου προέδρου και το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί. Αυτό σημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι απίθανο να προσφέρει ουσιαστικές παραχωρήσεις στον Τραμπ στη μεταξύ τους συνομιλία.
2. Δεύτερον ο Ρώσος ηγέτης, από την πλευρά του, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο όσο τα στρατεύματά του προελαύνουν αργά στο πεδίο της μάχης: «Δυστυχώς, στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν βλέπουμε ισχυρά κίνητρα για τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», αναφέρει ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment. Παρά τις συζητήσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ο Πούτιν είναι έτοιμος για έναν παρατεταμένο πόλεμο, εάν αυτός απαιτηθεί για την επίτευξη των στόχων του.
3. Τρίτον, η οικονομία της Ρωσίας έχει σε μεγάλο βαθμό προσαρμοστεί ύστερα από χρόνια σαρωτικών κυρώσεων. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία δεν επηρεάζεται από τις απειλές για περαιτέρω περιορισμούς και ότι αυτοί δεν θα πείσουν τον Πούτιν να αλλάξει τους πολεμικούς του στόχους . «Ο Τραμπ θέλει ο Πούτιν να συμφωνήσει σε εκεχειρία, αλλά εκείνος σε καμία περίπτωση δεν το θέλει», δηλώνει από την πλευρά του ο Σεργκέι Μάρκοφ, στέλεχος με στενούς δεσμούς προς το Κρεμλίνο. «Αλλά ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την κατάρρευση των συνομιλιών. Προσπαθεί να κάνει ελιγμούς ώστε αυτές οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται παράλληλα με τη στρατιωτική επίθεση».
4. Επιπλέον, «ο Πούτιν έχει ενθαρρυνθεί από την δυνατότητά του να θέτει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις προς την Ουκρανία χωρίς να αντιμετωπίζει καμία σοβαρή αντίδραση από την κυβέρνηση Τραμπ», εκτιμά ο Μπότα Ιλίγιας, ανώτερος αναλυτής της Prism, ενός think tank με έδρα στο Λονδίνο. «Ο Πούτιν δεν εμπιστεύεται τον Τραμπ. Αλλά θα πιέσει τον Τραμπ να ευθυγραμμιστεί με μια εκεχειρία στο ρωσικό στυλ».
Ο αντίλογος
Υπάρχει πάντως και ο αντίλογος, αναφέρει το Bloomberg: Η αυτοπεποίθηση του Πούτιν για τις προοπτικές της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης δεν συνάδει με τις δυτικές εκτιμήσεις. Έχοντας υποστεί τεράστιες απώλειες κατά τη διάρκεια των τριών -και πλέον- ετών στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία δεν διαθέτει τις δυνατότητες να εκπληρώσει τους στόχους του Πούτιν, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Το στοίχημα των τεσσάρων περιοχών
«Η πιθανότητα η Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της να κατακτήσει αυτές τις τέσσερις περιοχές (Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) μέχρι το τέλος του έτους είναι πολύ χαμηλή», εκτιμά και ο Μπεν Μπάρι, ανώτερος συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. «Εάν η ουκρανική άμυνα καταρρεύσει, τότε θα είναι πολύ εύκολο να αποκτήσει ένα τέτοιο πλεονέκτημα, αλλά προς το παρόν ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται απίθανο».
Τον σκεπτικισμό αυτό συμμερίζονται και στελέχη στον ρωσικό στρατό που πολεμούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται πλησίον στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Η συγκεκριμένη πηγή αναφέρει ότι οι δυνάμεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας έχουν καταστήσει δαπανηρή και αναποτελεσματική για τη Ρωσία την διεξαγωγή επιθέσεων μεγάλης κλίμακας.
Παρόλα αυτά, οι Ρώσοι διαπραγματευτές προσήλθαν με τις σκληρές θέσεις του Πούτιν στην συνάντηση της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή, στις πρώτες κατα πρόσωπο συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους. Απαίτησαν την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τις τέσσερις προαναφερθείσες περιοχές, τις οποίες η Ρωσία διεκδικεί ως έδαφός της, αλλά δεν έχει ποτέ ελέγξει πλήρως.
Ο κίνδυνος για τον Πούτιν είναι να υπερβάλει και να αναγκάσει τον Τραμπ να υλοποιήσει την απειλή του για περισσότερες κυρώσεις.
Και στο βάθος κυρώσεις
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις που έχει ετοιμάσει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, εάν η Ρωσία δεν υποχωρήσει, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
«Έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα τους Ρώσους εδώ και σχεδόν δύο μήνες ότι αυτό θα συμβεί εάν δεν υπάρξει πρόοδος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS την Κυριακή.
Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος πέρασε μια μέρα παίζοντας γκολφ με τον Γκράχαμ και τον Τραμπ τον Μάρτιο, δηλώνει «σχετικά αισιόδοξος» ότι το νομοσχέδιο των κυρώσεων θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.
«Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση με τον Πούτιν και τον Τραμπ τη Δευτέρα».